30. 4. 2012

Brusle z Nochtenu do Weisswasseru aneb Save money with Josifek

Úvodem musím poděkovat osobě jménem Josifek, která už léta plní bruslodatabáze, hlavně ve Světě koleček a na Inlinemap, bezva tipy na brusle.


Tato bohulibá činnost může mít mimo jiné dopad na vaši šrajtofli - nemusíte vypláznout cestovce 3.000 Kč/člověk (!) za víkend na Lužických jezerech, ale v pohodě si zaplánovat cestu sem za zlomek této ceny. I trasa z Nochtenu do Weisswasseru - ve východní části Lužických jezer - je právě z Josifkova pera.
Silnička LBMV mezi bory se vine.
Vývěr železité vody z roury.
Tady bych vlastně mohl skončit, protože Josifkův popis trasy je perfektní. Přesto přidám pár postřehů z letošního průjezdu na Čarodějnice. Východisko 13km bruslorouty je na parkovišti u Lausitzer Findlingspark v Nochtenu. Je to 20ha park sestavený z bludných balvanů (= findling), které sem ve čtvrtohorách přivlekl ledovec ze Skandinávie - více v samostném fláku ZDE.
Silueta Buničiny v altánu s vyhlídkou na budoucí Herrmansdorfer See.
Lebensgefahr na ceduli asi není úplně od věci. Za plotem se skladuje 30.000 m3 rašeliny pro saská sanatoria. Případný narušitel by mohl skončit jako Jiřka Švorcová v Králi Šumavy (zajímavý je to v čase 1:58 až 2:22, zbytek je plácání si střívek).
PWN Team vedený Buničinou zvolil inteligentní mix - dopo se šlo na šutry do parčíku, odpo na brusle. Z parkoviště se přesně podle Josifkova popisu dáte zpátky do obce, první ulicí doleva, cca 30 metrů po zámkovce a hned zase šikmo doleva po vyasfaltované ulici na její konec, průjezd dřevěnou slavobránou a jste na stezce.
Minivýstava findlingů s bagříkem v pozadí.
Zvedák před rozhlednou.
Po 3 km luxusní jízdy borem (vlevo zatím není vidět jáma dolu Nochten, ani vpravo armádní cvičák) se napojíte na silničku rekultivační firmy LBMV (Lausitzer und Mitteldeutsche Bergbau-Verwaltungsgesellschaft = Správa dolů v Lužici a středním Německu), kam smějí kola, ale ne běžná doprava. S logem LBMV se u Lužických jezer setkáte často, protože bruslení se tu odehrává hlavně po jejich silničkách.
Zvedák při pohledu dolů.
Na vrcholu zvedáku kvetl janovec metlatý.
Cesta se mírně stoupá a klesá mladým borovým lesem až se po levé straně objeví díra nochtenského dolu. Jízdu zpestří vývěr železité vody z ocelové roury, altán s vyhlídkou na budoucí jezero Hermannsdorfer See, sklad rašeliny pro saské lázně naproti altánu a malá výstavka bludných kamenů (ta je na rozdíl od Findlingsparku zadara).
Buničina dojíždí k rozhledně Turm am Schweren Berg.
Buničina vzlíná na rozhlednu.
Pak už uvidíte atrakci na konci trasy - betonovou rozhlednu Turm am Schweren Berg. Před ní se asfaltka najednou zvedá do nebe, aby se pak položila a dorazila po rovince k věži. Výšvih je celkem přísně strmý, hlavně sjezd při cestě nazpátek. Nedoporučuji moc podceňovat - na silnici je dost kamínků a tlama ve vysoké rychlosti nestojí za to.
Buničina kouká ze 30metrové výšky do kraje...
...hnědouhelných jam.
Na vrcholku kopečku jsem konečně spatřil žluté květy janovce metlatého. Přesličkózně vypadající keř provází bruslaře v Lužici na každém kroku. Ovšem očekávat jeho květy na přelomu dubna a května bylo z mé strany trochu bláhové, kytka se naplno rozjede až o měsíc později.
U rozhledny je i přednáškový sál a bufík. V pondělí (když přijíždí Křivinka) zavřeno.
Ano, podobnou skulpturu jste již na pi:dablju:en viděli u Bärwalder See. Na drátech visí kovová lužickosrbská slovíčka. Tatok je v Nochtenu.
I na čarodějnický oheň nakonec došlo - tenhle organizovali hasiči z vesnice Burg u Scheibe See, kolem kterého vede asi nejhezčí okruh na Lužických jezerech. Jejich krkovice a pivo vůbec nebyly marné.
Z vrcholu 30metrové krasavice Turm am Schweren Berg je výhled jak prase na hnědouhelný lůmek a na Weisswasser. Rozhledna je otevřená denně od 10 do 18. Komu se ekluje jít nahoru naboso, nechť si přibere obuv na přezutí. V budově u rozhledny je i občerstvení, ale v pondělí nepremává. Zpátky do Nochtenu se jede po stejné 13km trase. 


In-line trasa 277547 - powered by Inlinemap


Text: Papouš
Foto: Buňka & Papouš

2 komentáře:

  1. Datum: 16.05.2012
    Titulek: Hezky...
    ...si to umíte užít! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 17.05.2012
      Titulek: Re: Hezky...
      ...páč sme lehkoživky...

      Vymazat