1. 11. 2014

Mešita pro 100.000 lidí a jak přibyli židi do Casablanky

V sobotu 1.11.2014 nás okruh po Maroku zavál do třímilionové Casablanky. Tady je hlavní atrakcí Mešita Hasana II. postavená za děsný háky - 14,5 mld. CZK. Halt, když se chcete předvádět, musíte mít v kešeni chechtáky. Další pozoruhodností byla výprava po přilehlé medíny - starého města s křivolakými uličkami - kde bývala významná židovská čtvrť. Taky jsme se dozvěděli, jak se tu vůbec židi ocitli. Podrobnosti jsem nacpal k popiskám u fotek.



Mešita Hasana II. v Casablance je sedmá největší na světě. Takhle z fotky to nevypadá, ale ten minaret má mít 210 metrů... Dovnitř se prej vejde 105.000 poutníků.

Detail kachliků na minaretu.

Boční vchody.

Zárodek orloje? Asi ne.

Vlez do Mešity Hasana II. je zpoplatněn cca 12 €. Bohužel se nám nepodařilo sehnat dalších 98 hejlů, abychom to měli za půlku. Zvláštností bylo, že Běluha asi u kasy vytratila kartu, kterou jí pak nějakej zřízenec přines.

Vnitřní prostory jsou (pře)zdobené v místním stylu.

Dlažba z echt šutru. Taky to stálo 14,5 miliardy na český.

Průzory do sklepení.

Nějaký tépichy jsou tu taky.

Horní patro je určeno pro ženy. Jede do něj eskalátor.


Průvodce a fontánky v interiéru.

Součástí vybavení jsou i parní lázně hamam.

Je to krása. Začali stavět v roce 1986, v roce 1993 bylo hotovo.

Pohled od Mešity Hasana II. na moře.

Nabídka vypadá lákavě.

Casablanca je podle wiki nejdůležitější základnou marockého námořnictva. To by mohlo vysvětlovat přítomnost mnoha marineros v bufíku, kam jsme zašli na oběd.

Jeden z domů v místní medíně alias starém městě...

...a zajímavý detail: Davidova hvězda. V medíně kdysi byla i židovská čtvrť, protože židi po reconquistě (722 - 1492) - tedy vytlačení Maurů z Pyrenejského poloostrova - pláchli radši za Gibraltar, aby nemuseli přijímat křesťanství.

Místní KFC.

Indiana Jones peče ryby.

U fíkovníku byla místní synagoga.

Pamětní deska na místního rabína. Historky s ním ZDE.

Náš průvodce po casablanské medíně si oblíbil Běluhu. Směnný kurs Běluha/velbloud nebyl stanoven, krom toho měl borec manželku a dítě.

Další z Jewish houses.

Tady se prej měl točit film Spy Game s Bradem Pittem a Robertem Redfordem. Každopádně Casablanca mezi natáčecími lokalitami figuruje. Údajně jako Bejrút.

Průhled z medíny na minaret.

Tady bydlel náš průvodec.

Zase bývalý židovský dům. Židů tu podle něj už moc není.

A zase Davidova hvězda.

Na placaté střeše má tenhle borec svůj brloh. Prej tu sedává a pokuřuje hašiš. Po nás chtěl za prohlídku medíny 40 €. Spravilo to 30 € a flaška kořalky, na kterou se těšil. Asi nebude moc horlivej ve víře nebo se Alláh nekouká, když si přihejbá z flašky.

Interiér průvodcovy domácnosti.

Běluha čeká na verdikt, zda bude kooptována jako další manželka. Nebyla.
Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat