3. 9. 2018

Operace Čima - jak probíhalo přejišťování

S týmto zpôsobom leta som nerátal, ale stalo se. Zavinil to Sup, kterej se kvůli 3 vteřinám slávy rozhodl účinkovat ve ​Wohnoutím klipu k jejich Hloupé písničce. Jeho aktéři dostali na hlavu helmu s nápisem Hloupá písnička a tyčkou s kamerou GoPro a u vybrané aktivity si měli prozpěvovat tu hloupost. Supí aktivitou bylo lezení a vybral si pro natáčení Čimu v Brné. Dolezl k prvnímu borháku cesty Americká, odsedl si do něj, protože se chtěl nechat spustit pro něco na zem a borhák s ním vypadnul - podlaha. To se stalo 19.6.2018.
Sup v den podlahy 19.6.2018 - ruka v gipsu, pomlácená noha a naražený žebra. Vitamíny z Plzně na Labský baště mu ale udělaly celkem dobře.
Tenhle krasavec se se Supem odporoučel.
Borhák z nerezové pásoviny, který se Supem vypadl, na sobě neměl ani stopu po temování nebo lepení, navíc měl hrany ostrý jak nože. Bylo jasný, že ho do skály natloukl Karel Bělina koncem 90. let, když Čimu mocně dojistil. A taky bylo jasný, že to musí ven, než se kvůli tomu někdo zabije. 

Už první návštěva 23.6.2018 byla plodná a borháky šly ze skály celkem jak po másle. Nakonec na Čimě proběhlo 14 seancí - ze skály se poroučelo okolo 100 borháků, dovnitř jich zaplula taky stovka a bylo k tomu zapotřebí 100 hodin práce.

Z čeho jsem měl fakt radost, bylo, že jsem do toho nezahučel sám. Už od začátku mi nabízeli lidi pomoc s přejišťováním - třeba Petr Vaněk z Prahy nebo Marek Rozkoš z Růžové, ale ti měli Čimu kapku z ruky. Tady je pětice fréz, která postupně přiložila ruku k dílu a kterým bych chtěl poděkovat:
Michael Vyleťal
Petr Brož
Jarda Želvák Salaba
Milan Týce
Zdeněk Ždych


Když jsme u děkovaček, tak posílám vztyčenej palec i bossovi Centrální vrcholové komise ČHS Karlu Berndtovi a lokálnímu bossovi z OVK SZ Čechy Pavlu Suchopárkovi, kteří mě zásobovali materiálem a pomohli řešit různé svízele technického charakteru. Želvák do akce nasadil i vlastní vrtačku a koupil kvůli vytloukání palici, Milan zase nechal vyrobit reverzní kladivo, kterým vytloukal borháky. Tryska z Pracolezec.cz mi zase půjčil akuflexu, kterou jsem upálil starý řetězy ve štandech nad Stěnou svahu. Poděkování patří i JayKayovi a Hlavičce, že to vydrželi. A eště světu mír...
Nakonec Akce Čima vydala na 2,5 měsíce. V pondělí 27.8.2018 jsem za svitu čelovky zavrtal poslední borhák a zapřisáhnul se, že na Čimu nepáchnu nejmíň do Vánoc. Z průběhu přejišťování jsem dával pravidelné reporty pod článek na Lezce a na FB. Tady jsou na jednom místě i s pár fotkama:

Čtvercový průřez v kulaté díře, nezalepeno, nazatemováno. To nemohlo dělat dobrotu.

Vlastně zatemováno - tímhle zrezlým kusem hřebíku.

A krasavec je venku.

Tenhle vypadá, že je v betonu. Nebyl, jen byl vomázlej.

Tohle účko šlo vycukat ven jen pajcrem, ostatní šla zpravidla o dost hůř.

Z tohodle se stal rituálek: vyskládat jak zajíce po honu na kládu pod skálou a zblejsknout.

23.6.2018
Fuha, takých komentov. No, měl jsem včera vokno mezi návštěvou zoo s JayKayem a večírkem s ústeckejma spartakovcema, tak jsem se zajel na Čimu podívat na "nezávazné popovídání" (jak řiká čaoista Houba) s místním železem.
Byl jsem sám, tak byl prostor kouknout jen do Stěny svahu, kde se dá ke slaňákům dojít zu Fuss.
Stav k 23.6.2018 je tento:
Z cest jsem vykutal 4 bh z pásoviny (ten, co vypad s nebohým Vulturou), 6 úček (vohnutej drát ve tvaru písmene U, instalovanej do dvou děr) a 1 bh typu Kouba, verze Jura (vohnutej drát s vokem do obdélníku, jehož dřík tvoří dvojitej drát).
1) bh s pásoviny - jen jeden, kterej byl jako dobírák, byl zabetonovanej - ten jsem urazil kladivem, resp. zlomil se při dolování z díry. Další 3 byly nasunuty do díry, vyklínovány rezavým hřebíkem a ústí díry bylo omáznuto betonem. Šly ven po pár ranách kladivem i s dříkem.
2) účka - některá šla ven je po pár ranách kladivem a pomocí pajcru, některá jsem musel ovrtat a kladla větší odpor.
3) Jura style - šel ven asi jako ty 3 kluci z pásoviny
4) pokud mě paměť neklame, nechal jsem ve Stěně svahu jedno účko (netrefil jsem ho z 1. slanění, pak už na něj nezbyl čas), jeden zle vypadající nejt (zrezlej dřík) a 3 kruhy (asi taky na vytlučení - maj vostrý hrany)
Pokračování - až bude zase vokno :-) Bh z pásoviny i úček je dost i v hlavní údolce, bacha na ně.

Majkl na vršku, jedem na údolky.

Tentokrát jsme ulovili i řetízek.

Majkl v Matěchově.

26.6.2018
V úterý 26.6.2018 další vytloukací progres na Čimě v ústecké části Brná, tentokrát ve dvojce s Majklem Vyleťalem. Start 19.00, konec 22.30. Vytlučeno 8 bh z pásoviny, 9 bh ve tvaru U a jeden řetěz.
Mlezákova spára (výrazná spára v levé části údolní stěny) - vytlučeno komplet, aktuálně lezitelná s nerez kruhy z 90. let
Diretka, co odbočuje z Mlezákovy spáry doprava - vytlučeno, až na nýt se žlutým pozinkem na začátku Diretky, nýt vypadá slušně
Dále vytlučen štand ve skalním okně a pár bh z Francouzského modelu a z cest mezi Francouzským modelem a Mlezákovou spárou
Francouzský model a cesty mezi FM a MS nyní vynechte. Stále platí - u pochybného jištění buďte opatrní, radši si založte i vlastní jištění, ev. cestu i oblast vynechte úplně a jeďte jinam.
Pokračování - až bude zase vokno.

Petr Brož z ústecké Hudy stěny.
Nejtek z metrickýho imbus šroubu roztaženej nástřelákem.

3.7.2018
Operace Čima - volume 3: 3.7.2018, 17.00 - 22.00 s Petr Brož z ústecké Hudy stěny = díky za součinnost, démone.
Hlavní message dnešní akcičky je, že i kruhy, o nichž jsem si myslel, že by mohly být osazeny třeba jako kruhy v písku, jsou stejný vraždy jako borháky s pâsoviny = nebrat. Jsou jen namlácený do díry bez utemování olovem nebo zalepení.
Summary: vytlučeny 3 kruhy, jeden 3 cm smrťák nejt a jedno dobírací účko, vše ve Stěně svahu. Zapuštěno 14 bh Raveltik 8 cm. Původní díra využita jediná, zbytek měl blbej průměr. Bh jsou +/- na stejnejch místech podle toho, jak dovolila kompaktnost šutru.
Stěna svahu je vcelku sjízdná, akorát v levý části je jedno účko a v Americké cestě je taky jedno účko ( dolní 2 jištění = Supí borhák + kruh byla nahrazena Raveltiky.
Levá půlka údolky je vytlučená kromě Francouzského modelu, pro zbytek skály platí výstraha: stávající jištĕní používat obezřetně nebo vůbec, ev. dojišťovat vlastními hejblaty.
Over

Zatímco jsem si hrál se štandem nad Francouzským modelem...

...Želvák zatím vymlátil 20 ks šrotu.

Bordelbedna v autě se začíná plnit bordelem.

Želvák pod údolkou Čimy.


18.7.2018
Čima - volume 4, 18.7.2018, 13.00 - 20.00, s Jarda Želvák Salaba, díky za pomoc, terminátore.
Summary: Želvák je fakt hustej - vymlátil 20 jištění - komplet dočistil Francouzskej model, západní hranu, komín mezi Francouzským modelem a Americkou cestou a odstanil poslední 3 vraždy ze Stěny svahu.
Já jsem se mordoval s navrtáním a lepením Francouzského modelu - nahoře je štand, kterej řeší pravou náhorní hranu i Francouzskej model (akorát na toprope bude trochu drhnout lano, skála ale tak narostla, takže buď dobrat a pak slanit z jinejch slaňáků, nebo nastavit). Štand je v konstelaci 2 x 80 mm Raveltik hnědák, 2 x 10 mm majlona, bytelnej řetěz a čtyřtunová nerezovka Raumer.
Do Francouzskýho modelu zaplulo 8 borháků = teď mu chybí už jen 3 dolní bh (dá se oběhnout komínem vedle a pak do FM natraverzovat). Pak bh i lepidlo i magi došlo.
Americkej model: bacha, chybí tam 3. bh - ten nebyl zespoda vidět, dneska jsme ho vytloukli, časem tam plesknu novej.
Zbytek - Mlezák je zatím jen po 3 nerezácích od Hobláka, ostatní cesty obsahují stále nebezpečné jištění = dojišťujte vlastním, buďte opatrní, noste helmy, případně jeďte jinam.
Over 
22.7.2018
Čima 22.7.2018 - volume 5 - s Petrem Brožem v Hudy stěny jsme stihli vytlouct zmíněný trojúčkový štand. Jedno účko šlo ven až moc snadno.

Dva nové štandy nad středem údolky.
Antikladivo Milana Týceho.
Milan Týce a jeho sklizeň.
Making of štand nad Starou údolní.

Další Supí borhák s ucpávkou z hřebíčku.

Hoblákův kroužek.

26.7.2018
Čima 26.7.2018 - volume 6, 15.00 - 21.00. Dneska přibyl do teamu přejišťovačů ústecký lezec Milan Týce a přes den sám vytlouk 15 jištění (!) vehementem zvaným antikladivo, což je tyč se posuvným závažím (něco jako posuvné závaží na decimálce). Celý se to přicvakne k borhâku a se závažím se posouvá až do krajní polohy a rázy vytahují borhák. Splendidní zpráva na úvod! Díky, Milane!
Odpolední dvojka Papouš - Majkl přidala dalších 15 kousků: Majkl vytlouk úzkou východní stěnu (Nýtová hrana a spol.) a levou část náhorky (Cesta R a Zelené přilepence). Je to komplet vymlácený, včetně nerezových kruhů od Honzy Hobláka - po konzultaci s Láďou Vörösem, správcem Bořně, které 2 takové kruhy vytáhl rukou, jsme se s Majklem rozhodli vyměnit i tohle jištění.
Majkl vybušil 11 jištění, já se pinožil na vršku a vyměnil jsem 3 dobíráky a jeden nad Francouzským modelem jsem dovymlátil + jsem vylepil 2 štandy nad středem údolky, tam kde býval štand z úček spojených smyčkou a řetězem. Mají nerezovku Fixe + mailonu 10 mm, aby se dalo cvaknout a pak protáhnout lano mailonou na slanění/spuštění - spuštění připadá v úvahu s lanem 70 m a delším, dodávám.
Dva štandy jsou asi 1,5 m od sebe - jeden je nad výlezem z Mlezákovy a druhý nad výlezem z dvojspáry. Místo je frekventované a zažil jsem, že ve starém štandu visely i dvě dvojky najednou - třeba při štědrodenních výstupech.
Summary: 30 starých jištění ven, 7 nových dovnitř. Použitelná je teď Stěna svahu a částečně i FM. Zbytek je ve stavu značné vytlučennosti. Díky Milanovi, Majklovi a Želvákovi za vrtačku.

Zbytky bužírky po zlodějích kabelů. Proč se s tim tahali až sem?
Připraveni k transportu do doliny.

28.7.2018
Čima - volume 7, stav 28.7.2018, sólo, 14.00 - 20.00. Nejdřív déšť, takže odstraňování náletů pod náhorkou a úklid kabelů, které tu zbyly po zlodějích kovů. Posléze nahození borhákú - celkem 7 ks - do Zelených přilepenců, Cesty R a Kouzelného světa.- vše opět sjízdné. Zbytek status quo ze dne 26.7.2018.
29.7.2018
Čima - stav 29.7.2018, 11.00 - 16.00, sólo. 3 bh vytlučeny, 5 bh natlučeno. Přejištěno: Stará cesta, Cesta středem, Náhorní převis a Nesmysl, kde jsou psaný 3 bh, ale díry jsem našel jen po 2 bh. Nesjízdné zůstávají Krátká cesta a Západní hrana. 
30.7.2018
Čima - stav 30.7.2018: volume 9, 17.00 - 22.30. 8 bh dovnitř, 1 ven. Komplet sjízdné: Okrajová cesta, Pěkná cesta, Americká cesta, Zarostlá cesta a Francouzský model. Zbývá: cca 60 dovnitř, 25 ven.
3.8.2018
Čima - stav 3.8.2018, sólo, 6.00 - 16.00, volume 10. 3 ven, 18 dovnitř: komplet jsou Západní spára, Západní hrana, Krátká cesta, Mokrá cesta, Východní cesta, Nýtová hrana, Zkratková a Žežická majle = komplet je Z stěna, náhoří a V stěna. Aktuální stav nedodělků: zbývají centrální údolky z jihu - Stará údolní cesta, Matěchova a její klony a Matrasova.
Over
4.8.2018
Čima - stav 4.8.2018, 12.00 - 17.30, sólo: 3 ven, 9 dovnitř. Konečně dobudován štand nad Nýtovou hranou, který obslouží celou V stěnu + s trochou tření i 3 cesty úplně vpravo v údolce - Zkratkovou, Hasičovu var. Zkratkové a Neznámou variantu. Dále vyměněn 4. K ve Staré údolní cestě, ready je vršek Diretissimy nad odbočkou z Mlezákovy (4 bh) a dvě horní jištění v Mlezákově. Zájemcům o lezení v již hotových cestách bych doporučil počkat na deštíček, protože v cestách se drží prach po vrtání.

Milan Týce v akci.
Vytlučenej štand nad Americkou/pod Z spárou.
Zdenda Ždych.

5.8.2018
Čima - stav 5.8.2018, volume 12, 8.00 - 12.00, ústečtí horolezci Milan Týce a Zdeněk Ždych: 9 ven. Borci s antikladivem dnes dočistili Starou údolní, Mlezákovu a Matěchovu s klony od posledního starého železa + vytloukli toxické bh ze štandů nad Stěnou svahu. Ergo: zbývá navrtat a zalepit a je vytříno. Díky, chlapi! 
25.8.2018
Čima - stav 25.8.2018, volume 13, 11.00 - 21.00, sólo: 2 ven, 19 dovnitř. Komplet přejištěná už je Mlezákova, Matěchova, varianta Matěchovy a Stará údolní cesta.
Přidán štand s karabinou v levé části náhorky, který obsluhuje 3 cesty - Zelené přilepence, Cesta R a Kouzelný svět + s trochou tření i Starou cestu.
Další štand je v okně Matěchovy cesty - jen jsem jej přesunul víc doleva, aby se u něj dalo pohodlněji jistit a byl víc v ose cesty.
Zbývá dodat 1 bh do Stěny svahu + dobastlit 4 štandy tamtéž.

Štand nad Americkou, resp. pod Z spárou.
Další kousek.
Tomáš Kryl na vršku a Luboš testují nově přejištěný FM.
Poslední zatlučený borhák.

27.8.2018
Čima 27.8.2018, volume 14, 18.00 - 21.00, sólo: ven nic, dovnitř 6. V rámci dnešní seance se podařilo dorazit štandy nad Stěnou svahu + 2 bh na kinderkvacích tamtéž. Díky Tryskovi za akuflexu, kterou jsem upálil 3 staré řetězy. No a je vytříno, hotovo, fertig, posekáno a pro letošek dovrtáno. A mam toho jak Honza buchet. Stejně nevylučuju, že se najde nějakej kostlivec v podobě díry do skály bez bh - dneska jsem zrovna jednoho našel. Kdo něco takovýho zmerčí, hoďte to po mně. Vlastně mě ještě čekaj nějaký paperworky v podobě finálních reportů a doladit nový topa a popisy, který už jsou v peci. Ale to mi celkem ba, páč jsem paperworm :-) 
Text: Papouš
Foto: účastníci akce

1 komentář: