10. 12. 2018

Houby 2018: sucho, jeden prváč a mykoporadna U Papouše

Summary mykoroku 2018 bude hubené, páč bylo fakt sucho. Letos se ale objevil fenomén, který potěšil mou ješitnost, ale zároveň mi nahání hrůzu z hlediska Všechny houby jsou jedlé, některé jen jednou. Totiž: někteří z Vás se mě obracejí s dotazy, co našli za houbu. No, takovej střelec zase nejsem, přátelé. Vysvětlím proč.
Lehce zvýšený zájem o houby, k němuž mně přivedla, jak sama tvrdí, Hlavička, se u mě projevuje cca 2 roky. Jako něco už poznám, ale spoustu ještě ne. Takže dotazy, kde jsem si nebyl nebyl na 100% jist, jsem uváděl slovy "možná", "asi", "mohla by to bejt..." atp.

S poznávačkami je optimální se obracet na skutečné znalce z FB skupiny Houby - např. na Roberta Hanzlíka, Terezu Tejklovou nebo Vavřince Klenera. Ve skupině platí a jsou dodržována striktní pravidla, že kdo se splete v určení houby, resp. má pochyby a nesdělí je, dostane v lepším případě ban na týden, v horším je rovnou ze skupiny vyhozen. A je to právě proto, aby se sběrači houbami neotrávili.
K přesnému určení je totiž potřeba vyfotit houbu svrchu i zespoda např. rourky, lupeny, třeň, prsten a další. A některé houby - např. některé hnojníky a kuřátka - se nedají určit z obrázku, ale musí se s nimi pod mikroskop. Holubinky zase mění barvu, jak se jim chce. Je to celkem věda a chce to dlouholetou praxi. Takže můžete se obracet na kováříčka - udělá mi to radost a můžu se aspoň dozvědět něco nového, nebo se optat výše zmíněných kovářů.
A jak to teda letos probíhalo:
3.11.2018
Pravděpodobně poslední letošní mycomicroadventure s JayKayem. Šli jsme k oblíbené bažině v Sasku a našli pár hub na omáčku ke kachnímu prsu.
Klouzky obecné.

Tenhle by šel, levej ponechán lesu.

Třepenitka svazčitá.

Hřib kovář.

Ten by taky šel.

Václavky, asi smrkové.

Hřib hnědý.

Březovník obecný.

Úlovek.

Kachní prso s houbovou omáčkou a la Vaněk.

JayKay vytuh a splnil tak podmínky MMA.

To, že Sasové nesbírají houby, je jen pověra. To je jeden košík saské grupy...

...a tohle druhej. Ten březovník vzadu je prej jen na Gartendekorazion.

13.10.2018
S JayKayem a dr. Jiřím Rothem, který v ústeckém muzeu pořádá každoroční výstavu hub, jsme sbírali houby právě na tuto akci. V okolí Tašova se sešlo cca 50 lidí a ti obešli okruh na úpatí vrchu Kukla. Bylo to inspirující a máme zase spoustu poznatků. Doktorovi jsme dodali exponát troudnatce kopytovitého, ale na výstavu nakonrc zařazen nebyl.
Trasa mykosběrotripu.

Doktor vyráží.

Zase třepenitka.

Doktor s lesklokorkou ploskou.

Doktor s troudnatcem kopytovitým od dua JayKay a fotr. "Dříve byla plsťovitá dužnina používána jako zápalná hubka nebo na zastavení krvácení, ale i na léčení. Některé přírodní národy (indiáni kmene Shuswap) ji tak stále využívají. Na Balkáně z ní dodnes dělají čepice," píše se o houbě na houbareni.cz

Penízovka širokolupenná, asi.

Koš jednoho ze sběračů.

Outkovka pestrá. Její bílá část je léčivá, takže doktor vzal kudlu a vydloubal jí z pařezu. Rozžvejkat se to ale moc nedá.

"Hele, babi, kůň," povídá JayKay fotroj.

JayKay rozjímá nad Tašovem.

2.10.2018
Jeden z mála prvonálezů letos je šupinovka zhoubná. Našel jsem ji před prací na topolovém kmenu (typické stanoviště), určil mi ji Robi Hanzlík z FB skupiny Houby.  
Šupinovka zhoubná.
18.9.2018
Vyrazili jsme se Supama ve složení JayKay, Sup a supíci Mára a Oliváč zase do Saska na prověřené místo. Ale sucho po předchozích deštících zase vládlo, takže jsem našli jen pár hřibů plstnatých (aka sameťáků).
Hlavní atrakcí výletu se Supama byl posed.

Zleva JayKay, Sup, Mára a Olí.

Pár hřibů plstnatých, jeden smrkáč a jeden hnědák.
16.9.2018
S Hlavičkou a Míšou jsme jeli do Saska k močálu, kde to rostlo docela slušně. Sestry se věnovaly velkosběru, my jsme s JayKayem vyrazili hledat spíše druhovou pestrost a trénovali jsme dloubání hub.



Plácek, kde rostou hvězdovky, je přímo u cesty. Pokaždé je tam chodíme s JayKayem zkontrolovat.

Smrkáč a la Hlavička.

Toto vypadá na opěnku měnlivou. Zatím netestováno.

Staré ryzce smrkové.

A jeden kovář.
11.9.2018
Asi nejlepší trip s JayKayem. Po krátkých deštích jsme se vydali do hřibotvorného hustníku (loňské video ZDE) v Sasku a našli smrkáče, klouzky a kováře. Hustník opět plodil a JayKay trénoval dloubání o 106.

Klouzek sličný.

Sličnej junior.

Trénink dloubání.

Smrkáč z rodinky I.

Kozáci mi jdou, hřiby hůř.

Smrkáč z rodinky II.

Smrkáč z rodinky III.
15.6.2018
Na kmeni, kde kousek od Tisé řádí choroše smolonohé, jsme našli jen seschlé plodnice. Furt sucho.

Seschlé smolonožky.

2.6.2018
Odpolední výprava na Tašov přinesla jen jednoho kováře na pokraji smrti. Furt sucho.

Dead kovář.

Dead kovář.

Když vyráží na venkov, bere si JayKay slamák, aby splynul s místňákama.

24.4.2018 

Jarní výpravy za smrži ZDE.

Jeden smrž z letošního jara.
19.4.2018
Jarní výpravy za kačenkami ZDE.

Jedna kačenka z letošního jara.
Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat