30. 4. 2012

Za bludnými balvany do Nochtenu

V Lužici na ně narazíte na každém rohu. Findlingy alias bludné balvany sem ve čtvrtohorách přinesl pevninský ledovec ze Skandinávie. Při těžbě hnědého uhlí se jich pak na povrch dostaly tisíce - od běžných valounů až po bouldry velikosti osobního auta.

Skalka z bludných balvanů, které do Lužice přinesl ledovec ze Skandinávie - to je Findlingspark v Nochtenu. V pozadí elektrárna Boxberg.
Blogger před findlingem o velikosti menšího auta. Záměr vybouldrovat nahoru zmařila výchovná poradkyně.
Tuhle krásu si můžete zakoupit v prodejně se suvenýry u vchodu.
Holináč.
Nochtenu na pomezí Saska a Braniborska využili cestující šutry vtipně - posbírali jich 6.000 a na výsypce z nich sestavili 20ha zahrádku se skalničkami, rybníčky a místem pro poučení. Vznikl tak Lausitzer Findlingspark Nochten (Lužický park balvanů).
Koberce skalniček.
Koberce netřesků.
Koberce findlingů.
Místem pro poučení je Malá Skandinávie. Je to z malých kamínků vysypaná mapa Norska, Švédska, Finska, Dánska a Pobaltí z místy původu a ukázkami findlingů. Výborný nápad.
Malá Skandinávie. Plochy států jsou vysypány štěrkem, na něm jsou podle místa původu položené findlingy. Vlevo je Dánsko, na vrcholu kopce Norsko, pod ním Švédsko, vpravo Finsko. Travička je Baltské moře. 
Přivandrovalci ze Skandinávie. Bludné balvany jsou většinou z tvdých vyvřelých nebo přeměněných hornin.
Findlingspark od Malé Skandinávie. Šnek v popředí jsou geologické hodiny - na tmavém pásu jsou vysázeny horniny podle doby svého vzniku. Němci po nich chodí naboso a pak si sdělují, kterej šutr hřál víc.
Co si místní sociální inženýři nemohli odpustit, je trocha toho umňéní v industriální krajině. Nad mapou Skandinávie je na kopečku jakási skulptůra z balvanů, modrých obkladaček a nerezových trubek. Modrá a nerez symbolizují ledovec. Masakr.
Skulptůra od dětského koutku.
Modrá a nerezová symbolizují ledovec.
Dole pod kopcem se skulptůrou je rybníček s kvákajícími skokany.
Kytičky jsou krása krásoucí, žardynka, jak má bejt. Koberce netřesků a dalších skalniček, plazivé konifery, koberce oblázků a samozřejmě findlingové. V rybníčcích plavou rybky, kvákají žáby - koncert skokanů jsme vydrželi sledovat snad 20 minut, na rašelinném jezírku se suchopýry cedule hlásila i hady. Kytky tu mají vysázené tak, aby tu pořád něco kvetlo - seznam je k mání na letáku, který dostanete u kasy.
Zátiší s hadicí a skalkou.
Zátiší s hady (podle cedulí bydlí v rybníčku) a suchopýry.
Enciány.
Boží je i dětský koutek - je stylizován jako pouštní oáza s palmami, prolézačkami ve tvaru velbloudů a s funkční studnou. Buničina si vyzkoušela i hamaku a podzemní skluzavku.
Studna v dětském koutku.
Útulek v oáze...
...Buničina inside.
Buničina na skluzavce.
V labyrintu místních chodníčků jsme strávili nečekaně 3,5 hodiny a za 5 € to určitě stálo za to. Ideální je kombinace Findlingsparku s bruslotripem z Nochtenu do Weisswaseru.
Tulpy.
Koňská klec.
Bylina, zatím neurčená.

Info

Lausitzer Findlingspark Nochten
zahrada a park s bludnými balvany
Otevírací doba
15. březen - 15. listopad
10.00 - 18.00 (v listopadu do 17.00)
Vstupné
dospělí 5 €, děti 2 €, rodina (2 dospělí + max. 3 děti) 12 €, pes 1 €

 

Text: Papouš
Foto: Buňka + Papouš

4 komentáře:

  1. Datum: 07.05.2012
    Titulek: Tyjo..
    dobrej tip,dokonce se mi líbí i foto s elektrarnou v pozadí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Datum: 07.05.2012
    Titulek: bludné šutry
    Hezké!

    OdpovědětVymazat
  3. Kdo se sem podívá,nechť to spojí s nedalekým parkem v Muskau a Kromlau-to se nasytí parkové krásy dosyta.Doporučuji květen,když to zaplní květy rododendronů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za bezva tip. Park v Kromlau je k nalezení zde: goo.gl/q2yddk

      Vymazat