6. 6. 2018

Dlouhý rybník na Cínovci: pěkné koupání na horké dny

Dlouhý rybník na Cínovci je super koupačka na hřebeni Krušných hor v 800 mnm. Jet sem dává smysl hlavně, když je v nížinách vedro na padnutí. Podle pozorování palubního teploměru v autě je tu totiž o 4 - 5 °C méně než pod horami. V roce 2018 jsme tu s JayKayem byli 2x (6.6. a 20.8.) a pokaždý super. 

Rybník je poplatný svému názvu - při délce 300 m je široký pouhých 30 m. Bergführer z Adolfova Majkl Vyleťal mu říká Nudle. Rašelinně hnědá voda je čistá, vlez je pozvolný, což je ideál pro děti. Dno je zlehka kamenité, ale dá se.
Vstup pro nenaturisty je od Z cípu, resp. od místního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Je tu fajn parkoviště, z něhož je to k rybníku cca 100 m. Rybník obklopuje louka, kterou lemuje rozsáhlé vřesoviště, na břehu kvetou rdesna. Paráda. Naháči mají svůj sektor na V konci.
Kudy sem: z TP přes Dubí na Cínovec, na kruháči na vrcholu hřebene, kus za místním hotelem Pomezí se dáte první odbočkou doprava jako na starou celnici. Po cca 300 m odbočíte zhurta doprava na Fojtovice a za chvíli máte po pravé ruce kostel. Vlevo od silnice za ním je Dlouhý rybník.
​Další horská koupání
Oborský rybník u Sněžníku
Text a foto: Papouš


Dlouhý rybník od koupaliště.

Rekreant JayKay se vřesovištěm v pozadí.

 Rašelinně hnědá voda.

Ve vřesovišti jsou i plácky na deku.

Kvetoucí rdesna.

JayKay odjíždí z koupání.

Žádné komentáře:

Okomentovat