29. 4. 2023

Svět minerálů: jak vypadá v reálu emerald, krychle z Navajunu a šnek

V sobotu 29.4.2023 jsme s JayKayem mířili do Práglu na soiré s tetičkami a strýčky, tak jsme cestou chtěli podniknout nějakou nestandardní akcičku. Původně jsem si brousil zuby na lov žraločích zubů v plenéru, ale celkem notně sprchlo, tak jsme nechtěli dorazit na mejdan v bahenním stylu. Sekretariát měl nachystanou i mokrou verzi, která spočívala v návštěvě výstavy minerálů v Juldě Fuldě. Tušili jsme, že to bude samej šmuk (a taky, že byl), ale ulovili jsme jednoho šneka, pyrit a dojem z emeraldu/smaragdu.

Lavička z tištěného betonu.

Jdeme na výstavu šutrů. Jo, víme, že tam budou samý šmuky, tromly etc.

Fluority.

Stavili jsme se i u stánku Jiřího Svobody, který vydává výpravné publikace o Středohoří a Krušných horách. Ta poslední je o achátech objevených při ražbě dálničního tunelu Panenská. Pár ukázek měli s sebou. S Jiřím Svobodou jsme s JayKayem byli na prima vycházce na Štěpánovské hoře.

Zeolity ze Středohoří tu byly taky.

JayKay a nějakej trilobit.

JayKay sjíždí Minecraft, kde se něco furt vyrábí z emeraldu. Mládenci jsem vyjevil, že česky se to řekne smaragd. A jednoho prodejce jsem poprosil, jestli by nějakej neměl na ukázku. Borec vytasil tady toho Kolumbijce. JayKay mě s touhle verzí emeraldu vyfuckoval, ovšem druhej den prohlásil, že emerald = smaragd. Asi to v něm nějakej dojem zanechalo.

Od borce se smaragdem jsme koupili klasickou krychli pyritu ze španělského Navajunu za 50 vočí. Nemoh jsem si pomoct.

JayKay si vybral amonita za 200.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat