3. 7. 2024

Expedice Pinč, stage 1: Co znamená po mexicku pinche loco a hostilní prostředí na singltreku

Na Upálený 2024 jsme s JayKayem měli 5denní dotaci na autdůr prográmky, max. 150 km od komína. První nápad - výprava na kameny mezi Frýdštejnem a Novou Pakou s názvem Pinche Loco. Bejvalej kolega z Nové Paky totiž pobýval 10 let v Mexiku a v práci nás častoval mexikánským slangem pinche loco (zasranej blázen) nebo pinche pendejo (zasranej debil) – výkladový slovníček pro další kousky je ZDE. Nakonec z toho vykrystalizovala Expedice Pinč s prioritami: bajk, ferrata, lehké lezení a sběr kamení. Konkrétně Singltrek pod Smrkem, Bikepark Vítkovice – Aldrov, Vodní brána, Bezděčín, olivíny ve Smrčí a acháty na Frýdštejně. 

Začínáme v NMPS ve středu 3.7.2024 na singltreku, okruh Hřebenáč, cca 10 km. Už jsem to před 12 lety jel se Supem a jako úvod do Expedice Pinč mi to přijde schůdný i pro JayKaye. Prostředí přijde mládencovi ovšem krajně hostilní – kameny na cestě, bahno a louže – takže furt slejzá z kola a něco reklamuje. Nedejbože, aby ho kousnul nějakej hmyzák. Nakonec pomůže vlídné přemlouvání ve stylu West Pointu a dohrabeme se na PL stranu trailu.

 

Jenže PL dřevorubci si na hlavní prázdniny naplánovali kácení, tak nás místo šlapání po trailu čeká tlačení kola travou po objízdné trase. Naštěstí to není na dlouho a po cca 1 km to valíme dál po původní trase. JayKay už projíždí kalužemi i blátem, takže se konečně aklimatizoval. Okruh se za ta léta trochu ojezdil a víc z něj lezou šutry, ale není to nic, co by se nedalo vydržet.

Pak brnknem Supovi, jestli bychom u něj nemohli zabivakovat na zahradě v NMPS, vopíct buřta a slopnout škopka. A jak řekli, tak udělali. Intro do Pinče se povedlo.

JayKay se chystá na konzumaci okruhu Hřebenáč na Sigltreku pod Smrkem. Sekretär se tu pohyboval v říjnu 2012.

Hřebenáč je mezinárodní CZ/PL trail. Na krátké PL části byla objížďka kvůli těžbě dřeva...

Místo šlapání po trailu jsme tak tlačili kola travama.

Utrudnienia si mohli kucí pšonský nechat na čas po prázdninách.

Průzkum posedu je obligatory, tak to má JayKay ložený.

Za léta, co jsem tu nebyl, vylezly z hladkého trailu trochu šutre. Ale asi nic, co by vadilo.

Na noc jsme se nacpali na Supí chaloupku v NMPS. Fabia Camper, verze Postealth po roce nečinnosti opět ožila. Trochu to flákáme, nu.

Text a foto: Papouš


Expedice Pinč

Žádné komentáře:

Okomentovat