14. 3. 2009

Sellraintal - ledové eldorádo poblíž Innsbrucku

Location: Sellrain, Rakousko
Okolí Sellrainu ve Stubaiských Alpách je apartní kousek Rakouska. Pěkné pisty v Kühtai, možnosti na skialpy a taky ledy. Můj první kontakt s údolím Sellraintal proběhl právě skrz místní ledopády. A hnedle trefa. Letos v zimě jsme si tu ve složení Majkl s Ivuchou, Zelinář a já zalezli naprosto královsky.

Místo prvního bivaku v Sellraintalu u místní přehrady. Zelí a spol. ve stanu…
…Majkl s Ivuchou v Sanitce (bílý focus na záchranu kómatického ptactva při provensálských splínech).

Kühtaibacherl-Eisfall
Kühtaibacherl-Eisfall na první pohled vypadá jako vyledněná sjezdovka-trotlovka. Má první reakce byla: Kvůli tomu jsme sem jeli 650 km? Ale na rozlezení super a pro mou kategorii Softmover 39+ ideální, navíc obtížnost s přibývající výškou vzrůstá. Led je dost široký pro dvě dvojky, takže Ivucha s Majklem lezou vlevo a já se Zelným mužem vpravo. První položená délka je rychle za mnou, štanduju u smrku ve svahu vpravo od ledu.
Kühtaibacherl-Eisfall vypadá při pohledu odspodu jako nějaká sjezdovka. Nakolmovat se začne až od půlky.
Ivucha tahá první délku v levé části Kühtaibacherl-Eisfall.
Zelinář je u mě eins-zwo, bere si šrouby a jde kroutit druhou, už mnohem strmější (45-50 stupňů) délku. Říkám si, že by mu mohla šedesátka lano vyjít až nahoru. Samozřejmě nevychází a navíc se moc dobře neslyšíme (příště beru vysílačky), takže ruším štand a lezu paralelně se Zelím.
Zelinář, věren své přezdívce, zakoupil zel(e)né pikle Black Diamond Reactor (pěkná věcička!), následkem čehož se za mohutného souhlasu své ženušky posunul do nevidim harmonogram oprav na jejich domečku.
Zelinář ve druhé délce v pravé části Kühtaibacherl-Eisfall.
Strach ani nemám, aspoň potrénujeme souběžné lezení do hor. Zelinář se v ledu pohybuje jistě, akorát se občas přetahujeme o lano, když chce lézt nahoru a já nestíhám vyndavat šrouby. Na vršek to byl ještě flák - led zdaleka nekončil v místech, kde jsem očekával, ale za horizontem byla ještě vyhlídková terasa a závěrečný výšvih. Majkl s Ivuchou měli nástup o něco výš, takže štandují na slaňovací polici a dají led akorát na dvě lana. Slanění je na 2 x 60 m.
Majkl v závěrečném výšvihu Kühtaibacherl-Eisfall.
Majkl u vrcholového slaňáku na Kühtaibacherl-Eisfall.
Kühtaibacherl-Eisfall byl jako předkrm povedený, ale dopoledne je pořád mladé a dnes i těhotné ledy. Je potřeba zkonzumovat, co se dá! Mezi Ochsengartenem a Taxeggem je totiž kromě Kühtaibacherl-Eisfallu dalších sedm ledolezeckých lokalit, většinou od WW 4 výš a jedna mixová Klettergarten.
Střední část Kühtaibacherl-Eisfall. Sklon se zvyšuje, ale pořád to je na pohodu.
Ivucha v závěrečném výšvihu Kühtaibacherl-Eisfall.

Kühtaibacherl-Eisfall - základní info podle průvodce Eisklettern in Tirol
obtížnostWI 3
délka130 m
přístup15 minut, od parkoviště širokým údolím potoka
slanění2 x 60 m levou částí (při pohledu odspoda) cesty - 1. slanění za štand s nýty, 2. slanění za stromy
orientaceS
nadmořská výška1.470 m
příjezdod Innsbrucku po A12 směr Bregenz až na sjezd 87-Zirl Ost směr Kematen a Kühtai do údolí Sellraintal, přes Sellrain a Kühtai až do Ochsengartenu. Mezi Ochsengartenem a Taxeggem je úsek silnice s markantními serpentinami. V první pravotočivé zatáčce o 180 stupňů za Ochsengartenem je parkoviště (viz Topo). Led je vlevo od silnice.
nejlepší časprosinec - březen
webbergsteigen.at - POPISTOPO














Rinne & Ghostbusters

Od Kühtaibacherl-Eisfall se přesunujeme jen o šedesát výškových metrů níž do údolí do sektoru Rinne & Ghostbusters. Charakter lezení se moc nemění - položené ledíky. Led je už ale jako tvaroh a protéká jím voda, protože je snad 10 stupňů nad nulou. Obloženost ledů lezci se zvýšila a na cestu musíme čekat.
Zelí v Rinne WI 3/3+. Taky pěkný kousek pro softmovery. Nahoře se slaňuje za mírně shnilý, ale mohutný pařez.
Rinne je pěkný 50m žlábek v pravé části sektoru. Lezení je i přes potoky vody prima a šrouby-rusáci jdou do ledu pořád stejně špatně. Zavrtal jsem jich snad 15, takže rampouch byl odjištěn s frankenjurskými runouty. Největší bžunda byla ovšem při slaňování z vrcholového pařezu. Jak osma ždímala mokrá lana, vcelku jsem se vykoupal. Zelí pinkne (Wasser)Rinnu jak zajíc a metelíme do levé části sektoru.
Dvojkotrojka se leze pod Ghostbustery (kolmé ledy vpravé části snímku s lanem na TR), pak uhýbá doleva.
Tady máme vyhlídnutou jednu 35m dvojkotrojku. Nad dvojkotrojkou se mají prsit dva WI 4+/5- rampouchy Ghostbuster I a Ghostbuster II. Krotitel duchů je tu ovšem jenom jeden, druhý asi odtál. Ledy jsou obleženy asi deseti kurzisty. Tváří se, že jim to tu patří, vrhají po nás pohledy a jejich boss něco hučí. Zelí je každopádně nahoře co-by-dup, já též a jde se slaňovat od stromu. Hned vedle se o totéž snaží jeden kurzista, přičemž posílá do údolí jeden cepín. Naštěstí nikoho netrefil.
Rinne & Ghostbusters - základní info podle průvodce Eisklettern in Tirol
obtížnostRinne WI 3/3+
Levý led - 15m spodek WI 2+, 20m vršek (doleva pod Ghostbustery)  WI 3+
délkamax. 50 m
přístup5 minut, od parkoviště u mostku krátce skrz les na lesní cestu tou po vrstevnici doprava k ledům, Mixed-Gartl je vpravo od ledů
slanění1 x 50 m, vždy výstupovou cestou
orientaceS
nadmořská výška1.410 m
příjezdod Innsbrucku po A12 směr Bregenz až na sjezd 87-Zirl Ost směr Kematen a Kühtai do údolí Sellraintal, přes Sellrain a Kühtai až do Ochsengartenu. Mezi Ochsengartenem a Taxeggem je úsek silnice s markantními serpentinami. Pod ním u mostku zaparkovat (parkovací možnosti jsou dost omezené). Ledy jsou vpravo od silnice.
nejlepší časprosinec - březen















Mixed-Gartl

Jen kousek od Rinne & Ghostbusters údolím vzhůru po vrstevnici je mixová Klettergarten Mixed-Gartl. Ani já ani Zelí se v mixové klase nevyznáme, tak volíme to nejlehčí z místních deseti mixů a jednoho ledu - cestu Turf´n Dirt M5+.
Ivucha v mixu Turf´n Dirt M5+ v sektoru Mixed-Gartl. Spodní půlka jemná, vršek silový.
Foto: Zelinář
Cestu dolézám do půlky a mám dost, naštěstí mrštný štírek Zelí dorazí zbytek. Stmívá se, tak cestu aspoň zkrokuju s horním lanem. Už za tmy ji dává ještě Ivucha. Večeři vaříme na autobusové zastávce, posléze jedeme na pivo do lyžařského střediska Kühtai a na bivakovací parkoviště dolů do údolí.
Zátiší s vycpanými koloušky. Inu, jsme v Rakousku… Trojpivo v této nálevně v Kühtai ale sedlo.

Mixed-Gartl - základní info podle průvodce Eisklettern in Tirol
obtížnostWI 5 - M8
délka15 metrů
přístup5 minut, od parkoviště u mostku krátce skrz les na lesní cestu tou po vrstevnici doprava k ledům Rinne & Ghostbusters, Mixed-Gartl je vpravo od ledů
slanění1 x 15 m, vždy výstupovou cestou
orientaceJZ
nadmořská výška1.410 m
příjezdod Innsbrucku po A12 směr Bregenz až na sjezd 87-Zirl Ost směr Kematen a Kühtai do údolí Sellraintal, přes Sellrain a Kühtai až do Ochsengartenu. Mezi Ochsengartenem a Taxeggem je úsek silnice s markantními serpentinami. Pod ním u mostku zaparkovat (parkovací možnosti jsou dost omezené). Mixy jsou vpravo od silnice.
nejlepší časprosinec - březen














Seigesbach Eisfall

Zlehka zasněžený Zelí snídá u zapadané Sanitky. Přes noc ze soboty na neděli trochu nachumelilo.
V neděli ráno se budíme do 30 cm nového sněhu. Volba padá na led blízko u auta - Seigesbach Eisfall - přímo v Sellrainu. Rampouch je tři minuty od auta v romantické rokli jak z opery Čarostřelec. Ledík je lezecky vlídný, rampouchy vytvářejí pohádkově pěkné, i když místy dost dunivé struktury. Každý si ledopád několikrát vyleze a je čas prásknout do koní.
Seigesbach Eisfall je lahůdkový softmoverský ledík tři minuty od auta. Rokle romantická, led krasavec, ale bylo teplo, tak v levé části protékal vodopád. Leze Zelí, jístí Majkl.
Ivucha pinká Seigesbach Eisfall. Horní část byla poklopená a zapadaná po nočním sněžení.
Foto: Zelinář
Majkl konzumuje pravou část Seigesbach Eisfallu.
Foto: Zelinář

Seigesbach Eisfall - základní info podle průvodce Eisklettern in Tirol
obtížnostWI 2-3
délka35 metrů
přístup3 minuty, od sportovního areálu v Sellrainu přejdete silnici a dáte se mírně doleva přes louky a skrz les do hlubokého údolí potoka a tím doprava k ledu
slanění1 x 35 m, výstupovou cestou za erární smyčky na stromě
orientaceS
nadmořská výška1.000 m
příjezdod Innsbrucku po A12 směr Bregenz až na sjezd 87-Zirl Ost směr Kematen a Kühtai do údolí Sellraintal do Sellrainu. Za obcí je po pravé straně silnice sportovní areál, kde je dostatek místa k parkování.
nejlepší časprosinec - březen













Průvodce a mapa

Průvodce: Axel Jentzsch-Rabl, Robert Abler, Michael Höllwarth: Eisklettern in Tirol - Wasserfall- und Mixedklettern in Nord- und Osttirol, Alpinverlag Jentzsch-Rabl, 2005, cena 950 Kč

Mapa: AV-Karte, 31/2, Stubaier Alpen - Sellrain



Žádné komentáře:

Okomentovat