1. 11. 2009

Za lezením až do Aše III. - Steinicht

Location: Rentzschmühle, Německo

Už samotný název oblasti Steinicht - foneticky znějící jako "štajn – nicht" - je zajímavá hříčka, neboť v překladu se dá vyložit jako "žádný kámen", což je však v příkrém rozporu s tím, co vlastně samotný název popisuje. Jedná se totiž o poslední z trojlístku významných skalních oblastí Ašska, o které se chci zmínit.

Květuška leze hvězdičkovou cestu Wandmitte 4 na masiv Birkenwand.
Steinicht leží 7 km severně od města Plauen, ve spolkové zemi Sasko, okres Vogtland, v údolí říčky Weisse Elster. Dostat se tam dá jak autem, tak i vlakem. Kdo pojede autem, tak libovolně do Plauen (nejlépe po B92), dále přes celé Plauen směrem na město Gera. Na konci města minete po levé ruce velkou nákupní zónu a kousek za ní je kruháč.
Jaro v údolí Weisse Elsteru.
Na kruháči odbočíte doprava po silnici č. B92 směrem na Cossengrün. Asi po pěti kilometrech je odbočka doprava přímo do vesničky Cossengrün, kterou projedete pořád rovně z kopce cca 1 km do Rentzschmühle. Zde je po levé straně těsně před železničním přejezdem malé parkoviště.
Jaro v údolí Weisse Elsteru II.
Dále je třeba jít už po svých podél železnice a několikero železničních mostů jako v El Chorru přímo do skal. K prvním skalám to od parkoviště není více než 500 metrů. Ti, kdož by chtěli využít služby Vogtlandbahn, tak jednoduše zakoupí lístek do stanice Rentzschmühle a vystoupí kousek od výše zmíněného parkoviště.
Jističům v sektoru Plattenwand projíždí vlaky Vogtlandbahn přímo za prdelí.
Romantické údolí lemované skalami z diabasu se táhne od Rentzschmühle podél řeky v úseku asi dvou kilometrů. Bohužel krajinný ráz poněkud narušuje funkční kamenolom nacházející se hned za parkovištěm a poměrně frekventovaná železnice s několika mosty klenoucími se přes řeku. Nicméně i s tímto přívažkem industriálního světa je celé údolí vyhlášené jako chráněné území s přísnými pravidly aplikovanými s německou důsledností, jež někdy hraničí až s fanatismem.
Pohled přes řeku Weisse Elster na sektor Plattenwand.
Co se lezení týče, tak levý a pravý břeh jsou kvalitativně i kvantitativně značně rozdílné v tom, co nám lezcům nabízí. Zatímco pravý břeh (po směru toku) je spíše předurčen lezoucím botanikům, samotářům a kvakerům, pak levý břeh je doménou sporťáků. Cesty jsou většinou zajištěné nýty a to velmi zhusta. Nicméně je zde jeden sektor – Plattenwand - ponechaný zřejmě pro výstrahu v klasickém stylu.
Masiv Nelkenstein je věčně ověšený lezci.
Z toho nejlepšího, co je zde k přelezení, musím zmínit především třicetimetrový masiv Nelkenstein, který má bohatou horolezeckou historii. Je to zdejší nejrozsáhlejší a nejoblíbenější sektor. Nachází se hned za kamenolomem. Jeho přilehlá jižní stěna spadající již do areálu lomu se nazývá Sonnenwand. V této stěně vede spousta krásných plotnových cest délky 12 až 25 metrů, vesměs šestkové obtížnosti. Kde jinde než zde kontrastují vůči sobě zdejší zákaz používání magnézia a narubané hromady štěrku, které máte přímo za zády! Na samotný Nelkenstein vedou dlouhé stěnové cesty, u nichž průvodce inzeruje možnost lezení za slunných zimních dní v tričku. No nevím – nezkoušel jsem.
Bláža leze hvězdičkovou cestu Schattenmann 6- v sektoru Sonnenwand.
Na protilehlém okraji Nelkensteinu přiléhá již zmíněný sektor Plattenwand. Plotnová stěna začíná přímo z železničního náspu, takže je třeba dávat pozor na vlaky. V cestách dlouhých 25 metrů jsou osazeny pískovcové kruhy v duchu pískařské tradice. Dva a někdy i tři! To však nemění nic na tom, že jsou to cesty krásné a stojí za přelezení.
Čtyřicetimetrový masiv Dornbusch.
Dalším významným masívem je Dornbusch, který se nachází asi 10 minut chůze od Plattenwand (po proudu). Roste takřka přímo z vody do výšky 40 metrů. Několik jeho přilehlých masívků je též permanentně v obležení lezců. Jedním z nich je Schattenwand s velmi zajímavě strukturovanou skálou, kdy je povrch poset oblinami a dolíky, jakoby z něj někdo vyloupal valouny o velikosti bochníku. Lezení po těchto oblinách je pochopitelně značně namáhavé.
Pohled přes řeku na masivy UhumasivUhustein a Dornbusch.
Mám-li zmínit něco i o pravém břehu, pak nemohu vynechat plotnovou stěnu Birkenwand. V dvacetimetrové plotně vedou krásné čtyřkové linie plné borháků a lištiček, takže zejména pro občaslezoucí kochače je to doslova pohlazení po duši.
Masiv Tunelwand je oblíbený mezi začínajícími lezci.
O kousek dál (po proudu) se nachází nevysoká Tunelwand, která nabízí také několik lehčích a solidně zajištěných cest a navíc i trochu rovného prostranství pod skálou, což uvítají zejména majitelé psů, dětí a koček.
I takové úlety lze na Steinichtu najít – cesta Rittertreppe 3 na Grottenwand.
Celkově shrnuto - podle průvodce je tu 36 masivů s 420 výstupy v obtížnostním rozpětí od 1 do 9- UIAA, přičemž nejčastěji se vyskytují čtyřky, šestky a sedmičky. To vše je koncentrováno na relativně malém prostoru, takže svou cestu si tu snadno najde opravdu každý, od kojící matky až po výkonnostní chrty.
Průvodce:
Andreas Schuster - Kletterfuehrer Vogtland: Steinicht, Elstertal, Göltzschtal, Geigenbachtal, Auersberg, 2004, PANICO ALPINVERLAG, ISBN: 3-936740-14-3, 16,80 €
Bližší info naleznete na stránkách Climb.spider-net.de
Mapa Ašského výběžku a okolí.
Detail polohy skal u města Plauen.
Detail polohy skal u Cossengrün.
Turistická mapa na parkovišti před Cossengrünem.
Dispozice skal v oblasti Steinicht.
Text: Milan Svinčo Svinařík
Foto: Květa a Milan Svinaříkovi

6 komentářů:

  1. Datum: 06.11.2009
    Titulek: Moc hezké
    Náramně libová oblast, zdá se. První německá, kde si bez problémů zapamatuji její název :o))
    Díky za soustavné rozšiřování obzorů!

    (Mimochodem, už se tam blížím. Předminulý víkend jsem s dvoudenním průzkumným mapováním K.H. skončil na Kaleckých skalách. Příště pokračuji dál..)

    ((Ale knížky tam máte hnusné, např. na Kladiváku. Nedivím se, že vedle ní leželo šest vypitých lahví od nějaké novodobé Mixely..))

    OdpovědětVymazat
  2. Josef Novotný25. 12. 2012 13:59:00

    Datum: 02.11.2009
    Titulek: Štajnicht
    Ta kvetoucí prérie na poslední fotce mě dostala, to se dá jen po vypasení stádem sobů. Ale jasně vysvětluje název oblasti. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 03.11.2009
      Titulek: Re: Štajnicht
      :-) včera jsem čuměl na bednu a inzerovali tam tohle http://www.hobby-garden.cz/mech-stop-10kg-77

      Vymazat
    2. Datum: 03.11.2009
      Titulek: Re: Re: Štajnicht
      V tomto oboru jsem již také bádal a zjistil jsem existenci přípravku MECHOSTOP (na střechy). Neboj, že ho už nemám doma. Ale obyčejnej kartáč stejně nic nenahradí! :) Moje údernický heslo zní: Méně vrtat, více čistit! Teda alespoň u nás v Erzgebirge.

      Vymazat
    3. Datum: 04.11.2009
      Titulek: Re: Re: Re: Štajnicht
      JJ, vy chomutovský konzervy byste si radši ufikli prst, než byste zatloukli borhák :-) No jiný kraj, jiný mrav. U nás ve Středohoří postupujeme podle teorie borhákovýho managementu krajiny - jak Karel, tak platforma Zakuklenej ustašovec, tak střelci z Liťáku - Dědek, Zelí a Buvárek :-)

      Vymazat
    4. Datum: 05.11.2009
      Titulek: Re: Re: Re: Re: Štajnicht

      Tak to zkusím s lákavějším heslem: "Míň vrtat a víc lézt. " To nezní zas tak špatně, ne? I když nepředpokládám, že byste konvertovali. :)

      Vymazat