12. 2. 2010

Lezecký průvodce - Budov u Ústí nad Labem

Location: Ústí nad Labem, Česko

Zlomená haksna je i k něčemu dobrá. Člověk nemůže lítat jak utrženej ze řetězu po běžkopistách, skalách a ledech a má čas se věnovat zanedbaným kancelářským pracím. Jedním z restů, který se se mnou vleče několik let a který tímto odstraňuji, je sestavení lezeckého průvodce po skalách v Budově na Ústecku.  


S Budovem se to vůbec táhne. Skály jsme s Hasičem načali v roce 2004, zjara 2007 jsme je s kamarády přelezli, zprávu z toho jsem ovšem vydal až v roce 2008 - Dětský masiv na Budově - opožděné odtajnění, v tomtéž roce se mi podařilo v Budově osadit štandy - Mission accomplished - Budov má štandy.
Nyní konečně přichází na řadu i průvodec. A jak se na samizdaty z dílny platformy Zakuklený ustašovec sluší, má i vlastivědný apendix. Sem přikládám jednu bonusovou historku, která se do průvodčíka nehodila, ale ze které jsme se mírně opotili.  

Proval Budova

Děs a hrůzu vyvolala v platformě Zakuklený ustašovec zpráva, která se 7. června 2006 v čase 21.48.35 objevila v diskusi na horowebu Lezec. Tady je:
Budovské skály - ODTAJNĚNO
Na Ústecku rostou nové lezecké příležitosti jako houby po dešti, ale já bych vám chtěl představit malý skvost. Jedná se o tvrdý znělcový masiv pouhých osm kilometrů od Ústí n.L! Oblast dostala název podle blízké osady Budov a je vhodná pro zkušenější začátečníky i pro otrlé “práskače“.
Seznam cest najdete ve vrcholové knížce pod horní hranou masivu - nicméně mezi nejhezčí cesty určitě patří výstup na nepřehlédnutelný centrální pilíř nazvaný Komu zvoní v uchu? (7-). V plotně vlevo od něj vede asi nejtěžší cesta oblasti - Šok za šokem (7+ , pozor: pouze dva boráky - špatně jištěno!) Při pohledu na pravou část masivu vás zaujme ostrá hrana s dobře jištěnou cestou U konce s rozumem (6+).
A jak se tam dostanete?
Z krajského města po pravobřežní komunikaci na Vaňov a Děčín. Asi čtyři kilometry za městem odbočíme vpravo na Olešnici. Ve vesnici odbočíme opět vpravo na Březí a po jednom kilometru zase vpravo na malou silničku směr Budov (vše je značeno). Půl kilometru za křižovatkou uvidíte ze silnice po levé straně začátek masivu. Pro ty, co neudělají krok bez GPS je to 50 39 17 N a 14 06 35 E.
Oblast je otevřená a kdo se odváží do dalších hladkých a panenských ploten, vezměte s sebou hned zásobu boráků.
Připomínky, podněty a nové cesty posílejte na adresu Little.Carper@seznam.cz
Hodně lezeckých zážitků!
Jirka Rety Musil
Kterej dobytek to napráskal? říkali jsme si v Ustašovcovi. Byli jsme totiž v situaci, že skoro celé skály byly vyborhákovány, ale nebyly přelezeny. Jak to? Rozhodli jsme se, že zdejší "schody" nejprve ovrtáme z pozice sólo a pak je hromadně s kamarády přelezeme v rámci menšího vlastivědně-klimberského happeningu. V prvních borhácích cesty blokovaly smyčky a řetízky z céček, směry čekaly na přelezení.
Hasičova žena se neudržela a práskačovi přes Lezce vynadala. Zbytek takticky zvolil mlčení. I když práskač udal přesné GPS souřadnice i přístup, řeči o neexistujících šestkách a sedmičkách dávaly tušit, že jde o provokaci. Svědčil o tom i uvedený mail Little Carper, v překaldu Malý šťoura. Z ulity jsme se ale vytáhnout nenechali a celou oblast jsme podle plánu přelezli při hromadném "náporu" 10. března 2007.
Související články
Lezecký průvodce Budov v pdf ke stažení ZDE
Text: Papouš

3 komentáře:

  1. Datum: 03.03.2010
    Titulek: Krásný průvodec!
    Moc pěkně zpracováno. Staženo, vytištěno. Máte u mě pivo, děkuji! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 12.03.2010
      Titulek: Re: Krásný průvodec!
      Jen, co vodvrhnu ty antibiotika, du do něj. Včera jsem jedno zcela výjimečně polknul na supr konciku Young Gods v Ústí, pak už jsem jen zavodňoval bleifreiema.

      Vymazat
  2. Josef Novotný28. 12. 2012 13:23:00

    Datum: 14.02.2010
    Titulek: Hnidopich
    Kdosi si plete Vaňov a Svádov. Po pravém břehu směr Děčín leží Svádov, jak je patrné i z přiložené mapy. Vaňov je na levém břehu a jsou tam úplně jiné hospody.

    OdpovědětVymazat