29. 3. 2010

Paříž - volume I.

Location: Paříž, Francie

Začátek února, šrouby v noze a berle, zimní běžko a ledosezona v pytli. Portál myAirDeals nabízí levné valentýnské letenky do Paříže. Doktor povidal, že koncem března bude haksna srostlá, poslední šance letět zalevno je 29. až 31. března 2010. Rozcvičování nohy v jarním slunci na březích Seiny vypadá jako přiměřenej nápad. Lupeny na éro zakoupeny.

První známka toho, že rozcvičovací trip v Paříži bude hodně o umění (o tom více až v Paříž - volume II.) - objekt na Severním nádraží. Dole to promítalo kráčející nohy, uprostřed jezdila po kolejnicích bílá koule a z boku to vypouštělo páru.
Pěkně to Gusta postavil.
Konec února. Na noze vyrostla bolestivá bakule. Doktor do ní píchne špejlí a vyvalí se podebranej humáč, dáreček od EC bakterie. Znova na sál, hnus odstraněn, antibiotika a týden ve špitále. Nasranost značná, Paříž nejistá. Ale týden před odletem už noha vypadá slušně, bez berlí to ale nepůjde. Zabookován hotel přes portál Booking.
Čokoládový dortík za 2 € - Buňčin kůň v Paříži.
Prodavač zmenšenin. Aktuální nabídka: 3 minieiffelovky/1 €.

Eiffelovka a vyjížďka lodí

První cíl v Paříži je pro fanoušky vertikál jasnej - Eiffelovka. Stanovená šedule - v šest odlet z Práglu, v deset na vršku věže. Na Ruzyni ale nejde odbavovací systém, takže zdržení, z letiště Karle, dej gól zase nejede vlak (panika kvůli vznětlivcům), takže zase zdržení. Pod Eiffelem až po poledni, fronty jak prase, navíc vršek zavřenej, takže na to dlabem. Pod rozhlednou naštěstí kotví výletní lodě, tak volíme hodinovou vyjížďku za 8 € (se slevou na kartu Paris Visite). Prima trip. Večír pivo v nálevně U delfína.    
Vyhlídkový trimaran na Seině.
Palác pro světovou výstavu v roce 1900.
Buňka běhala po lodi s foťákem, hlušec proto mohl uzurpovat dvě sluchátka s výkladem.
Obrazárna Louvre má na délku 700 metrů.
Podvečerní pstružení v nálevně U delfína. Zrzci se v rámci možností dali pít, cena odpovídala tomu, že se ve Francii pije spíš víno.

La Défense

Druhý den se buňka chtěla podívat do La Défense, já byl z výletu mezi paneláky trochu v rozpacích. Nakonec ale vyhlídka ze střechy Grande Arche (Velký oblouk) ve stometrové výšce (5 €) byla nóbl. Bonusem byla ražba pamětních plechů z pěticentů a film o stavbě monumentu. V sousedství oblouku je betonová mušle CNIT (Centrum moderního průmyslu a technologií), kde proběhly "shoppingy", takže spokojenost na všech stranách.
Na střechu Grande Arche se jede vzdušným výtahem po konstrukci, které je v "okně" oblouku.
Výtah ve tvaru skleněné ampule.
Pohled do výtahové šachty ze střechy Grande Arche. Z toho Arche-lochu se dělalo Buňce nevolno.
Grande Arche uzavírá historickou osu Paříže, na které leží mj. Vítězný oblouk, bulváru Champs-Elysées a také obrazárna Louvre. Na další ose leží Eiffelovka a mrakodrap Tour Montparnasse (vpravo na snímku - Eiffelovka splývá s mrakodrapem).
Buňka u lisu na pamětní plechy v Grande Arche. Do stroje se naládovalo euro a pěticent, zatočilo se klikou, euro to polklo, pěticent to rozválcovalo, orazilo jedním ze čtyř vybraných motivů a vyplivlo.
Pamětní plech s motivem Velkého oblouku. Atrakce měla gradiozní sukces - dali jsme dvě kola.
Pohled z "okna" oblouku směrem na betonovou mušli CNIT (Centrum moderního průmyslu a technologií), výstavní palác z roku 1958. Dnes je tu mj. hotel Hilton a sportovní obchod řetězce Decathlon.
V Desetibojovi měli úplně všechno - od čabraky na kobylu...
...až po wejkokajtboardy. Buňka si tu "zakoupila fantastickou halenku, která není k sehnání"
Za škeblí CNIT stojí palec z bronzu. Jako highball bude asi docela hustej, protože měď se smeká a chyty za papilární linie taky nic moc. Stupy právě zkouší lezec Berlioz. Po domech tu občas popolejzá jeden místňák.
Na plácku mezi paneláky v La Défense byly kinetické skulptrury - krokouš honící rybu...
...chameleon,
...slon,
...kráva,
...čáp honící žábu
Po La Défense nápor na obrazárnu Louvre. Jenže error - v úterý zavřeno. Naštěstí přes řeku je další muzeum (bejvalej Bahnhof), který v úterý premává...
To be continued
Text: Papouš
Foto: Buňka & Papouš

8 komentářů:

  1. Datum: 22.04.2010
    Titulek: fotka a popis
    dobře ty, už se těším na další část. Jinak jedna fotka s popisem působí dosti dvojznačně, ale to bych raději nechal koňovi, pač ten má velkou hlavu

    OdpovědětVymazat
  2. Datum: 19.04.2010
    Titulek: nauč mě to!
    Taky chci umět takovou reportáž z cest. Poté, co jsem za 4 dny zprovoznila zaručený elektronický podpis na svém PC a už podepsala 2 dokumenty pro byrokraty, tak snad najdeme chvíli na výuku.
    Nepamatuji se, na výtah v Defence - to je asi dostavěno.
    drak

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 20.04.2010
      Titulek: Re: nauč mě to!
      Provedu, až se připlazim do Prahy zničené deštěm.

      Vymazat
  3. Datum: 19.04.2010
    Titulek: Svěží!
    Pěkná fotoreportáž, asi to mohl být moc fajn vejlet.

    (EC hnus :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 19.04.2010
      Titulek: Re: Svěží!
      Bylo to supr. Eště ze sebe musim vymáčknout druhej dílek.
      Bohužel(dík) haksna mění i charakter PWN - samá vlastivěda, žádný lezení :-(
      Nu což, c'est la vie...

      Vymazat
    2. Datum: 21.04.2010
      Titulek: Re: Re: Svěží!
      moc pěknej report... doufám , že už jste byli na tom pivu a panáku... vy dva lotři . ( P+H) ... rád vás uvidim ve skalách oba.Holomci jedni.

      Vymazat
    3. Datum: 21.04.2010
      Titulek: Re: Re: Re: Svěží!
      jo............... a náš načelník , to moc nemá rád . Ale myslim , že příjemná vlastivěda , zaplesá okem každého lezce. Did by jsme byli jak fotbalisti. Nestyďme se za to , že máme rádi cestování a kulturu..................vivat..........

      Vymazat
    4. Datum: 21.04.2010
      Titulek: Re: Re: Re: Re: Svěží!
      Von náčelník je taky zběhlej fotbalista. :-)) Ale chrám Matky Boží si byl prohlídnout. Asi se chtěl podívat, jestli by šlo vylízt na věž jako Quasimodo,

      Vymazat