3. 9. 2011

Bielatal: hvězdy a dvouhvězdy pro softmovery aneb Tip na rallye s roštěnkou

Location: Bielatal, Německo
Víkend se dvěma noclehy v plenéru mi vždycky přišel delší, než když člověk vyrazí na den, vrátí se domů a druhej den jede znova. S Tisou a Ostrovem za zády to zdánlivě postrádá logiku jezdit spát do roští. Smysl to ale má, jeden se prostě vodstřihne a je 2,5 dne v lese. Na hroby a mašinkvéry snadno zapomene...  

Šámot v **Neuer Talweg V na Falkenwand. (Ne)jistí Plch.
Šámot nad kruhem NT, spára s odšlapy na dohled.
Horal v přechodu spáry do sokola. NT na Falkenwand.
S tašovským horalem a Plchem jsme se koncem letošního září (počasí plech) domluvili na tripu do Bielatalu s již osvědčeným noclehem pod Titanem v Reichu a s občerstvovnou v Čechách. Ani já, ani Plch jsme nebyli v nějaký lezecký fazoně, takže role motora na vostrej konec padla na Horala.
Plchior v Nové údolní. Je vyžle a promrzal.
Plchior nakukuje do vrcholového koutku.
Výhled z Falkenwandu. Jen les, žádný domy.
Ani Horal ale nebyl buhvíjak vyšejpovanej, takže se kosily hvězdičkový a multihvězdičkový cesty v nižších stupních. Nakonec se z toho vyklubal docela slušnej ideovej námět na jarní rallye s roštěnkama. To je dva v jednom - jeden točí rodinohodiny a současně leze. 
Zelenej bandaska ve Starý údolní na FW.
Šámot nastupuje do S.c. na Dürrebielenadel.
Horal ve stěně DBN, osazenstvo na štandu.
No a bylo to dobrý. Začali jsme na Falkenwandu tradiční Novou údolní - **Neuer Talweg V. Lehký stěnový lezení, kruh pak spára s odšlapama a finální koutek. Všude chyty, celkem dlouhý, luxus. Ve stejné stěně vlevo je Stará údolní - **Alter Talweg IV. Je to jen po smyčkách a založit se dá. Na prvním to pustilo i Suda.
Štand na DBN, zleva Rejfik, Trenér a Plchiora.
Zasraný džendristi se vymezujou už i ve vrcholovkách. Po Fekal Outdooru odhalen další škůdce.
Kuba Gamrát v VIIIb.
Z Falkenwandu byl jasnej přesun - na noblesní Dürrebielenadel s 30m údolkou. Jehla je fotogenisch a vede na ní Stará cesta od legendární dvojkotrojky Fehmann, Perry a Smith - *Alter Weg V. Slyšel jsem o ní různý hrůzný zvěsti. Lezení to je, ale docela pěkně vodjištěný a exponovaný. Motor z Taschenbergu se pochlapil a vysmrk to jak nic..
Kuba Gamrát oblejzá poslední kruh v VIIIb.
Plchior dolejzá exponovanou pětku na DBN.
THTG inscenuje v režii PWN zápis do vrcholovky na DBN.
Tečkou za sobotou byla zase krasavice - krátkej sokolík na věž Pokal - *Alter Weg V. Skála je věrna svému jménu - má tvar poháru. Po prolistování průvodce v knajpě bylo jasný, že další den začínáme na Spannagelturmu.
Jitka Sedláčková leze na jehlu.
Je to jehla jako prase.
Pětice na Pohár.
A taky to tak dopadlo. Zase Stará cesta - **Alter Weg IV - je stěnová krasavice na první pohled. Bohužel se potvrdily obavy, že na Spannagelturmu bude narváno. U nástupu byla Helga von Bulow se dvěma ratolestma a pár druholezcema. Jedna dvojka se je snažila oběhnout na nástupu, ale Helga s nima vytřela podlahu jak nic. Tak jsme radši počkali a vyplatilo se. Krásná cesta.
Sud, Plch a Šámot na vršku Pokalu.
Lišoid vyhlíží lezce z protějšího masivu.
Hotel pod Titánem.
Shodou okolností byla v dosahu další famózní cesta - **Rauweg IV. Stěnkou pod dach (K), pak po lapech do stěny a tou na vršek. Převis jak sviň, ale tu čtyřku to dá. Stumpfer Kegel patří do deníčku každýho správnýho softmovera.
Těleso ve čtyřce na Spannagelturm.
Spannagelturm. Fotogéna, hej?
Beran zakrslý do modra zbarvený dolejzá na Spannagela.
Závěr byl lahůdkózní. JV stěna - **Südostwand IV - na Bonze je stěnová chrochtačka se tutovejma smyčkama po metru a s houpacím megablokem na vršku.
Šámot nad dachem na Rauwegu IV.
Vršek Stumpfer Kegel.
Bonzáckej Wand.
Zavadlý, ale šťastný Šámot na vršku Bonza.
Jako cesty lehký, ale nádhera. Šak taky některý kusy přitahujou jak magnet - třeba pan domácí z Bořně Ladíček Vörösů - je k knize na Dürrebielenadelu zapsanej hnedle 3x!

Info

Hvězdy v sobotu

1) Falkenwand - **Neuer Talweg V  K. Dörwald, F. Dittrich, 16. 9. 1956. 4 m vpravo od cesty Südwestkamin spárou na její konec. Stěnou mírně vpravo, pak vlevo k díře (K). Vpravo spárou až před její konec, pak traverz doleva a žlabem n.v.
2) Falkenwand - **Alter  Weg IV  H. Zinke, J. Böhme, W. Vieweg, 19. 7. 1953. Vlevo v údolní stěně přes stupně doprava a podél spár na polici. Traverz doprava a spárou n.v.
3) Dürrebielenadel - *Alter Weg V  R. Fehrmann. O. Perry-Smith. 29. 3. 1907. Ve středu SZ stěny po stupních na velkou polici (slaňák). Hranou na polici (hodiny), spárožlábkem na polici a přímo hranou nebo traverz doprava a JZ stěnou n.v.
4) Pokal - *Alter Weg V  P. Löschner, A. Nietzold, W. Baudisch, 31. 3. 1907. V SV stěně sokolíkem n.v.

Hvězdy v neděli

1) Spannagelturm - **Alter Weg IV  W. Stein, H. Forker , K. Stumpf, 6. 5. 1905. Z bloků vlevo po JV stěnou podél spár na polici k pilíři. J hranou a vpravo žebrem s polici a a po stupních n.v.
2) Stumpfer Kegel - **Rauweg IV  C. Rau, W. Geipel, 21. 7.1914. Ve středu SV stěny pod převis (K). Převislou spárou na 2. polici Staré cesty a stěnou vlevo n.v.
3) Bonze - **Südostwand IV  před 1920. Vpravo v údolní stěně koutem a komínem vlevo ke spárožlábku. Tím 5 m vzhůru a vpravo stěnou na malou polici. JV stěnou přímo přes polici ke slaňáku.

Další pěkné tipy na lezení v Bielatalu na Horyinfo ZDE a ZDE a Lezci ZDE a ZDE

Text: Papouš
Foto: účastníci zájezdu

5 komentářů:

  1. Datum: 10.12.2011
    Titulek: Hodnocení?
    Výběr tématu - výborný
    Stylizace - výborný
    Fotodokumentace - výborný
    Aktuálnost tématu - dobrý

    Tečou mi slzy při vzpomínce na teplé dny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 11.12.2011
      Titulek: Re: Hodnocení?
      Diky za hodnoceni. K aktualnosti dodavam, ze nepatri mezi nejlepci parametry PWN. Zalezi na tom, kolik ma sekretarka volnyho casu.

      Vymazat
  2. Datum: 09.12.2011
    Titulek: pěkné
    To si tam snad konečně půjdu taky zalézt.

    OdpovědětVymazat
  3. Datum: 09.12.2011
    Titulek: Bielatal
    Moc pěkné Papouši. Taky jsem tuto skupinu skal hodně navštěvoval, a moc se mi tam líbilo.

    OdpovědětVymazat
  4. Datum: 09.12.2011
    Titulek: Thumbs up
    Nááádhera, navíc Bielatal mě vždycky dostane :)

    OdpovědětVymazat