12. 11. 2012

Dobývání jeskyní III. - sklepy, komory, kapsy

Location: Tisá, Česko
Přátelé jeskyňáři, 
poslední velké objevy v lokalitách SněžníkModřín a Ostrov jsou zkompletovány. Díky neúnavné práci českosaských jeskyňářů jsou jeskyně na těchto lokalitách vyčerpány. Ale jsou výjimky, které mohou potvrzovat pravidlo. Chceme Vám představit poslední, zatím nepublikované objevy v českých barvách.






Z výletu do ostrovských děr v březnu 2011. Cesta do podzemí označena červeně.

Komínek.
Tedy... v jeskyňářské terminologii jde o malé jeskyně nebo jeskynní sklepy, komory, kapsy. Mluvíme tedy o jeskyních těsných a krátkých, leckdy mají prosvětlený vchod. Zlí jazykové tvrdí: kvaky. Ale naštěstí mám kamaráda klaustrofobika. Pan ing. Králík ani jednu nedal. Takže stísněný prostor tu prostě je.

Zima je na lezení do děr příhodná. Bývá v nich tepleji než venku.

Bielatal se táhne z Ostrova u Tisé směrem do Saska.

Pavel Henke.
Obtížnosti jsou S1 až S3 kvůli malé hloubce. To je jako v krátkých lezeckých směrech. Krátké, tedy obtížnostně podhodnocené, ale výživné. Jeskyně Malého hejkala a Dračí jeskyně je vhodná pro nácvik začátečníků. Pravidla bezpečnosti pohybu v jeskyních ale nepodceňovat!

Přijistit si sestup do jeskyně lanem se hodí.

Prosvětlený vstup přidá morálu.
Pokud chcete dále objevovat, můžete v dalších lehčích jeskyních a komorách, které jsou uvedeny v Höhleführerech od Michaela Bellmana a v článcích Dobývání jeskyní na Sněžníku a Modříně (průvodci) a Dobývání jeskyní II. - Modřín & Ostrov (+ průvodec + video) tady.

Prosvětlený vstup přidá morálu.

Du dolu.

Tipy na lehké jeskyně na Sněžníku, Modříně a v Ostrově

Sněžník
Malá štola S2

Modřín - Zlomisko
Jeskyně Jana a Petr S1/S2
Pavučina S1
Mlžná (Mlhová) jeskyně S1
Jeskyně Rajská věž (velká a poměrně bezpečná jeskyně) S2/S3

Ostrov
Větrné sklepení S1
Muffin S2
Lože S1/S2
Císařův šatník S1


Palcát a spol.

Předjaří v Ostrově.
V krátkém videoreportu níže jsou všechny postavy smyšlené a jsou vytvořené počítačovou animací. Nesnažte se napodobovat jejich činnosti i chování, je to velmi nebezpečné.

Vzhůru do nor.
Můžete začít objevovat.
Díře zdar přeje filmový štáb.

Vlhká jeskyně v Ostrově - Ivík.

Vlhká jeskyně v Ostrově - Petr Vítek, Dexempo Krumplex, Petr Zeithammer, Ivík
Ještě prosba: neosazujte vnitřky jeskyní schránkami na geocaching. Pokud by jeskyně přeci jen stála za zařazení do této hry, nechte schránku venku poblíž vstupu. Krásný příklad uložení schránky je neovulkanická Loupežnická jeskyně u Velkého Března u Ústí nad Labem. Kačeři, díkes.

Poslední objevy na Ostrově, DC-S a Modříně

1. Dračí jeskyně - Sněžník

Obtížnost: S1 - lehké
Prvosestup: 1920, kniha vložena 4. 11. 2011. Tuto jeskyni jsme osadili knihou a nazvali Jeskyně Stolová věž. Při podrobném studiu Höhlenführerů jsme ale zjistili, že nás Němci předběhli o pouhých 92 let.
Popis: Vstup se nachází u paty východní stěny Stolové věže u velkého bloku, dále cca 12 m komorovou chodbou na konec ke knize. Pozor v střední části hrot - zde opatně oblézt po plochém kameni. Vhodné pro nácvik začátečníků a dětí, jeskyně je velmi pěkná a morálově nenáročná - vchod je prosvětlený.
GPS: 50°47'38.198"N 14°6'42.426"E
Přístup: Jeskyně je u Stolové věže, cca 300 m východně od rozhledny na Děčínském Sněžníku.
Výbava: čelovka

2. Jeskyně Malého hejkala - Sněžník

Obtížnost: S1 - lehké
Prvosestup: D. Hölzl - H. Hölzl - I. Kubešová, 26. 7. 2012
Popis: Na konci markantní strže trojúhelníkovým východním vstupem, chodbou cca 5m přes stupeň, propadnout do pohodlné komory ke knize. Vhodná pro nácvik začátečníků a dětí. Děti to budou mít o hodně lepší než dospělí, nechte se překvapit.
GPS: N 50°47.902', E 14°06.420'
Přístup: Jeskyně se nachází na masivech severní strany Sněžníku, cca 1 km východně od Drážďanské vyhlídky a 300 m východně od jeskyně Perunova chodba (masiv Hemrovka).
Výbava: helma, čelovka
Hynek Hölzl zahajoval jeskyňářskou kariéru pospáváním před jeskyněmi. Letos už se do toho ale obul a zapsal si prvosestup do Jeskyně Malého hejkala. Inu jablko nepadá daleko od stromu.
A zde strom - táta Dan.
A máma Ivík.

Knihu založit...


...a prvosestupce zapsat.
3a. Flétna - Cesta světla - Modřín
Obtížnost: S3 - středně těžké
Prvosestup: D. Proft a D. Hölzl, 21. 3. 2009
Popis: V západní stěně masivu sokolíkovým nástupem do komínové trhliny. Na konec hlavní chodby, 3 m dolů do komory, zde kniha. Tato není vhodná pro nácvik začátečníků, ale její morálové plus je prosvětlený vchod.
GPS: N 50°46.689', E 14°04.152'
Přístup: Jeskyně Flétna je v oblasti Zlomisk na Modříně. Orientačním bodem je masiv Stará pekárna. Vstup do Cesty světla je cca 8 m jižně od Hladomorny.
Výbava: čelovka

3b. Flétna - Horní přístup - Modřín

Obtížnost: S3 - středně těžké
Prvosestup: P. Henke, D. Hölzl, D. Proft, 28. 3. 2009
Popis: Slaněním na kazatelnu do západního komína, komínovou trhlinou do komory v hlavní chodbě a ke knize.
GPS: N 50°46.689', E 14°04.152'
Přístup: Jeskyně Flétna je v oblasti Zlomisk na Modříně. Orientačním bodem je masiv Stará pekárna. Vstup do Cesty světla je cca 8 m jižně od Hladomorny.
Výbava: slaňovací pomůcky, lano, čelovka

4. Lauf - Ostrov

Obtížnost: S3 - středně těžké
Prvosestup: D. Hölzl, M. Vyleťal, 5. 2. 2011
Popis: Slanit cca 3 m žlabem do údolní stěny. Zářezem (vkl. balvan) cca 8 m na jeho konec ke knize. Není vhodná pro nácvik začátečníků, je zde uvedena jako nový objev.
GPS: 50°47'48.156"N 14°2'30.818"E
Přístup: Jeskyně (skalní okno) se nachází v údolní stěně Bukového masivu, v lokalitě u věže Trpaslík.
Výbava: čelovka


Info

Text, foto, video: Daniel Hölzl

1 komentář: