7. 7. 2013

Váh z Vrútek do Strečna je samá peřej

Location: Vrútky, Slovensko
Když je možnost si naježit k nardám nějakou vodu, jdu do toho. Ke 44. výročí jsem si nagiftoval 11km úsek Váhu z Vrútek do Strečna. Řeka tu hlubokým zářezem překonává hřeben Malé Fatry. O hardware se postarala Požičovna Žilina, kde jsme si s Buničinou v neděli 7. 7. 2013 vyzvedli 2-místný Rob Fin Yukon, 2 pádla a pumpu za přiměřených 14 €. 

Rob Fin Yukon a zamyšlená ovarová hlava.
Zatím volejíček, ale staveniště D1 a Malá Fatra se blíží.
Budoucí mostek na D1 přes Váh. Až bude hotovo, odlehčí se dopravě v údolí z Vrútek do Strečna. Dálnice totiž povede tunelem pod Malou Fatrou.
Do Vrútek je to ze Žiliny po hlavním tahu E50 na Poprad kousek. Ve Vrútkách vede první odbočka doleva na most přes Váh, tak tou ne. Druhá doleva u LPG pumpy je naše. Po silničce mezi domy se dostanete až k řece.
Pokus o fotku volavky.
Už to sype z kopce podél skal.
Start plavby je asi po 1 km a je nepřehlédnutelný - ze silnice vedou schůdky na posekanou louku u řeky. Jeden starostlivý místňák nám dá jasné instrukce, kde přesně zaparkovat ("hoďte si to za mý auto, ať na to vidím") a prozkouší nás ze (ne)znalosti peřeje Margita ("jeďte ji zleva"). Jeho přirozené autoritě jsme se přirozeně podvolili.
Dá se i na klasické kanoi.
Jste jedničky, ukazuje Buničina (poněkud nezdvořile palcem u nohy) pltníkům. Jízda na voru stojí 10 €/hlava.
Na začátku je kousek volej a hned za ním jedovatá peřejka, kde to žene pod větve a proud má tah. Nabrali jsme tu vodu, takže vzápětí vylévání. Pak se Váh protáhne staveništěm budoucí dálnice D1, zahryzne se do hor a začne uhánět z kopce.
Zřícenina Starhradu a vlnky. 
Aspirantka pohybu po vodách a skalinách Buničina bývá, než v daném prostředí zdomácní, krapet nervózní. Jak se domestikuje, začne se usmívat. V pozadí domestik.
Raft uvádí obtížnost úseku Vrútky - Strečno WW1. Pro aspirantku divoké vody Buničinu tak akorát, aby byla dostatečně vyděšená a ještě si to užila. Teče to, pořád peřejky, ale žádné záludnosti. Nejsvižnější mi přišly vlnky v peřeji Křivá na začátku Domašínského meandru, moc pěkně to houpe i pod hradem Strečnem. Přehled peřejí, který mi poslal Milan Orto z Požičovny Žilina (díky!), najdete dole v mapce.      
Zřícenina Strečna a vlnky.
Kompa ve Strečně = konec plavby.
V minulosti tu vlnkovitost byla dramatičtější. Pltě (= vory) se musely vyhýbat dvěma nebezpečným skalám Margita a Besna (až do jejich odstřelu dynamitem), u kterých se tvořily obávané peřeje. K tomu se váže i pověst. Besna byla mladá vdova, která se chtěla znova vdát. Její nevlastní dcera Margita ale měla nápadníků víc. Žárlivá macecha se jí proto chtěla zbavit a poslala ji k tetě do Turce. Když Margita odpočívala na skále nad Váhem, shodila jí dolů. Výčitky svědomí ale Besnou dohnaly k tomu, že skočila za dcerkou.
Buničina a vlez do hradu Strečno. Jako hrad krásnej, ale proč má, kurva, plastový vokna?
Výhledy na Váh mocné.
Malá Fatra z hradní věže. 
Vrútky - Strečno po Váhu je i krajinářsky hodnotný výlet se dvěma hrady - v meandru minete zříceninu Starhradu a na konci je mohutná ruina hradu Strečno. Ještě ke stavu vody - my měli 102 cm na vodočtu v Martině, což je cca dolní limit pro případné prodloužení plavby po říčce Turiec (levostranný přítok Váhu ve Vrútkách, ústí je kousek nad místem našeho startu), ale představa proražené vzducholodě mi nebyla po chuti.   
Peřejky pod Strečnem...
...a plťka v nich. 
Chlapi se s tou rekonstrukcí moc nesrali - jeden střešní "velux" cestou na hradní věž.
Konec plavby nemůžete minout. Je u přívozu (slovensky kompa) přes Váh ve Strečně. Od vody je to asi 200 metrů na hlavní tah E50 (je tu i solidní místo pro zastavení), takže pro auto to byla stopem chvilka.
Buničina v téměř havlovské kompozici. Čekali byste v útrobách středověkého hradu výstavu fotek korálových rybek? 
Tudyvak jsme jeli. 
V tentýž den jsme kromě vody zkonzumovali i interiér hradu Strečno a přilehlou bruslotrasu kolem vodního díla Žilina. Jako vykopávák Slovakia tripu 2013 celkem povedený.  

Zobrazit místo Váh z Vrútek do Strečna na větší mapě

Text: Papouš
Foto: účastníci zájezdu

10 komentářů:

  1. Díky za tip :) Nedávno jsme zrovna řešil, jestli se tam mimo jiné aktivity dá jet i nějaká voda (s půjčovnou). ...a těch skál okolo!
    Marťan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau, na skály taky dojde. Na Porúbce to vzali místňáci do rukou a dělaj nový cesty. Asi čtyři jsem lezli a byly pěkný, neoklouzaný.

      Vymazat
  2. Dnešní díl je evidentně opět z pera mistra, vše sedí, nemám co vytknout :-) Postrádám snad jen nějaký vtipný komentář při zmínce o peřeji Křivé, neboť Křivinka v Křivé peřeji k tomu přímo vybízí... Na mých fotkách z podobného výletu foukal vítr opačně, vlajka na hradě je na druhou stranu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. zas mám slzu v oku, krásnej report ze země, která již splynula monetárně s vyspělou Evropou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem vždy tvrdil, že kvalitní erekce je u některých lidí možná pouze na bicyklu nebo v peřinách s "evropskou" tématikou... Sekal-bruder

      Vymazat
  4. Tiež som to robil!Výbotná plavba!Minulý týždeň plavba Ľubochňa-Kraľovany 6km,teraz Ružomberok-Kraľovany 14km!Rýchlosť vody 5-8km!Voda čistejšia ako Sázava!

    OdpovědětVymazat
  5. krásny úsek Váhu... minulý rok som si ho splavil:
    https://velecky.blog.sme.sk/c/418503/prazska-smazka-a-bratislavsky-skinhead.html

    OdpovědětVymazat
  6. Máte recht, je tam krásně. A na ten tunel se těšim taky - i jako vodák i jako řidič :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Za á, tá deva sa volala ,"Besna" a nie Besná jeden malý dľžeň a rozdiel je veľký.
    Za b, splav na rafte či nafukovačke Českých či Slovenských riek je zbabelosť. Vodáci to splavujú na kanojkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau, za a) díky moc za upozornění na chybu, opraveno, za b) jo je, ale nejsem nejzkušenější + logistika s nafukovačkou je vo dost jednodušší :-)

      Vymazat