8. 2. 2016

Andezit, vápno a léčivé prameny na Slovensku 2 aneb Lezení na Sekaninách

Location: Lehota pod Vtáčnikom, Slovensko
Náš dovolenkový výpad v létě 2013 vedl opět do pohoří Vtáčnik u slovenského u města Prievidza. Byli jsme tu již před dvěma lety a líbilo se. Po přivítání s kamarády spolulezci z H.O. Previdza, kteří se též plavčíkují v termálních lázních Chalmová, jsme vyrazili do nově vytvořené oblast Sekaniny, která dopoledne poskytovala částečný stín. Jedná se neolezené andezitové skály, kde už se ale objevují první skvrny od mága. Je zde celkem 37 cest o délce 25 m.


Čelisti 7- opravdu koušou. Leze autor článku.
HistorieCesty zde horolezečtí prospektoři tvořili již od osmdesátých let. V posledních letech členové oddílu H.O. Previdza zarobili na sportovním fixním postupovém jištění a slaňovacích prasátkách a oblast zpřístupnili lezeckému národu.
V cestě Radegast 6+.
Charakter lezeníV lehčích cestách je velký sortiment stiskačů, ale natejká na nich, jsou většinou převislé. Těžší cesty už jedou po škrabkách, lištách, dírkách a prstových spárkách. Možno dojistit vlastními hračkami (přáteli 0.25 - 3 a menšími čoky).Na masivech stačí 50m lano.
Lezení na prvním masivu.
RaritkaV této oblasti je klasická věž, její výška je cca 30 m. Nemá jméno a na vrcholu není kniha. Prý se jí říká Hrana Vtáčnika podle jedné cesty vedoucí na vrchol. Masivy též nemají jména ani se nedělí do sektorů. Hm... jiné zvyky.
Hraná Vtáčnika.
VychytávkaNa protějším masivu mě zaujala erár hasičská karabina cvaklá v prvním háku. Kluci mě vysvětlují důvod: Prvolezec si ji bere do cesty, když leze na hranici své výkonnosti. Pokud ji nemůže dolézt, spustí se na erárce a dál nic neřeší. Další lezci  při přelezu cesty nebo při blízkém slanění, karabinu vyndají a pověsí ji na své místo. To je neměnný zvyk lokálů.
Víš, že Ti dojde v cestě? Vezmi si z prvního háku erární karabinu a slaň za ni, až nebudeš moct.
Horký tipAndezit opravdu rád pohlcuje slunce, tak s tím počítejte nebo skočíte jako špekáček na lávovém kameni. Technika sado-maso doporučuje: saský styl naboso.
Nedaleký nástup do turstických tras.
PřístupLezecká oblast Sekaniny se nachází v pohoří Vtáčnik. Je vzdálená cca 15 km od města Prievidza.
Ukázka z průvodce na Sekaniny od Tomáše Urbana.
PrůvodcePodrobné informace dodá průvodčík i s fotkama od T.Urbana
Možný výchozí bod - chata Smrečina.
Parkoviště.
Lezeme celý den, mám toho dost... konec a čao na Sekaninách, přeje Hynek Hölzl.
Tedy prajeme hezkou polezeniciDan a Iva, Ivan st. a Ivan ml. a jeho rescue team.
Text a foto: Daniel Hölzl

Žádné komentáře:

Okomentovat