28. 5. 2016

Jak jsme hledali spíž trpaslíka Ulfa aneb Film o prvosestupu do jeskyně za S4

Location: Ostrov, Tisá, Česko
Inspirací pro tuto akci byla kniha Marie Drijverové Ztracený trpaslík aneb Procházka českými a moravskými jeskyněmi. ​Trpaslík Ulf je prochází, hledá klíč k lidským srdcím a prožije v nich mnohá dobrodružství. 

Synek po přečtení knihy před spaním​ usoudil​, že každý trpaslík musí mít spíž, kde má uskladněné zásoby na zimu.​ Tak jsme se spižírnu vypravili hledat právě do Ostrova u Tisé na Ústecku.​ ​Letos na jaře jsme se tu pokusili o prvosestup do trhliny u skalní věže Babinec.

​První pokus o sestup nebyl úspěšný. Starší generace zjistila, že musí zhubnout. ​​Ale stále ​máme želízko v ohni​ - synka Hynka. Jde do pokus, ale záhy je vytažen. ​Zatím nemá dost zkušeností jít na čelbu​. Následovala malá dietka na zhubnutí a druhý pokus koncem května 2016. Bod zlomu​ dosažen - povedlo se ​mi ​propadnout do trhliny​.​ Druhý jeskyňář ​mě následoval a pak pokračoval do malé komory​, kde jsme založili knihu a jeskyni pojmenovali Ulfův sklípek s obtížností S4.
​​​Finále celého objevu je, ​že v závěrečné  komoře s knihou se synek dožadoval uskladněných dobrot​ - ​med​u​, malin, jahod, sušen​ých​ hub a další​ch​ dobrot. Vysvětlování, že to bylo všechno jenom jako.... bylo dlouhé.​ ​Až tak ho příběhy trpaslíka Ulfa inspirovaly​.
​N​echte se inspirovat i Vy, třeba následujícím filmíkem​​
​​Váš tvůrčí team Hynek, Iva a Dan​


​​
Ulfův sklípek
Obtížnost: S​4 - ​těžké
Prvosestup: ​H. H​ölzl a D. Hölzl, 28.5.2016.
Popis: ​V​ýchodně ubíhající trhlinou cca 5 m traverzem dolů, krátkou plazivkou pod zaklíněným kamenem do malé komory ke knize.
GPS: ​N ​50°47​.892 ​E ​14°​03.259
Přístup: ​​Od S hrany věže Babinec​ v Ostrově - v dolní etáži pod věží - zde je trhlina a vstup.
Výbava: ​​čelovka a pevné kotníkové boty. ​A bez helmy... ​jinak se nevejdeš​.
​Doporučení: při sestupu si navaž krátké lano na přilehlý strom, aby sis usnadnil výstup
Resumé: trpaslík Ulf a mladší jeskyňáři průlez a pohyb bez potíží, starší trochu ztuha

2 komentáře:

  1. Ahoj Všem jeskyňka byla navštívena na začátku roku 2017
    elitními jeskyńáři skupiny Michaela Bellmanna.
    Ulf nebyl vyděn... kdoví kde rejdil.
    Hasič

    OdpovědětVymazat