13. 2. 2017

Po stopách Sekala a BarcajFührera – pivní tripy 2016

Location: Česko
Rok 2016 se odehrával v Sekalovském duchu. Sekal je Prah provozující pivovarskou turistiku. Obvykle mívá při ruce zásobu pivních speciálů ze všech možných koutů Česka. Se znalkyní piva Hlavičkou a malým sládkem JayKayem jsme se toho chytli a návštěvy pivovarů zařadili na TripList.
Produkce minipivovarů bývá podle našich zkušeností o dost lepší než běžná produkce velkovaren europiva. Kupujeme, co je k mání nalahvované (když není čas nebo musíme řídit) nebo na čepu s výjimkou tmavých nebo ovocných piv (nemusíme). V minipivovarech většinou mají i solidní kuchyni.

Dobrým vodítkem pro pivovarskou turistiku je googlovská mapa na stránkách pivni.info. Potulování po pivovarech nám zároveň objasnilo, do jakých destinací dodává chmel ústecká obchodnice s touto komoditou Markéta von BarcajFührer. Musí to bejt práce snů…
Loni jsme ochutnali pivo z cca 20 pivovarů. Zde je seznam dojmů.
Minipivovar Němý medvěd Mělník – v pivním baru a minipivovaru na mělnickém náměstí se nám hodně líbilo. Čepují vlastní produkci + točí i piva od konkurence. Jídelák nijak nekomplikují – mají asi šest hamburgrů a ty, co jsme si dali, byly super.
Křinický pivovar v Krásné Lípě – letos jsme se trochu potulovali v Lužici, takže jsme kolem pivovaru Falknštejn jeli 2x, z toho jednou jsme i poobědvali. Měli tu luxusní pšenici, při druhé návštěvě už ale byla vyprodaná. Jídlo taky perfekt.
Ve Falknštejnu v Krásné Lípě se líbilo i řediteli JayKayovi.
Minipivovar U sv. Jakuba Vyšší Brod – stavovali jsme se tu pro pivko při letošním multidayi na Lipně. Pivo chutné, ale v hospodě nevaří.
Kutílkova pivovar a palírna Žlebské Chvalovice – zařízení v malebné vesničce na svazích Železných hor příjemně překvapilo. Stavili jsme se tu cestou ze zářijové Chrudimky a zrovna tu probíhala Klobásshow. Takže jsme si dali buřta a pivo bylo taky na jedničku. Zakoupen magnet na ledničku, za to hvězda navíc.
 Pivovárek ve Žlebských Chvalovicích.
Ejlík, lágr a polotmavý. Všechno paráda.
Ve Žlebských Chvalovicích probíhala v době naší návštěvy klobásová přehlídka.
Minipivovar Labuť Litoměřice – náhradní cíl za Chotěšov (viz úplně dole). Rychlej nákup petek a konzumace doma na zófa. Pivo OK.
Pivovar Děčín – taky rychlý petky, ale pivo jako by navazovalo na úděsnou pověst bývalého Kapitána. Asi nejslabší model z navštívených podniků, i když furt lepší než třeba Braník z Petky.
Děčínská sestava moc neoslovila.
Minipivovar a restaurace Kolštejn Branná – jediný pivovar navštívený při Multidayi Jeseníky. Pivo výborné i lokál vypadal nabitě. Poloha naproti zámku magická.                       
Pivovar Monopol Teplice – další famózní místo. Nádherně opravené secesní varieté – zkuste si představit scénu ze seriálu Cirkus Humberto, kdy se artisté přestěhovali v Praze místo do cirkusu do varieté. Pivo luxusní. Zakoupen magnet na ledničku, za to hvězda navíc.
Secesní prostředí v teplickém Monopolu je paráda.
Pivovar Černý Orel Osek – nejvíc nám chutnal zdejší Výletník Véna – majitelův dědeček rád chodil na túry, proto ten název. I APA byla dobrá. Stavovali jsme se tu i na jídle a to bylo super.
Černý Orel Osek. 
Pivo tu dobarvují červenou řípou. 
Jídlo na jedničku. 
APA. 
František Kupka - reklama na Černý Orel
Pivovar cisterciáckého opatství Ossegg Osek u Duchcova – trojku varen piva na Teplicku doplňuje pivovar v areálu cisterciáckého kláštera v Oseku u Duchcova. Pivo tu mají špičkové, na jídle jsme tu zatím nebyli.
Dvoulitrovka osecké dvanáctky.
Pivovar a restaurace Chalupník Perštejn – stavovali jsme se tu cestou z lezení na pěkných žulových skalkách v Šemnicích U Mostu na Karlovarsku. Pivo hezké, prostředí taky.
Perštejnský pivovar zvenčí...
...a zevnitř.
Várka z Perštejna.

Libocký pivovar Praha – zdejší piva mají jména hlavních aktérů staré české pověsti Dívčí válka od Jiráska – Divoká Šárka je totiž přes ulici. Jen rychlý nákup dvou vzorků cestou z letiště. Klidně bych si sem sjel pro pivo znova.
Druh piva ze Šárky...
...poznáte až podle etikety na zadní straně.
Biskupský minipivovar U sv. Štěpána Litoměřice – prostředí vypadá luxusně, pivo mají dobré.
Pivovar a palírna Česká Kamenice – taky jen na skok pro tři vzorky, které jsme pak vychrupli u Sekala na jurtě. Pivo OK, prostředí rozvojové – i když hlavní sál hospody s křivolakou cihlovou dlažbou a klenbami vypadá nadějně.
Pivovar Millénium Ústí n.L. Neštěmice - minipivovar v dost obskurních prostorách baru Millénium v jednom z ústeckých Bronxů. I když to tu vypadá prapodivně, pivo je pitelné a Hlavička na něj nedá dopustit. Řekl bych, že má méně projímavé účinky než piva dalšího ústeckého minipivovaru Na Rychtě.
Rodinný minipivovar Lisý dědek Kounice - pivovar cestou poblíž D11 směrem z Prahy na HK – sídlí ve vesnickém domku v Kounicích u Českého Brodu, pivo se dá koupit v místní hospodě. Pitelnost dobrá, místní ejl je šmakézní.
Pánů z Růže Židovice - pivovar ve vísce poblíž Roudnice nad Labem. Hraběnka pitelná, zbytek spíš průměr.
Perlová voda Kostelec nad Ohří - klenuté prostory pivovaru jsou impozantní, pivo Lanýž vcelku pitelné.
FAILS
Hostinský pivovar Glokner Svachova Lhotka - trochu nás vyděsil příjezd přes golfové hřiště – tady bude asi draho. V hospodě poblíž Českého Krumlova měli nabídku asi 10 piv, když jsem chtěl lahve, poslali mě přes dvorek na recepci. Tam ale nikdo nevotvíral ani nepřicházel a JayKay s Hlavičkou se mezitím vařili ve 30 stupních v autě, takže radši odchod bez degustace.
Pivovar Skalický Budulínek Skalice u České Lípy - pivovar má sídlo v rodinném domku ve Skalici u Nového Boru. S majitelkou jsme se minuli a v nedaleké hospodě, která produkci Budulínka prodává, mají votvíračku na piču. Takže neochutnáno.
Tady sídlí Skalický budulínek.
S votvíračkou jsme se ale neprotli.
Litoměřický pivovárek Koliba - sjeli jsme sem po výstupu na Varhošť, abychom zkompletovali návštěvu trojice litoměřických minipivovarů, ale není co hodnotit, protože jsme žádné místní pivo neochutnali. Ubytovací komplex je na okraji LTM výstaviště Zahrada Čech, ale v době naší návštěvy tu nikdo nebyl. Co je to za pivovar, kterej má o víkendu zavříno?
Minipivovar Chotěšov pod Hazmburkem - propadák roku. Vzali jsme to tudy z mykovýpravy na Vysoký vrch u Loun, ale podnik měl zavřeno. Měla nás varovat absence webovek. Když jsme majiteli volali, co je, tak řekl, že to má s pivovarem všelijak a že má otevřeno podle nálady. Nebrat.

Text a foto: Papouš

2 komentáře:

  1. Jen takový detail - v TP najdeš pivovar Monopol, nikoliv Metropol. ;-)
    Běluha

    OdpovědětVymazat