24. 3. 2017

Jak jsme se báli, že jsme sežrali jedovatou houbu

Location: České středohoří, Česko
Tak famozní vstup do letošní mykosezony 23.3.2017 nebyl zase až tak famozní, jak jsem popisoval. Důvod: kromě kačenek českých jsme snědli houbu, o které jsme si mysleli, že je to kačenka česká (verpa bohemica), ale nebyla to ona.

Mezi kačenkami českými jsme nasbírali a snědli i ucháče obrovské (gyromitra gigas). U těch je ale možná záměna s ucháči obecnými (gyromitra esculenta), jejichž konzumace může skončit až v márnici. To není úplně ideální stav.

Jak k tomu došlo - na místě, kde jsme našli kačenky české, které mají výrazně ŽEBERNATÝ a ZVONCOVITÝ klobouk, jsme našli i ucháče s KULOVITÝM, MOZKOVITÝM a LALOČNATÝM kloboukem. Prostě - kačenka měla na povrchu žebra jak ústřední topení, ucháč ale ne.
Další rozdíl je, že kačenky mají pořádnou nohu, která se dá snadno oddělit od klobouku, kdežto mladý ucháč má takovou nohu-nenohu, která jen vyplňuje klobouk, drolí se a když ji chcete oddělit od klobouku, rozpadne se celá houba.  
Kačenka česká má výrazně žebernatý klobouk...
...kdežto ucháč obrovský není tak výrazně žebrovaný.
To jsem ale v lese nevěděl, každopádně jsem si lámal hlavu nad tím, že kačenka česká má tolik různých podob - jednou je špičatá a rýhovaná, jindy zakulacená a nerýhovaná. Ještě v lese jsem googloval kačenku českou podle obrázků a jádro pudla bude asi v tom, že jsem možná mezi fotkami viděl kačenku náprstkovitou (verpa conica). Ta má PODOBNÝ povrch klobouku jako ucháč - bez výrazného žebrování jako má kačenka česká. Z toho jsem patrně mylně usoudil, že kačenka česká může být jednou žebrovaná, jindy ne. Není tomu tak.
Dorazili jsme rozjuchaný z lesa domů, omyli houby, ještě jsme s nima několikrát vyfotili JayKaye, ať je jako nějaká prezoška na FB, hup na pánev, sežrat, zapít pivem, mana nebeská, svět je krásný. A pak to začalo - nejdřív Vavřinec Klener napsal, že tam máme mezi kačenkami i ucháče obrovské. Kua, to jako nevíme, co sbíráme, natož co jíme?
FB konverzace, která vnesla paniku do našich řad.
Před půl desátou přichází zdrcující post Jardy Permona Dubce: "Určitě tam máš ucháče svazčité (discina fastigiata). Pozor, je to jedovatá houba, může zavinit i smrt." Panika, chaos, překotný googluňk. JayKayi, chystej se, možná budeš sirotek!
Jedovatého ucháče obecného vylučujeme - má trochu jinou barvu klobouku, roste na jiném podloží. Otravu gyromitrinem může vyvolat 0,5 - 1 kg hub. Tolik jich nebylo, hurá. JayKayi, neraduj se předčasně, sirotek nebudeš! Pak googluňk ucháče svazčitého - na houbareni.cz je veden jako jedlý, takže WTF? Později přichází ještě vysvobozující post od Robiho Hanzlíka, že ucháč svazčitý to není.
"Inkubační" doba jedu je 6 - 12 hodin, takže definitivní vysvobození přichází až ráno, kdy se oba probouzíme v relativně použitelném stavu. Gyromitrin se dá odstanit povařením houby před konzumací. Měl to být fascinující odpolední prvosběr kačenek a nakonec se z toho vyklubal ještě zajímavější večer s ucháči!
Hlavička ovšem neakceptovala tvrzení Kdo vobčas nesežere jedovatou houbu, houbaří pod své možnosti a sdělila mi, že se vrací ke hřibovitým houbám. Tomu moc nevěřim. Kdo jednou ochutnal kačenku českou a ucháče obrovského, ten už s tím nemůže přestat...

Text a foto: Papouš         

Žádné komentáře:

Okomentovat