19. 6. 2017

Skalka v Arnultovicích: průvodce je na světě!

Location: Arnultovická skalka, Česko
Konečně je venku! Správce skal na Novoborsku - Josef Beňo - vydal (mnou) dlouho očekávaného lezeckého původce na Skalku v novoborské části Arnultovice. "Je to v podstatě jednohubka. Chuťovka propíchnutá železnou konstrukcí na jejím vrcholu," píše se v úvodu miniprůvodce, který tvoří jen trocha textu a tři topa skalních stěn. Skalka se v posledních letech změnila ze zarostlého kusu šutru v parádní plezírovou oblástku - luxusní zajištění, jednoduchý přístup, jednohubka na odpoledne.

Na Skalce se podle místního lezce Jardy Voldřicha lezlo už před válkou a v 60. letech, dokonce se tu podle průvodce připravoval i novoborský bigwallista Jiří Šmíd na severku Eigeru. Stěnami vedly skobovačky a po čase zájem o lokrovitou a nejištěnou skálu upadal.

Před několika lety se Skalky chopila skupinka místních borců ve složení Michal Barys Barda, Josef Beňo, Michal Theo Král, Ladislav Ládin Moučka a Aleš Ali Petrův aka Vismy. Skálu vyčistili od dvou tun (!) lokrů, prosvětlili a provzdušnili skálu od překážejících stonků a pod vedením Josefa Beňa, který měl jasnou představu, jak má vypadat pořádně odjištěná oblast, vytyčili 15 nových směrů zajištěných borháky a nýty se štandem nad každou cestou.

Letos v dubnu se objevil první nástřel průvodce, který nyní vychází uceleně ve čtyřstránkovém pdf. Zároveň byly cesty doplněny do databáze Lezec.cz a Skalnioblasti.cz. Konečně už s Hlavičkou víme, co jsme lezli při naší návštěvě 27.9.2015. A co tedy na Skalce najdeme? Patnáct sportovek po očištěné čedičové skále s pozoruhodně vyrovnanou škálou obtížnosti - zaleze si tu i těleso zvící vepře i atlet s ambicemi na osmičkové cesty. Lano stačí 50metrové.

U Novoboru se dá ještě zasportovkařit na Střeďáku u Prysku, na Ortelu, na atletické Češce nebo se za vedra schovat na nedalekém Kašparáku (vlastivědanázvosloví) - zkrátka Jura v černém. Kdo se chce vybát, může zavítat na písky ve Svojkově a Sloupu

Lezeckého průvodce na Skalku v Arnultovicích najdete ZDE.

Text: Papouš
Foto: průvodec na Skalku + archiv p1bs



Topo Z stěny skalky.
Topo údolní (jižní) stěny Skalky.
Topo V stěny Skalky.
Hlavička v cestě Bezejmenná 4+/5-.
Štand s řetězem je nad každou cestou.

Žádné komentáře:

Okomentovat