4. 10. 2017

Lužická spojka C - nová Kodlova ferrata ve Vaňově aneb Jak jsme omylem okovali Bandstein

Location: kóta Skály 448, Česko
Původní zpráva ze 16.9.2017 od Karla Königa ve FB skupině Skály, věže, kameny - která následně zavdala prostor spekulacím - zněla: "Vojta Mik ...Karel Bělina, stavitel via ferrat, dokončil zbrusu novou ferratu nad Vaňovem. Rozhodl se tak proto, že zrušil svůj prvovýstup z roku 1994, který se vůbec nelezl, a trasu propnul ocelovým lanem a doufá, že takto bude výstup více navštěvován..." Nastalo zděšení.

Bělina udělal ferratu na Bandstein aka Vaňovskou jehlu nebo na sousedního Strážce Vaňova, napadlo mě. Průser! Překročil pro mě akceptovatelnou linii = ferraty v lomech nebo na lidmi upravenej skalách (Pastýř, DC) BUDIŽ versus ferraty na přírodních skalách NEBRAT. Začne rušit svoje cesty na písku a tahat tam ferraty! OVKáčko jednej! 


Na kótu Skály 448 se dorazí přes louku od silnice mezi Podlešínem a Chvalovem.
Z vyhlídky na kótě Skály 448 alias Alžbětiny vyhlídky je bomba výhled na Brnou a údolí Labe.
Jasno do případu "okovaného Bandsteinu" pro mě vnesl až Dan Hasič Hölzl, který se byl 3.10.2017 na místě podívat a napsal mi: 

Utajená bandsteinská ferrata a mýty kolem ní

Na průzkumném výletu jsem sestoupil přímo z vyhlídky na kótě Skály 448 (dostaneme se sem po žluté značce z obce Podlešín) kamenným polem přímo dolů k Vaňovské jehle (Bandstein) a Strážci Vaňova, zda se zde nenalézá ferrata, ale nenalezl jsem lano ani kotvy. Jdu cestou po vrstevnici, narazím na nástup na ferratu který je cca západně od Bandsteinu označený blbuvzdornými cedulemi a ocelovým lanem s kotvou.

Po stoupání cestou na východní hřeben vyhlídky, míjím žluté směrovky na ferratu. Ještě projdu celou vyhlídku a na jejím západním konci (blízko startovačky paraglidistů) jsou další kotvy a ocelové lano do šluchty dolů. Opravdu jsem si oddechl - ústecký mýtus kolem ferraty, která vede na věž Bandstein a masiv Strážce Vaňova, je jen mýtus. Uff.

Takže zbytečný strachy. Karlovi bych se možná měl omluvit za kacířské myšlenky, které mě přivedly na scestí. 

Lužická spojka C

Hasičův text mě povzbudil natolik, že jsem se odvážil opustit gauč a na ferratu jsem se 4.10.2017 vypravil. Z Ústí n.L. přes Hostovice a Podlešín dojedete až na kótu Skály 448 (GPS 50.6198567N, 14.0545467E, aka Alžbětina vyhlídka) autem. Vyhlídka na zdymadla a Ústí je odsud parádní. Přímo na západním konci vyhlídky je konec ferraty - roxor zavrtaný do země a lano ze skály dolů. Moc času na hledání začátku ferraty nebylo, a tak jsem se místo výstupu rozhodl prozkoumat klettersteig odshora dolů.


Motivační obrázek v polovině ferraty Lužická spojka C.
Po pár metrech po travnatém svahu je hned první skalka a pak se ferrata klikatí skalními kouty kolem destičky s kresbou a motivačním nápisem ke knize se jmény budovatelů ferraty Lužická spojka C - Karlem Bělinou a Vojtou Mikulicou - a dolů až ke hlinitému nástupu. Pod knihou začínají pružící koberce kapradin, které časem asi také poletí dolů. V jednom místě si přes drny nevidím pod nohy, tak si radši odsednu do smyčky, abych se podíval pod sebe na stupy. 

Snadný přístup na vyhlídku má negativa v tom, že kdejaké prase hází bordel dolů ze skály. Takže potkáte petky, poklici od auta, králičí pletivo i rozbité balíky se senem. Částečně to kompenzují výhledy do kraje, které jsou bombastické. Ferrata začíná zhruba na stejné vrstevnici jako Bandstein - tedy 350 mnm. Ze stometrového výškového rozdílu vede čistě po skále možná 50 až 60 metrů ferraty. 

Jestli po trase klettersteigu měla někdy vést lezecká cesta (nikdy jsem o ní neslyšel, ani ji nenašel nikde zapsanou), tak její zánik podle mě není žádná škoda. Ferrata tento směr využije mnohem lépe. A třeba proti Poustevně C nebo Kavárničce B-D mně přišla Lužická spojka C taková dospělejší - i za délku, i za horský charakter nástupu.


Kudy tam

Kratší nástup na ferratu Lužická spojka C vede z východního konce kóty Skály 448 (GPS 50.6198567N, 14.0545467Epo cedulích přímo dolů. Zdlouhavější, ale méně příkrý vede přes louku u kóty Skály 448 podél vedení vysokého napětí na modrou značku, po ní na rozcestí na odbočku ke skalám Milenci (turistický název Bandsteinu a Strážce) a po značce s modrým trojúhelníkem až na její konec (modrý čtverec v bílém čtverci), který je přímo nad Bandsteinem. Od konce značky se dáte po vrstevnici směrem na Ústí a po cca 200 m jste na nástupu ferraty. Výstup ferratou Lužická spojka C vás pak vrátí na západní konec kóty Skály 448. Více na výřezech z mapy.cz: 




Jedna fotka pro nadšeného mykologa Johnyho25: Asi nějaká šupinovka. Cestou po modré značce směr Bandstein.
Strážce Vaňova, turisti tomuto masivu a sousednímu Bandsteinu říkají Milenci.
Modrá odbočka k Milencům (Bandsteinu a Strážci Vaňova) končí na tomto stromu. Od něj pokračujte cestičkou pořád po vrstevnici směr Ústí n.L.
Po pár desítkách metrů dorazíte k začátku ferraty Lužická spojka C.
Další informace u začátku lan.
Začátek je trochu hlinitej.
Králičí pletivo, který sem nějaký prase hodilo z vyhlídky.
Pružící převislé kapradiny. Tenhle krok byl při sestupu celkem tricky, páč nebylo vidět na stupy.
U knihy.
Ferrata vznikla z výtěžku sbírky.
Intro knížky.
Nad knihou kapradin ubývá a skal přibývá.
Motivační obrázek.
Po roxorech vzhůru.
Závěrečnej výšvih.
Výhledy jsou luxusní.
Poslední metry po skále.
Pak kolem doubku po travnatých stupních...
...až na západní konec vyhlídky.
Na východním konci vyhlídky začíná kratší sestup na začátek ferraty.

 

Text a foto: Daniel Hölzl & Papouš  

1 komentář:

  1. ...dobrý den, nemáte kontakt na Vojtěcha Mikulicu? Děkuji. I

    OdpovědětVymazat