28. 11. 2016

Malta - kde se koupat, promo na Lídl a dušenej fenek

Location: Malta
Malta Trip 2016 měl kromě lezení i další úkoly - seznámit JayKaye s mořem, protáhnout jeho dýchací cesty slanou vodou, sežrat něco místního a trochu nějaký kultůry, že. Koupání nám šlo i docela dobře, protože jsme koncem listopadu 2016 chytli tejden krásnýho počasí, v hospodě jsme stačili sníst místního dušenýho králíka a kultůru obstaralo maltské hlavní město La Valetta. Dnes o koupání a jídle, capital city někdy jindy.


Cestovat s ředitelem je trochu nápor na logistiku a chápání letištního personálu v Norimberku. "Ano, tento kočárek chceme zdarma přepravit, tak jak nabízíte. Na vašich stránkách nejsou rozměrová omezení pro kočárek..." Na v duchu připravené odpovědi naštěstí nedošlo, ale pozdvižená obočí byla. 
Multibradi on board. 
Zatimco mutti někde běhá, čumíme na italskou bednu.  
Apartmá mělo dvě koupelny, takže JayKay vykázal Sekretářku do té vzdálenější a sám obsadil lázeň vedle ložnice.

Koupele

Malta má dost skalnaté pobřeží, nějaké pláže tu jsou, ale některé koupací možnosti nejsou úplně babyfriendly - hlavně přístup je kvůli skalám dost na prd, a když to je pláž písčitá, tak zase šnorchluňk nic moc. Koupací seance jsme zahájili v Għajn Tuffieħa Bay na SZ pobřeží ostrova Malta. Písečná pláž sevřená skalama, babyfriendlivost dobrá, JayKay se několikrát spokojeně potopil na povel: "Jakube, á šup!", šnorchluňk nic moc.

Għajn Tuffieħa Bay.
Hlavička s beach boyem v klokaní kapce. 
"Jakube, á šup!"
Šnorchluňk.
Pískoviště na pláži.
Na Z pobřeží Goza jsme zamýšleli koupel u Azure Window, kde probíhala svatba Khal Droga s Daenerys Targaryen v GoT S01E01 Winter is coming (btw. Khal Drogo je Sharmantni spoluboulderista). Tady jsme se ale nakonec jen svezli loďkou za 4 € z Inland Sea, což je bývalý strop jeskyně, který se zřítil a vytvořil zátoku, kterou teď od okolního moře odděluje pitoreskní tunel. Pokochali jsme se potápěčskou lokalitou Blue Hole, což je podmořská studna hned vedle Azure Window. Na koupání to tu bylo dost skalnatý.

Trajekt z ostrova Malta na ostrov Gozo. 
Ředitel JayKay odpočívá, plavčice sosá pivo. 

Azure Window. JayKay byl zcela jistě posledním obyvatelem Loftu u hřbitova, kterej ho viděl stát - 8.3.2017 se skalní mostek odporoučel do hlubin.
Ta zídka za potápěči ohraničuje Blue Hole, podmořskou studnu oblíbenou mezi potápěči. Ponor do Blue Hole třeba ZDE.
Hned vedle bývalého mostku Azure Window je zátoka Inland Sea (Vnitrozemské moře), která je od okolního moře oddělena tunelem za Hlavičkou. Za 4 €/hlava se dá projet na loďce.
Kapitán JayKay, plavčice a znuděný kormidelník projíždějí tunelem na volné moře.
Klify pro DWS
To růžový má podle znuděnýho kormidelníka prej bejt korál. 
Návrat z volného moře tunelem do Inland Sea.
Zátoka Inland Sea.
Následoval přesun do Ix-Xlendi, že prej podle průvodce pěkný koupání. No - zátoka úzká, zastavěná barákama a vstup do vody tam měl asi tak 0,5 x 10 metrů. Takže trapárna. Takže opět přesun, tentokrát na V pobřeží Goza do Ramla Bay. Pláž mocná, akorát výlez z moře vede přes pás podvodních valounů, na došlap velmi nepříjemných, obzvláště s JayKayem v náručí.

Vlez do moře v Ix-Xlendi nebyl nic moc.
Ramla Bay - do moře se chodí přes pás valounů - blbejch na došlap - kterej přejít s mladym byl oriešok.
Poslední koupání bylo nejlepší - Paradise Bay kousek od přístaviště trajektů na Gozo. Pláž písčitá, kolem ní bouldřiště, kde plavaly ryby, čili šnorchl gut. JayKayovi se tu líbilo nejvíc, řikal.

Paradise Bay - asi nejlepší flek, kde jsme se na Maltě koupali.
Těleso jde šnorchlovat do bouldřiště.
Prej jak v ráji.

Lidl Fanclub

Jsme cestovatelé typ paštikář s příležitostnou zastávkou v místní knajpě. Motivace je jasná - pošetřit nějaký groše na další výpad, ev. pošetřit groše na místní knajpu nebo na nějakej vlez do muzeumu. Na Maltu jsme ovšem moc paštik nedovezli - 2x10 kilo palubních a 1x20 podpalubních zavazadel obsadily kromě cajků na lezení lahvičky s JayKayovejma výživama, jáhly, tyčovej mixér a plíny.

Mapička maltskejch Lídlů.
V Lidloj koupíš stejček, kobzole, pamidóry, vajco Deczi a večeře je na stole. Figurant se tváří jak debil, ale bylo to dobrý.
Ostrovem v moři nejistoty, kde sehnat paštiky, jsou supermarkety Lidl. Najdete je všude, dokonce i na Maltě. Takže před odletem vytištěna mapička místních poboček s adresama a otvíračkama a bylo. Stavovali jsme se v krámě v Mostě a ten byl velkej skoro jak český Kauflandy, shop ve Victorii na Gozu měl dokonce vícepatrové parkoviště. Většina potravin je dovoz z Itálie.

Hospody

V hospodě jsme byli dvakrát - jednou v plážové restauraci v zátoce Mgarr Ix-Xini, podruhý v bedekrem doporučené knajpě il-Barri ve městě L-Imġarr. Otevřeli jsme si průvodce v sekci Lokální pokrmy, konfrontovali ho s jídelákem a objednávali. Malťani prý jedí hodně králíky, králík je maltsky fenek a králičí hostina fenkáta. Čili jsme si dali stewed rabbit. dušenýho kralíka a pak masové olivy - takový koule z mletý v rajský omáčce. Kuchyně je středomořská.
Na ryby na Maltě nedošlo, i když tyhle vypadaly lákavě.
Hospoda il-Barri ve městě L-Imġarr, kde ryby měli.
Předkm - pomazánka z rajčat a sýr.
Aljotta je rybí polévka s česnekem, rajčaty, rýží a čerstvou majoránkou. Delikatesa.
Dušenej fenek a salátek.
Masové olivy.


Text: Papouš
Foto: Hlavička + Papouš



Malta Trip 2016


Žádné komentáře:

Okomentovat