11. 2. 2018

Mostka a Kočka - lehká vycházka v Litoměřicích

Location: Mostná hora, Litoměřice, Česko
V neděli 11.2.2018 byla Hlavička leklá po Plese patriotů, takže se nám s JayKayem naskytl prostor pro menší vycházku po okolí. Vybrali jsme si protentokrát nízkej profil, aby si malej motorkář mohl sklouznout na plastovém bajku – jeli jsme se do Litoměřic podívat na rozhlednu na Mostné hoře aka Mostku a na Mekku místních boulderistů, skalní útvar Kočka.

Povoz jsme nechali u LTM Horní nádraží a chtěli se vydat po naučné stezce na vrchol. No, naučná stezka je sice nakreslená na mapy.cz, v terénu ale vyznačená není. Takže po modré jsme se došoupali k soše Karla Hynka Máchy, pak na vrchol Mostky a přes pole ke Kočce. Zpátky jsme se prohrabali přes pole pod východními svahy Mostky.
Text a foto: Papouš


Přístup na Mostnou horu od horního nádraží v LTM má schodišťózní charakter. Něco se dá objet, některé schody mají šikminy pro kočárek, jediné schody pod přechodem se nedají ani objet ani nemají šikminy...

...ale zbytek OK.

Tuhle sochu zakladatele moderní české poezie Karla Hynka Máchy, který v Litoměřicích zemřel v 26 letech, najdete také v Praze na Petříně. Výrobu sochy zadal počátkem 20. století spolek českých vlastenců Svatobor v čele Aloisem Jiráskem sochaři Josefu Václavu Myslbekovi. Tomu se socha povedla tak, že se ji spolek rozhodl ponechat v Praze a do Litoměřic nechá vyrobit odlitek. To se však povedlo až po 100 letech, kdy se ve veřejné sbírce vybralo milion korun a 21.11.2010 u příležitosti 200. výročí Máchova narození byla socha na úpatí Mostné hory odhalena.

Z Mostky je pěkný výhled do Polabí – třeba na Říp nebo na vrch Sovice, kde se pěstuje roudnické víno.

Biker útočí na vrchol Mostné hory. Ta získala své jméno kvůli tomu, že se zde v 18. století těžilo dříví na stavbu barokního mostu přes Labe. K. H. Mácha sice trávil většinu svého života v Praze, ale část jeho tvorby je spjata s Litoměřicemi. V září 1836 byl Mácha advokátní koncipientem u LTM právníka Durase. Coby romantik si zamiloval místní romantickou krajinu, včetně Mostné hory a Radobýlu. A bylo to právě na Radobýlu, odkud si při psaní básní povšiml požáru ve městě. Ihned běžel do města pomáhat s hašením, ale to se mu stalo osudným. Napil se při tom nejspíš zkažené vody, nakazil se cholerou a 6. 11. 1836 zemřel, pouhý měsíc po narození svého syna Ludvíka.

Rozhledna na Mostce je obdobou ústecké Větruše – zaplatil ji Spolek pro zvelebení Litoměřic. Stavba je dílem architekta Viktora Krause, který jí vtiskl pro tehdejší stavby tohoto druhu typickou německou romantickou podobu. Věž z počátku nesloužila jen jako rozhledna, ale i jako vojenská pozorovatelna, požární hláska a meteorologická stanice. V roce 1934 byly k restauraci a rozhledně přistavěny veranda, taneční sál a altán. Vyhlídka má výšku 20 m a na její vrchol vede 103 schodů.

Ještě k LTM mostům: první dřevěný most přes Labe byl postaven až v roce 1452, do té doby museli místní přívozem nebo od poloviny 14. století přes most v Roudnici. Dřevěný most býval před zimními povodněmi rozebírán a na jaře znovu postaven. Někdy se ovšem stalo, že jarní povodeň most strhla a most musel být vztyčen znovu. Dříví z Mostky pak dalo vzniknout kamennému mostu (1687 – 1711) se 14 sochami světců. Ten ale 1814 strhla povodeň a o 7 let později vznikl most částečně kamenný a dřevěný, 1859 přestavěn na železný. Nesnesl ovšem větší zatížení, takže se LTM 1910 dočkaly dnešního mostu Miroslava Tyrše, který ale dostal na frak při povodni v roce 2002. Proto v roce 2009 dostalo město nový most pojmenovaný po stíhacím letci Františku Cháberovi.

Tam jdeme. Následuj mě.

Kočka vyčuhuje.

Vyhlídka na Dlouháč a Kreutzberk.

Kočka a vozový park.

Oči má nádherný.

Nějakej bouldr.

Značka pro bouldr.

JayKay z Kočky.

Mostná hora od Kočky.

Žádné komentáře:

Okomentovat