5. 7. 2018

Trojdenka v Lužici: šutry v Nochtenu a 2x brusle

Location: Bärwalder See, Německo
Původně jsme na "upálený" 4.7. - 8.7.2018 chtěli jet na Balt, ale Hlavička se až do 5.7. zasekla v autokabelovně, tak jsme zvolili bližší Lužická jezera. Shánění kempu byl očistec, protože všechny zabrali dovolenkáři z Čech. Nakonec jsme skončili v Marina kempu u Bärwalder See za nechutných 37,50 €/noc, ale nic jinýho zkrátka nebylo.

Ale po pořádku: cesty do Lužice zahajujeme tradičně v pivovaru Falknštejn v Krásné Lípě. Žrádlo tradičně výborný, z piv zaujala devítka (!) Splašenej Emil. Pivo na počest běžce Zátopka super vychucený a lehoučký, krasavec na parnej letní den, když se v poledne nechcete znefunkčnit po půllitru něčeho plnotučnýho.
Cestou k rybníku se mi poved stejnej kufruňk jako letos při hledání Hostína, chřestové Mekky u Mělníka. Fór je v tom, že Hostíny jsou u Mělníka dva a ten chřestovej má přívlastek "u Vojkovic". Samozřejmě jsme dojelu do toho, kde chcíp pes, a pěstírnu chřestu v Hostíně u Vojkovic jsme trefili až napodruhý.
Cestou k Bärwalder See jsem si vzpomněl, že je ta vesnice s neobvyklým jménem Uhyst a Hlavička to naklepala do navigace. Jenže u Budyšína je ňákej Uhyst a.T. a vedlo nás to samozřejmě tam...
V pátek 6.7. jsme zahájili prohlídkou Parku bludných balvanů v Nochtenu, což jsou šutry, které do Lužice přivlekl skandinávský ledovec. A jak tu kutaj uhlí, tak jich u toho dost vyhrabou. Hlavní atrakcí parku je pro mě mapa Skandinávie vysypaná ze štěrku na jakémsi návrší. Na mapě jsou umístěné kameny z různých hornin podle toho, odkud přijely. Tak jsme zjistili, že prapříbuzní JayKayovy švédské pratetičky naposílali do bývalé NDR šutry třeba z kraje Dalarna nebo Skåne.
Mezi 7000 šutrů, které do parku rozmístili, jsou nasázené stromy, kytky a rybníčky a celé to tvoří harmonický celek. Kromě valounů byly pro JayKaye hlavní atrakcí skokani zelení na břehu oněch rybníčků. Viděli jsme jich snad 50 a u každého jsme řekli: "Žába." Takže žábu jsme snad zafixovali.
Odpo jsme si dali objezd Bärwalder See spojený s osvobozovací operací Kuby. Ta spočívala v konzumaci Cuba Libre u jednoho ze stánků po cestě. 21km inline runda patří k nemalé nabídce okruhů kolem Lužických jezer.
V sobotu 7.7.2018 jsme se pak zajeli podívat do Krabatova mlýna ve Schwarzkolmu. Krabat je postava z lužickosrbské legendy o chlapci, který bojoval v tajemném mlýně se samotným Satanem. Dočkala se řady knižních adaptací a také výborného zfilmování od Karla Zemana (1977, Čarodějův učeň). Jako mlejn pěknej, ale chystala se tam nějaká show, takže se celkem nic nedělo. Odpoledne pak válečka u Bärwalder See.
V neděli 8.7.2019 jsme nepohrdli brusloklasikou kolem Scheibe See, kterou jsme zakončili luxusní koupačkou na J břehu jezera. V Lužici je prostě hezky.
Text a foto: Papouš


Každá správná výprava do Lužice začíná v krásnolipském pivovaru Falkenštejn.

Překvápkem pro mě byla letos devítka Svižnej Emil. Svižnost jsem nepociťoval, svěžest jo.

Vejlet začal v pátek 6.7.2018 v Parku bludných balvanů v Nochtenu.

Zátiší s lávovými kameny a kaktusy.

Dětské hřiště ve stylu pouštní oázy.

JayKay v hracím domku.

S Mutti na koňovelbloudovi.
Dobrý je, že si tu každej vybere svůj highlight - Hlavička obdivovala šutry, JayKay žáby.
Před výstupem na nejvyšší bod parku.

Výhled na elektrárnu v Boxbergu je všudypřítomný.

Státuj na nejvyšším bodu parku - to modrý reprezentuje led, kterej přines ty šutry.

Směrem k Weisswasseru je na horizontu i rypadlo.

V Nochtenu jde o ukázku bludných balvanů, které do Lužice přivlekl skandinávský ledovec. Porfyr z Osla.

Pískovec z Dalarny.

Migmatit.

Červená žula .

Amfibolit.

Žula z Bornholmu - mmch. se tam leze.

Mapa Skandinávie.

Hlavička obdivuje pazourek.

Vidím zemi uhlí, rybníkům a bruslím zaslíbenou.

Netřesky.


Na bruslích kolem Bärwalder See.

Cuba Libre.

Krabat Mühle.

Krabat Mühle.

Krabat - Čarodějův učeň natočili Němci v roce 2008.

Obrázek ze Zemanovy verze Čarodějova učně.

Místní pils.

Lívanec s jablečnou pěnou.

Tahle pšenka už asi nepokvete.

Německá kuchyně Hlavičku moc neoslovuje.

Selfice.

Na pláži u Bärwaldera.

Brusle na Šajbě (Scheibe See). Jižní parkoviště.

JayKay a motor.

Památník zaniklé obce Šiboj.

Finální koupel v Šajbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat