12. 3. 2022

Hrad Kalich založil Jan Žižka, ze zarostlé zříceniny je teď krasavec s pěkným výhledem

Location: Kalich, Třebušín, Česko

Vejšlap na hrad Kalich nad Třebušínem je pro Aussigery chic vycházka na půl dne. Na zřícenině jsem byl v rámci nějaký vyjížďky na biku v devadesátkách a tehdy mi to přišlo unapetitlich zarostlý. S JayKayem jsme si načrtli takovej 4km okružík, na kterej jsme v sobotu 12.3.2022 vlítli. Hrad teď vypadá jako ze škatulky - je prořezanej, opravuje se a vršek ve výšce 530 mnm nabízí pěkné výhledy.

Samotný hrad založil husitský hejtman Jan Žižka roku 1421 na ochranu před útoky katolické šlechty v regionu, zejména Vartenberků, jimiž byl neúspěšně obléhán již v době stavby. Nejspíše v době obléhání byl na blízkém kopci Zikmundem z Vartenberka založen hrad Panna a někdy v letech 1423–1427 také hrad Litýš. Dva katolické hrady v těsném sousedství představovaly pro husity riziko, a proto se roku 1422 pokusili Pannu neúspěšně dobýt. Žižkovo vojsko ji po měsíčním obléhání dobylo až roku 1423. Po husitských válkách se na něm vystřídalo několik majitelů, koncem 15. století byl hrad již opuštěn. Podrobněji o historii hradu na wiki.

Od roku 2015 má hrad v pronájmu sdružení Hrady Českého středohoří, které zříceninu udržuje. V roce 2017 byla během archeologického výzkumu obnovena bašta z nasucho kladených kamenů. Píše se na wiki.

JayKay si chystá dalekohled na pozorování Trojhory v pozadí.

JayKay vstupuje do hradu jednou z bran.

Stonky vydeletovány.

A jak je vysekáno, je pěkně daleko vidět. Hrady, stejně jako skály, musej dejchat.

JayKay klesá do zachovalé místnosti...

...která nyní slouží jako sklad pro archeology a možná i zedníky.

Pěkný to tu maj.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat