3. 11. 2004

Tašov - nová oblast ve Středohoří

Location: Tašov, Česko
Mezi Ústím nad Labem a Litoměřicemi v Českém středohoří vznikla nová, kapesní, ale romantická lezecká oblast. Při jejím otevírání slavnostně přestřihl pásku sám velký guru Karel Bělina.

Když jsem tu kdysi popsal pár čedičových a znělcových masivů, které v Českém středohoří "zprovoznil" KB, nazval mě známý ústecký chuligán a potápěč Řehy "promotérem Bělinovejch kvaků". Letos to konečně uzrálo tak, že si tu můžu udělat promo kvakům v Tašově, na jejichž vyhrabání z hlíny a ocvočkování jsem se částečně také podílel.

Kaple (autobusová zastávka) sv. Magdaleny je východiskem ke skalám. Proč tu kaple stojí, popisuje horrorstory s kýčovitým koncem na konci průvodce. Foto: Iva Kubešová
Pionýři lezení v Tašově, dva děčínští soptíci Jarmil Hofírek a Dan Hölzl, našli masivy loni na podzim. Do zimy stačili vylézt několik směrů, hlavní "nápor" (jak hezky říká Kodl) ale přišel až letos.

Mladý klasik Jan Leníček při prvovýstupu cestou Jasmína (5 UIAA) na Tašovskou hradbu. V místě skoby je dnes borhák. Foto: Papouš
Celkem tu vzniklo jedenáct masivů a asi sedmdesát cest. Nejdelší mají 15 metrů, většinou se výška skal pohybuje mezi pěti až deseti metry.

Jogurtová se chystá vydrtit Krkavčí hranu (5- UIAA). Při prvovýstupu 7. února bylo takové teplo, že se i zimomřivka pustila do lezení. Foto: Papouš
Matriál v Taschenbergu, Tacheauvertu či Oblasti X, jak jsme tašovské kvaky pracovně nazývali, je tvrdý, ale místy lámavý. Tak už to ve Středohoří bývá. Největší "žehličky" ale stachanovci poslali do údolí, mičurinci s lysenkovci se pak postarali o mechy a náletový sajrajt.

Stěnka Razin, Pavka Korčagin a Oleg Koševoj zase do skal namlátili kvalitní jištění sovětské výroby. Ale Warnung: Některé spáry tu dělal sám Lenin a ten je příznivcem nejištěných klasik. Tedy Freundy mitnehmen.



Kdybyste měli spády do Tašova vyrazit, průvodce koukněte na stredohori.com (již nefunguje - pozn. aut. 13. 2. 2010), kde je ke stažení průvodce ve formátu PDF, pár fotek z lezení a otevírání skal a také Supí mlžné krajinky.


Pokud si na stredohori.com budete připadat jako v holobytě, pak vězte, že to je záměr. Jak se říká: Co nemáte, to nepotřebujete. Minimalista a webmaster Sup by to nejspíš přetransformoval na: Co nemáte, to si někde usupíte.

Jo a ještě si na oněch stránkách prodlužujeme penisy záznamem reportáže, kterou při otevření skal pořídila redaktorka Českého rozhlasu Sever Eva Bucharová. Uslyšíte v ní i živého Kodla Bělinu, když teda mám být jeho (ko)mediální zástupce!

Karel Bělina (mezi stromy) právě přestřihl pásku a otevřel skály v Tašově. Legendární Fréza byl na obřad tak natěšen, že cestou do skal zabloudil. Za krásnou kapli sv. Magdaleny, která je v lesíku kilometr za obcí, totiž považoval ohyzdnou autobusovou zastávku na návsi. Foto: Pavel Kýsa Bechyně
Cesty v Tašově jsou rovněž v databázi Lezce. Provozovatelé elektronických deníčků mají jednodušší život: Pár kliknutí a mají zapsáno.

Průvodce na Tašov najdete ZDE.

Text: Papouš

Článek původně vyšel na webu Lezec.

Žádné komentáře:

Okomentovat