10. 4. 2008

Mlynářův kámen a okolí na historických pohlednicích

Location: Dolní Zálezly, Česko

Mlynářův kámen, na podzim 2007 otevřená lezecká minioblast v Dolních Zálezlech na Ústecku, leží nad údolím Labe sevřeným kopci Českého středohoří. Z masivů Mlynářova kamene je na zdejší malebnou krajinu krásný výhled. Okolí obce inspirovalo v minulosti malíře i fotografy. Nabízíme vám Dolní Zálezly a přírodu kolem nich na pohlednicích z minulého století.

Labe u Dolních Zálezel v roce 1910. Muž a loďka jsou na pravém břehu řeky u Sebuzína. Parník pluje po tehdy ještě nezregulovaném Labi, vodní hladinu zvedla až stavba střekovských zdymadel v polovině třicátých let 20. století. V pravé části snímku je dominanta zdejšího kraje - Dubický kostelík. Samotné Zálezly na snímku nejsou, leží víc vpravo.
Dolní Zálezly v roce 1911. Obec byla již na začátku 20. století oblíbeným letoviskem (viz nápis Sommerfrische na pohledu). V roce 1903 tu byl na letním bytě i dvacetiletý Franz Kafka spolu se svými sestrami - patnáctiletou Gabrielou, třináctiletou Valerií a jedenáctiletou Otýlií - a s vychovatelkou Annou Pouzarovou. Kafkovi šlo zdejší klima k duhu: jezdil na kole, koupal se v Labi a hrál tenis se slečnou Stelou, o níž po návratu do Prahy napsal stejnojmennou báseň.
Dolní Zálezly v roce 1911.
Dolní Zálezly v třicátých letech 20. století.
Dolní Zálezly v roce 1935.
Dolní Zálezly z pravého břehu Labe od Sebuzína. Pohled ukazuje, jak je obec krytá horami. Hlavně díky Vaňovskému kopci, který kotlinu chrání od severu, je v obci teplé klima a daří se tu ovoci. Proto se Zálezlům říká Český Merán.
Pohled z Mlynářova kamene proti proudu Labe směrem k Lovosicím. Vpravo na obrázku je Lovoš.
Průvodec na Mlynářův kámen najdete zde, článek z otvíračky je zde a na EC.
Text: Papouš
Repro: archiv PWN

1 komentář:

  1. Děkuji autorovi, velmi hezky napsané, kromě pobytu Fr. Kafky, by zasloužilo zmínku i dětství Jana Kotěry, které bylo také vázáno na D. Zálezly. V Hr. Králové na jeho jméno narazíte všude a zde se o něm vůbec nemluví přesto, že zde chodil do základní školy.

    OdpovědětVymazat