26. 7. 2008

Boss HO Loko Teplice Aksa dostal ke svatbě věž (+fotoseriál)

Location: Teplice, Česko

Stylový svatební dar dostal v sobotu 26. července 2008 předseda HO Lokomotiva Teplice Pavel Aksa Aksamit a jeho novomanželka Alena. Během obřadu jim kamarádi z oddílu pod vedením Šárky Klemsové složili na zahradu jejich domu 7,5 tunový pískovcový obelisk, který nese jméno Aksovic věž

Aksovic věž s volnou západní hranou.
Na Aksovic věž vede asi 15 virtuálních výstupů, které měly formu přání od kamarádů, a dva skutečné, které mají kruhy. “Je to pětka a sedmička. Sedmička je se stavěním!” žertuje Aksa. Na vrcholu věže je slaňák a kniha.
Vrtání slaňáku do Aksovic věže.
Aksa má podle svých slov ještě v plánu okovat západní hranu, která je zatím volná. Když zjistil, že EC existenci věže “vyčenichalo” (díky, Láďo Vörösi), vzbudilo to u něj nemalé rozpaky. “Až to zjistí Karel Bělina, nepochybně sem hned vyrazí, aby na věž udělal nějaké nové cesty. Zahradu ovšem hlídá jezevčík,” upozorňuje novomanžel.
Na Aksovic věž a vedou zatím dvě okruhované cesty.
Před nájezdy Karla a dalších lezců varuje i organizátorka Akce Věž Šárka Klemsová. Očekává tu každoroční boje o Hore zdar. Pokud si podle ní majitel věže nedá pozor, může mu první novoroční zápis do vrcholovky vyfouknout konkurence. Kuriozní je, že totéž by mohlo postihnout i Karla, který má na zahrádce svého domu v Povrlech také věž s minikruhy a miniknížkou. Oproti Aksovic věži je ta Bělinova rozměrově ovšem pouhým “patníkem”.
Transportu Aksovy věže předcházel rozsáhlý logistický plán. Původně se instalace obelisku měla účastnit tatra a jeřáb, nakonec to ale zmáklo auto s hydraulickou rukou. Věž měří 3,15 metru (z toho je 80 cm v zemi) a na půdorysu 1,55 x 0,7 metru.
Šárka Klemsová nám poslala fotoseriál z instalace Aksovic věže:












Aktualizace 11. srpna – Šárka Klemsová nám poslala ještě tři fotky – z prvovýstupu stavěním a z osazování kruhů:



Text: Papouš
Foto: archiv Aksy a Šárka Klemsová
Článek původně vyšel na EC.

Žádné komentáře:

Okomentovat