8. 6. 2009

Lezení v okolí Trondheimu

Location: Trondheim, Norsko
Tohle povídání rozhodně nebude o nějaké světové oblasti. Význam má spíš pro ty, kteří zavítají do norské oblasti Sør-Trøndelag a lezení jim bude chybět natolik, že se rozhodnou zkusit zdejší skalky. Jako mně. V Trondheimu jsem studoval v zimním semestru 2008. Lezení rozhodně nebylo jedinou náplní mého volného času, takže jsem se dostal jen do tří oblastí v okolí města.

Korsvika - lezení v převisech po velkých chytech, sektor Soffaveggen.
Veškeré informace se dají najít v pěkném a přehledném průvodci, který se dá se koupit ve městě v lezeckých krámech, popřípadě půjčit v univerzitních i městských knihovnách. Nám se to podařilo na víc než půl roku :-)
Korsvika
Úplně nejblíž z centra Trondheimu je Korsvika. Jedná se o část pobřeží v předměstí Troindheimu Lade. Přibližná poloha je 63,452063 s.š. a 10,435477 v.d. Přístup je poněkud náročnější – traverzuje se po skalnatém pásu, který může být dost kluzký. Najdete zde poměrně dost bouldrů.
Boulder Underdong 6C v Korsvice.
Lezecké cesty jsou v sektoru Sofaveggen. Je jich tu celkem 15, výška cca 15 m, odjištěné nýty, nahoře jsou spolehlivé řetězy a obtížnost od 4+ do 7c+. Lezou se hlavně ty vlevo od jeskyně. Charakter cest je převislý a pořád po velkých. Taková tělocvična, řekl bych. Občas je tu dost narváno, hlavně v pěkných letních dnech. Skály mají západní orientaci.
Jeden z dachů v sektoru Sofaveggen v Korsvice.
Veget u moře v Korsvice.

Tikneppen
Kousek dál, asi 8 km na západ od centra najdeme oblast Tikneppen. Nachází se v Bymarce – sem jezdí Norové v zimě po práci na běžky a v létě se třeba jen tak proběhnout. Cesty jsou vysoké až 20 m. Jedná se o typické norské lezení – většina cest je aboslutně nezajištěná a člověk si musí dávat všechno svoje. Slaňuje se za kmenů stromů. Za číslama sem nejezděte. Je to pohodová oblast, od 3 do 7b, ale převažují čtyřky a pětky.
Tikneppen - lezení s využitím vlastního materiálu.

Støren
Asi 53 km na jih z Trondheimu po silnici E6 přijedete do městečka Støren. Kousek za ním, přímo nad silnicí je pás skal. Kromě kolmé plotny s několika sportovními, odjištěnými cestami (6-7 UIAA) zde najdete hlavně vícedélkové cesty za 4 až 6 UIAA, opět tradiční, bez jištění (dokonce ani na štandech).
Støren - vícedélkové cesty.
Ve Størenu je několik sportovních cest, ve spárách se ale musí zakládat vlastní jištění...
...a štanduje se na stromech.

Hell
Oblast, kterou jsem si nechal na konec, se nazývá Hell. Dá se sem dojet autem (32 km na východ po E6), popř. vlakem či busem. Cest je zde dost, většinou od 6b do 7b. Jedna je i za 8b+. Podle průvodce se jedná o slepenec, většinou převislý. Ideální místo pro výkonnostní lezce.
V samotném Trondheimu má místní vysoká škola Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet  (vysoká škola) svoji bouldrovku (Gløshaugen) i stěnu (Dragvoll).


Text a foto: Jan Kubeček

2 komentáře:

  1. Datum: 12.06.2009
    Titulek: Název blogu
    by měl být tento týden norsky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 12.06.2009
      Titulek: Re: Název blogu
      To je dobrej přípodotek. Zrealizujeme příště.

      Vymazat