13. 6. 2009

Voda ve Frankenjuře aneb Léčba wiesenterie

Location: Doos, Německo
Hned, jak jsem tu říčku při minulém lezeckém výletu do Frankenjury spatřil, dostal jsem z ní wiesenterii. Je to infekční nemoc, ale od podobně znějící dysenterie - úplavice - si naštěstí vypůjčila jen slovní základ - plav. Wiesenterie je chorobné nutkání plavit se po bavorské říčce Wiesent. Její přenašeči se ovšem velmi rychle stávají pro své okolí nesnesitelnými. Škoda - možná to původně nemysleli úplně zle...

Snídaně u altánu v údolí potoka Aufsess.
Km 40,0: Hned na začátku plavby v Doosu je první peřejka.
Palebná příprava před výpravou totiž byla mohutná (expedice měla dokonce i svůj jingle v kabátnickém duchu: Wýzent, ájájájájaj!) a referování o každém dílčím poznatku o říčce Máju zahltilo tak, že se začala těšit, až bude výprava za námi. Nakonec se ukázalo, že na cvičišti bylo snad až zbytečně těžko a že řeka o obtížnosti až WW II je splavná i bez předchozího samostudia. Problémová místa jsou dobře označená.
Km 38,2: Výstup z lodi u Schottersmühle. Řeka je pekňoučká, ale tak trochu Václavák. Hlavně na přenášecích místech se občas tvoří fronty. Člověk může využít čekání pozorováním vápencových kliffů (Wolkensteiner Wand) v údolí.
Jako plavidlo jsme zvolili nafukovací kanoi Pálava. Důvody: vejde se do kufru malého auta, odpouští víc chyb než pevná loď a náklady na půjčení lodě v Česku jsou oproti Bavorsku poloviční. Na řece jsme pak mezi houfy plastových lodí vyjímali jako slon v porcelánu, ale radost nám to nekazilo. Až zase propukne wiesenterie, dáme řeku v kajaku. 
Km 38,2: Burlak Mája přetahuje loď přes nesjízdný jez u Schottersmühle.
Wiesent pod Schottersmühle.
Z Wiesentu se jezdí část dlouhá 25,8 km od Pulvermühle do Ebermannstadtu, my jsme zvolili kratší úsek z Doosu do Rothenbühlu - 21,2 km. V pátek večer ubytování v osvědčeném altánu v údolí potoka Aufsess a nafouknutí lodi. V sobotu v 11.00 nás Pepin vysazuje u vodácké půjčovny Kajak-Mietservice v Doosu a převáží nám auto do cíle v Rothenbühlu.
Km 36,8: Nízký most se obnáší. Kajakáři z něj startují.
Km 35,0: Přenášení jezu v Behringersmühle. Kdo nemá na Wiesentu klobouk a la Krokodýl Dundee nebo slaměný stetson, jako by nebyl.
Už na začátku plavby je jasné, že Wiesent je Václavák, kde se na kajacích (převážně, část lidí i na kanoích) motají dospělí i děti, většinou začátečníci (jako vypravěč). Ničemu to ale nevadí, na vodu se vejdou všichni - až na šest míst, kde se přenáší: tam vznikají zácpy. Ale aspoň je čas si odskočit nebo se napít či něco pojíst.
Km 31,8: Jez u Sachsenmühle...
...mohou pokročilí sjet (skočit), začátečníci přenést.
Jez u Sachsenmühle se přenáší vpravo, na levém břehu je občerstvení.
Z Doosu do Muggendorfu řeka teče uzavřeným údolím a celkem to odsejpá - peřejky střídají krátké tišiny a čtyřikrát se přenáší. Nejotravnější je hned první přenášení u Schottersmühle  - loď se musí táhnout asi 150 metů bahnitou stokou. Největší zábava je u Sachsenmühle, kde kajakáři skáčou asi 1,5m jez. Cvakne se tak každý třetí. My jsme od seskoku na Pálavě ustoupili.
Jump I.
Jump II.
Pro nás byl atrakcí přírodní jez Baumfurt, podle kilometráže až WW II. Po obhlídce a zhlédnutí předjezdce na kajaku jsme ho sjeli, byť s menším nabráním vody. Pak jsme si u jezu dali oběd a pozorovali další pokusy o sjezd. O kolize nebyla nouze.
Km 28,7: Oběd u přírodního jezu Baumfurt (podle stavu vody až WW II). Podávaly se fazole, Wiesentem chlazený plzeňský pstruh a sušený ananas. Ale ještě před obědem jsme si jez prohlédli a pak za potlesku přihlížejících sjeli. Bez cvaknutí,...
...což není samozřejmost. Jez se dá jet prostředkem, nebo při levém břehu (na obrázku vpravo ve stínu stromů).
Za Muggendorfem se už údolí Wiesentu otevře. Velkou výhodou je, že poslední úsek do Rothenbühlu už nejezdí klienti půjčoven. Za celou dobu jsme potkali jen tři kajakáře a užívali si klidu. Řeka už teče o něco méně, ale je mohutnější. Nuda to ale není. Hned za Muggendorfem je svižný zatáčkovitý úsek s vrbičkami (na mangrove z Ploučnice to ovšem zdaleka nemá), cestou jsou ještě dva svěží jezíky u Wöhrmühle a Streitbergu a interesantní podjezdy mostků. 
Km 26,1: V Muggendorfu se přenáší jez parčíkem. Aby se neošoupala tráva, postavili tu pro lodě skluzavku.
Km 24,2: Před jezem Wöhrmühle se otevře výhled na zříceninu Neideck.
Km 22,1: Výhled na městečko Streitberg a věž Streitberger Schild.
Na Wiesentu se mi líbilo - voda je krásně čistá a teče svižně, svá bílá břicha ukazovali - skorci kolem řeky a vápencové skály v lesích nad ní. Do obvyklého formátu víkendu v Juře: altán - pivo - lezení přibyly poslední dobou dvě proměnné - voda a před několika týdny i brusle. Pozoruhodné.
Km 18,8: Jez v Rothenbühlu s muškařem. Podél řeky jich jsou desítky - loví tu pstruhy a lipany.
U chycení jednoho duhového pstruha jsme přímo asistovali (ve smyslu Mladej, podej mi podběrák).
Km 18,8: Závěrečná koupel ve Wiesentu u výstupního mola.

Praktické i nepraktické info 

Užitečné odkazy
Kanoistika ve Fränkische Schweiz - pravidla pro splouvání řeky, půjčovny apod.

Pravidla chování na Wiesentu

  • do lodi nastupujte a z lodi vystupujte jen na místech vyznačených cedulemi. Šetřete přírodní koryto řeky - žádné starty skluzem přímo ze břehu.
  • respektujte platná pravidla pro splouvání řeky. Splouvání je povoleno na kajacích, kánojích a pramicích. Lodě mohou být max. čtyřmístné a max. 6 metrů dlouhé. Vory a navzájem propojené lodě jsou zakázány.
  • respektujte zákaz splouvání Wiesentu od 1. října do 30. dubna.
  • dodržujte časy vyhrazené pro splouvání: 9.00 až 17.00 (po Sachsenmühle) a 9.00 až 18.00 (od Sachsenmühle)
  • jezděte vždy po směru proudu a tam, kde je řeka nejhlubší
  • používejte označená místa na přenášení. Při přenášení vstoupíte většinou na soukromé pozemky – chovejte se ohleduplně.
  • vyhýbejte se pásmům s mělkou vodou, zarostlým břehům, písčinám a mělčinám se štěrkem. Wiesent je důležitým místem pro rozmnožování ryb jako pstruzi a lipani.
  • chovejte se ohleduplně k vodnímu ptactvu. Udržujte odstup od ptáků a potenciálních hnízdišť jako zlomy břehů, křovinaté nivy a z vody čnící stromy zejména v čase hnízdění od dubna do července.
  • dávejte pozor na rybáře – chovejte se potichu a respektujte jejich práva
  • dodržujte zákaz organizovaných vodáckých akcí
  • uchovávejte Wiesent v čistotě a nenechávejte tu odpadky
  • respektujte, že v chráněném území Fränkische Schweiz – Veldensteiner Forst je povoleno stanovat a rozdělávat ohně jen s povolením příslušného zemského úřadu
  • přesné znění pravidel pro splouvání Wiesentu najdete ZDE. Podle stránek Fraenkische-Schweiz.com může být jejich porušení pokutováno až do výše 5.000 €.

Report ze splutí Wiesentu v němčině.
Mapy
1. Mapa Wiesentu pro úsek Doos - Rothenbühl s kilometráží a nástupními místy v české verzi podle www.aktiv-reisen.com (originál ZDE)

2. Mapu Wiesentu pro úsek Rabeneck - Ebermannstadt (= úsek Rabeneck - Doos - Rothenbühl - Ebermannstadt je cca o 5 km delší než úsek na první mapě) s kilometráží a nástupními místy najdete ZDE

Stav vody na Wiesentu
Kolik vody je ve Wiesentu, zjistíte např. podle vodočtu v Muggendorfu.  Info o aktuální sjízdnosti Vám dají v místních půjčovnách lodí - viz kontakty níže. "Na Wiesentu máme dobrý stav vody po celý rok," řekla PWN.cz Antje Zenker z místní půjčovny lodí Kajak-Mietservice. My jsme jeli Wiesent při stavu vodočtu cca 130 cm a vody bylo dost, snad až na přírodní jez Baumfurt, kde nám loď trochu drhla o kameny.  
Půjčovny lodí 
Na Wiesentu půjčuje lodě několik firem - hlavní jsou Kajak-Mietservice v Doosu a Aktiv Reisen v Muggendorfu. Nabízejí program od krátkých projížděk až po dvoudenní túry. Nástupní místa jsou Pulvermühle u Waischenfeld, v Doosu, v Behringersmühle a v Muggendorfu. Půjčení kajaku stojí cca 30 €, půjčení dvojkajaku 50 €.

     Půjčovny lodí na Wiesentu podle Fraenkische-Schweiz.com
 firmaadresatelefonmail www
Kajak-Mietservice René BuschKapellenplatz 6, 91320 Ebermannstadt+49-9194-722186info@kajak-mietservice.dekajak-mietservice.de
půjčovna na parkovišti v Doosu+49-9196 998423
+49-170-5408165
Aktiv ReisenForchheimer Str. 14
91346 Wiesenttal
+49-9196-998566 info@aktiv-reisen.comaktiv-reisen.com
 Půjčovna lodí u StempfermühleThomas Mehl, Behringersmühle 19a, 91327 Gößweinstein+49-170-7551943
leinen-los.de
Km 40,0: půjčovna lodí Kajak-Mietservice v Doosu. Tady jsme začínali.
Km 25,8: Půjčovna lodí Aktiv Reisen v Muggendorfu.
Vlastivědný koutek: Pověst o loupeživém rytíři Eppel(e)inovi
Ve středověku sužoval kraj kolem Wiesentu loupeživý rytíř Eppelin von Geiling (někde též Eppelein von Gailingen). Jeho příběh zachytili krátce bratři Grimmové.  Eppelin každopádně skončil tak, jak si asi zasloužil - na popravišti.
Eppelin ve vězení.

Repro: Wikipedia
Poděkování
Do Trmic za vestu, pádlo, koňadry a houbu + pozdrav kočičkám
Půjčovně lodí Voda-kamarád v Litoměřicích za loď a pumpu
Brudrovi za lodní pytel k soroku
Hasičovi za pádlo a vestu
Pepinovi za převoz auta
Kavkymu za reparatůru zámku




Žádné komentáře:

Okomentovat