13. 9. 2009

Ellmauer Halt - výlet na střechu Kaiseru + bavorské Versailles: zámek Herrenchiemsee

Location: Wilder Kaiser, Rakousko
Jeden ze zářijových víkendů 2009 mělo svítit slunce, tak jsme se připojili k horskému vůdci Pepinovi a jeho sestře Janě a podnikli "lehký" trek v rakouském Wilder Kaiseru. Cesta stříbrným šípem (s vychytaným otevíráním kufru) na parkoviště u Wochenbrunner Alm na jižní straně hor proběhla díky koníkům pod haubnou a částečnému komatu luxusně rychle. 

Nad Ellmauer Haltem vychází slunce.
Gruttenhütte.
Výhled OK.
Buničina na sněhovém poli pod nástupem Gamsängersteigu.
Cílem byl nejvyšší kopec v Kaiseru - Ellmauer Halt (2.344 m n.m.). Ráno v 6.00 vztyk a hurá k Gruttenhütte (1.620 m n.m.). Na nebi švestka, slunce pálí, dobře je na světě. Pak po turistické cestě mezi kosodřevinou, sutí a přes sněhové pole k nástupu ferraty Gamsängersteig (česky zde). Několikasetmetrový traverz do štěrbiny Rote Rinn Scharte už vede podél lan. Buničina našlapuje opatrně jako kočka, po železe dlouho nelezla.
Pepin s Janou se halí do sedáků pod nástupem Gamsängersteigu.
Po skalách vpravo vede traverz do Rote Rinn Scharte - kde se potkává Gamsängersteig s Kaiserschützensteigem.
Tady je železa snad až trochu moc.
Bivakovací chatka Babenstuberhüttchen pod vrcholem Ellmauer Haltu.
Z šarty se jde sutí a leze komínem po žebříku. Cestou na nás dotírají první kavčata žlutozobá a dostávají cereální stravu. Najednou je tu bivakovací chatka Babenstuberhüttchen a kolem poledního vršek, kde už svačí rychlíci Pepin s Janou. Jedna místňačka šla celou ferratu bosa a ještě k tomu popoháněla čtyři děti.
Buničina studuje cancák v bivakovací chatce.
Po drátech cestou na vršek.
Totenkirchl (2.190 m n.m.) a Stripsenjochhaus.
Vrchol Ellmauer Haltu. Ta pani zády sem vyšla bosa se 4 dětmi.
Na vrcholu Pepin navrhuje jako zpestření sestup ferratou Kaiserschützensteig (česky zde). Nebráníme se, až doteď to šlo slušně, aspoň si uděláme kolečko. Představu o tom, co nás čeká, jsem měl ovšem kusou. Ferrata napřed kopíruje hřebínek a pak se spouští do údolí nekonečnými suťovisky a zajištěnými úseky. Než jsme se dobelhali na dno údolí, měla toho Buňka po krk.
Buničina restuje na vršku.
Pepin s Janou.
Drezúra kavčete.
Z údolí se ovšem ještě musí asi hodinku sutí zpátky do Rote Rinn Scharte a odtud dolů traverzem Gamsängersteigu přes chatu Gruttenhütte zpátky na výchozí parkoviště. Náš postup se mírně zpomalil a zatměli jsme, čelovka samozřejmě jen jedna. Na parkáč jsme se dobelhali asi hodinu před půlnocí. 
Sestup Kaiserschützensteigem.
Zbědovaný Sud po výletě.
V neděli už výpravu bolely nohy tak, že se nikomu do hor nechtělo. Jenže co s načatým víkendem? Vzpomněl jsem si na výlet do jeskyně Eisriesenwelt. Měl jsem za to, že díra je u města Wörgl pod Kaiserem. Dojeli jsme do Wörglu, ale jeskyně nikde. Panika. Jeskyně je ve skutečnosti u města Werfen, které je o 160 km východněji.
Ludva II. Bavorskej - kýčař a plagiátor.
Na zámek Herrenchiemsee se musí lodí.
Herrenchiemsee je kopie Versailles.
Trapas se podařilo vyřešit náhradním cílem - návštěvou zámku Herrenchiemsee. Kopii francouzského Versailles nechal na ostrově Herreninsel v jezeře Chiemsee král Ludvík II. Bavorský. Jak píše Wikipedie: "byl nazýván pohádkovým králem, a to především díky zámkům, které vybudoval..." Kromě Herrenchiemsee je disneylandovský Neuschwanstein a vilo-zámek Linderhof. Kýče plné zlata, zrcadel a opulentní výzdoby.
Buničina u fontánky před zámkem.
Želvičky a ještírci.
Žáby a žabí muž.

Info

Gamsängersteig (česky zde) - výstup od Wochenbrunner Alm až na Ellmauer Halt - cca 4 hodiny
Kaiserschützensteig
 (česky zde) - ferrata včetně sestupu na Wochenbrunner Alm - cca 5 hodin


dobrou mapu lze vytisknout ZDE


Text a foto: Buničina a Papouš

2 komentáře:

  1. Datum: 19.09.2011
    Titulek: :-)
    No, ta druhá návštěva byla tak trochu z nouze cnost. Ale účastníkům zájezdu se to líbilo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Datum: 19.09.2011
    Titulek: Herrenchiemsee
    člověče ty za chvíli budeš moci dělat průvodce na tom pánským zámku :). Pěknej vejletek

    OdpovědětVymazat