4. 7. 2010

Výlet na sever III. - raft na řece Sjoa

Location: Heidal, Norsko
Raft na řece Sjoa byl druhým neodfajfknutým restem, který jsem v Norsku měl. Norci vyslovují jméno řeky hrozivě znějícím [šoa], což jsem si adaptoval na neutrální a bezmasé [sója]. Sjoa ovšem není žádná pohublá vegetariánská klisnička, ale osvalenej a plnotučnej mustang. Vlny jsou na ní jak domy a teče zhurta z kopce.

Restday před Sójou trávil krasavec výhledem na řeku Ottu ve městě Lom. Ten kataraktík v pozadí se prej taky jezdí. Nevypadá, ale je to ranař zlej.
Před sportovním kšeftem v Lomu je i pěkná stěnka. Shop byl jedním z highlightů tripu do Norska: měli v něm vysněnou fleecovou holčičí bundičku s dlouhejma chlupama, navíc ve slevě. To bylo radosti!
Tip 1 (reklamní): Při sestavování itineráříku pro cestu na sever jsem dumal, jak se na Sjoe bezpečně svézt a nevyklopit za to mailand. Kupovat zájezd s raftováním nepřipadalo v úvahu a místní cestovky chtěly za splutí 700 místních korun za jednoho, teda cca 2.000 českejch.
Pak se sama od sebe vygooglila nabídka chomutovské cestovky Smart Travel. Taky za 700 kaček a chlup, ale našich. All iclusive - neoprén, vesta, přilba, nepromokavá bunda, neoprenové boty, pádlo a loď s kapitánem. Ideální produkt a la Wash & Go - zaplať, přijeď, zapádluj a zmiz.
Základna Smart Travelu v kempu Jotunheimen Feriesenter v Randsverku.
Žabí žena se před vyplutím posilňuje svačinkou - křivinkou.
Smart Travel má totiž v létě na Sjoe základnu v kempu Jotunheimen Feriesenter v Randsverku (viz mapa) a vozí po řece pacoše z cestovek, Papouše a Buňky. Kemp je vpravo od silnice asi kilometr za Randsverkem směrem na Heidal. Transportéra s kajaky na střeše a rafty na vleku za ním a věšák s neopreny nemáte šanci ze silnice přehlédnout.
Před vyplutím se podepíše "bezinfekčnost" - klioš se zavazuje, že nic nepil a že vrátí nepoškozenou výbavu i v případě smrti.
River guide Tomáš Mähring dělá osvětu na suchu.
Tip 2 (spací): Do kempu se nám v Randsverku samozřejmě nechtělo, lesů je kolem dost. Mezi oběma kempy u silnice 257 - Radsverk Camping a Jotunheimen Feriesenter - je v lese cestou směrem na Heidal, cca půl kilometru za Randsverk Campingem, parádní plácek na spaní. Jsou tu i ohniště, kousek od plácku teče potok. Check the map below. 
Kousek od startu je tišina, kde se nacvičuje zvrhnutí raftu a nástup zpátky na palubu.
Foto: Tomáš Pečírka, CK Smart Travel
Papoušobuňka back on board po výsadku do vody. Ta je studená jak sviň a to Sjoa údajně patří mezi teplejší norské řeky - nevytéká totiž rovnou z ledovce, ale z jezera Gjende, kde se trochu ohřeje.
Cestovka sjíždí ze Sjoy 13km úsek Playrun z Heidalu do Nedre Heidalu. Obtížnost je WW 2 - 4, což je na splouvače Ohří a Ploučnic masakr. Velkou přidanou hodnotou je, že klioš dostane na břehu nalejvárnu, jak a co dělat, kterou následuje praktický nácvik záchrany převrženého raftu.
Mně se nejvíc líbilo vytahování "muže přes palubu" zpátky do lodi. Plovoucí se chytí provazu na boku raftu, osoba v lodi ho drapne za ramínka na vestě a prostým tahem vlastní váhy bez použití hrubé síly ho jako tuleně dopraví do plavidla. Pro znalce nuda, pro eléva je tohle judo kouzelný.
Raft dělá hapták ve válci...
Foto: Tomáš Mähring, CK Smart Travel
...a igráčci se jdou koupat...
Foto: Tomáš Pečírka, CK Smart Travel
...a jako poslední opouští loď kapitán. Tak to má být.
Foto: Tomáš Pečírka, CK Smart Travel
Další fascinující věcí jsou válce. River guidi (= kapitáni raftů) Vás zavezou do dvou a je to síla, jakou má řeka sílu. Posádka do válce proti proudu najede, chvíli to vypadá že nic, pak člun udělá hapták a všechny vysadí do vody. Teda nám se to nepovedlo až takhle, byť river guidy mírně podezírám z toho, že si vyklopení posádky tak trochu sadisticky užívají.
Sója je živel...
Foto: Petra Pavlová, CK Smart Travel
...a navíc fotogenická.
Foto: Petra Pavlová, CK Smart Travel
Mírně v rozpacích jsem naopak byl z otřepanejch historek, které v Čechách vyprávějí převozníci v hřenských soutěskách nebo na Punkvě v Moravském krasu. River guide Tomáš Mähring nám třeba vyprávěl: "Teď nás čeká místo zvané Golfský proud. Nemá ovšem souvislost se známým mořským proudem, ale jmenuje se podle toho, že tu kdysi sjel jednomu německému kameramanovi do řeky špatně zabržděný VW Golf. Ještě teď mu stírají stírače." Nebo: "Tady se tomu říká Čínská díra. Kdo do ní spadne, vyplave až na druhé straně zeměkoule v Číně." 
River guidi jsou vtipálci. Jeden z žertíků spočívá v tom, že guide zmizí neslyšně jak úhoř z lodi do řeky a zkoumá, za jak dlouho to posádka zaregistruje.
Foto: Tomáš Pečírka, CK Smart Travel
Tip 3 (zvěčňovací): neberte si s sebou foťák. River guide povídá: "Ty si bereš foťák? Na nějaký focení vůbec nebudeš mít čas." Měl pravdu - udělal jsem jen pár fotek na začátku a pak už jsem jen kmital s pádlem. Navíc nějakou záhadou (vono samo) protekl malej loďák s foťákem a přístroj jsem utopil. Jeden foťák polkla Chomutovka, pak Ploučnice a teď i Sjoa. Asi někde dělám chybu.   
Zatímco první norský vodfajfknutí - lyže ve Strynu - stálo za prd, tak to druhý - raft na Sóje - byla bomba. Důstojná oslava Dne nezávislosti.     

Info

Popis sjížděného úseku Playrun řeky Sjoa je na stránkách H2Omaniacs

Text: Papouš
Foto: Buňka, Papouš a archiv CK Smart Travel
Poděkování: Petru Smítkovi, řediteli CK Smart Travel za laskavé svolení použít fotografie z webu jeho firmy.

9 komentářů:

  1. Datum: 21.09.2010
    Titulek: ...
    Safra to není jako ta řeka učitelka Salza ve Stajeru.., sbíhaj se mi sliny, cestovka z města Komotau, tóprý tip.Danke gut isnpirace...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 21.09.2010
      Titulek: Re: ...
      Diky za feedback. Presne vod toho to tu je - pre inspiraciu...

      Vymazat
  2. Datum: 17.09.2010
    Titulek: ničitel foťáků
    Navrhuji vyhlásit sbírku a koupit papouškovi vodotěsný foťák

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 17.09.2010
      Titulek: Re: ničitel foťáků
      Navrhuju nic nevyhlašovat a nakopat ho v řiť, aby se probral...

      Vymazat
  3. Datum: 17.09.2010
    Titulek: redakce@horyinfo.cz
    Jo, foťák: Dost se osvědčil vodotěsnej plastovej kufr přidělanej karabinou na síť, co byla přes batohy. Když se zrovna nepeřejovalo, dalo se fotit i v raftu. Jinak vodotěsnej foťák na kru.

    OdpovědětVymazat
  4. Datum: 17.09.2010
    Titulek: Pěkná práce
    Pěknej článek, supr fotky. Kdyč čtu ten článek, přijde mi, že demagogický komenty tu a onde podepsaný Papouš píše někdo jinej.
    Takováhle klisnička je oukej.

    Taky jsem něco takovýho absolvoval v roce 2008 na Altaji. Vody tam bylo o něco trochu víc než tady, ale kupodivu jsme se nevyklopili

    http://www.youtube.com/watch?v=H3pnbIW2s2g

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 17.09.2010
      Titulek: Re: Pěkná práce
      Pěkný videjko. Koukám, že ta Sója byla jen taková strouha pro panenky.
      P.S. Popřemejšlim vo nějakym nicku pro Papouše-hajzla :-)

      Vymazat
    2. Datum: 17.09.2010
      Titulek: Re: Re: Pěkná práce
      Díl první a dole v souvisejících jsou linky na díly další.
      http://www.horyinfo.cz/view.php?cisloclanku=2009040003&nazevclanku=denik-expedice-argut-2008-1

      Pokud bys to chtěl vyzkoušet, doporučuju Roberta Kazíka a jeho spolek jako guida, má to promakaný jak vodácky, tak organizačně a nedělá blbosti.

      Vymazat
    3. Datum: 17.09.2010
      Titulek: Re: Re: Re: Pěkná práce
      Díky moc, čeknu doma.

      Vymazat