21. 8. 2010

Molotov na Maloskalsku - kombi weekend s Faraonovejma

Location: Malá Skála, Česko
Dvě začínající lezkyně a vodačky a oblíbenost multikulti programů (čti: inteligentní mišung sportíků) u nepřizpůsobivých Papoušů narýsovaly obsah třetího srpnového víkendu. Termín také určilo, že Pepin a Jiřka Faraonovi nevenčili zrovna faraona po chrtích závodech. Pro kombinaci - voda & brusle & lezení & "komerční" jeskyňaření - se ukázala jako správná lokalita Malá Skála a okolí.

Faraon Brad. Na vodítku pejsáček do bytečku, bez vodítka lovec dobytečku. Ramsesse na Jizeře sice nebyl, jinak je to ale hlava rodiny.
Víkendový Mololotov měl obsahovat: sobotní plavbu po Jizeře v úseku Spálov - Dolánky s navazujícím bruslungem na trase Turnov - Dolánky - Bartošova Pec, nedělně ranní výpad do Bozkovských jeskyní a nedělně odpolední lezení na Suškách. Koktejl měl nakonec účinnost 85'%.
Účastníci zájezdu: zleva Boonya a žlutopes (krysař v náručí byl doma), Jiřka a Pepin Faraónovi (čínskej naháč v náručí byl taky doma). Foto je z nesouvisejícího tripu na Sedlo.
Spát jsme se chystali na tábořišti Paraplíčko, kousek od Spálova nad Železnám Brodem. Na netu toho o něm moc není, takže očekávání byla mnohoznačná. Paraple připomíná tábořiště Hubertus na Ohři. Je v lese a je u něj peřej a je to parádní místo. Na rozdíl od Huberta se tu neplatí. Pro dříví na oheň se musí do cca 100 m za kemp po proudu. Ve svahu nad silnicí jsou hromady větví.
Paraple - tábořiště a peřej. Paradies.
Foto: Renata Linhartová
Ráno převoz auta s bruslemi do Dolánek a návrat do Spálova. Plavba začíná u místního hotelu na soutoku s Kamenicí. Fasuňk lodi, vest a pádel od vodácké půjčovny Klokočí proběhl hladce.
Nástup do lodi provázel chaos. Než se podařilo nalodit žlutopsa, loďku s posádkou už unášel svižný proud. Žluťák se obával, že osiří, načež se vrhnul do vody, přeplaval Kamenici a v přilehlé tišině byl odloven. Celkově se ale fenečka chovala způsobně a během 20 km vystoupila do řeky jen jednou (na rozdíl od tripu na Ploučnici).
Jez ve Splzově se doporučuje přenést.
Foto: Renata Linhartová
Peřej na Parapleti po půl kilometru plavby jsme si radši prohlídli. Splutí hladké. Za chvíli Železný Brod a přenášení jezu. Pod jezem šutroplavba - vodní elektrárna zřejmě vykrádá vodu z koryta řeky. Další přenášecí jez ve Splzově splazen i s lodí přes splaz, kudy nic neteklo.
Boučkův statek na Malé Skále - kromě hospy je tu i galerie Josefa Jíry (což má i souvislost s Pepinem Faraonem). Na obžerstvení při vodní turistice je to ideální - dá se sedět venku a je vidět na lodě.
Foto: Renata Linhartová
Malé Skále závody dračích lodí. Označit posádku v oranžových dresech za Paroubky nebyl úplně nejlepší nápad, naštěstí na zúčtování nedošlo. Místní jez jsme sjeli na oči šlajsnou. Oběd na statku U Boučků přímo u Jizery. Pod vesnicí mi festivalová harcovnice Boonya ukázala louky, kde se odehrává Benátská noc.
Něco pro Lenina: vakový jez v Dolánkách. Lidsky řečeno: řeka je přepažená pytlikem s vodou.
Foto: Renata Linhartová
Následující desetikilometrové esíčko (meandr) do Dolánek mě překvapilo svou malebností. Řeka (docela) teče zařízlým údolím, u Zrcadlové kozy před Dolánkami už trochu "olejnatí". U místního vakového jezu byl plavby konec a na řadě byl bruslung.


In-line trasa 387232 - powered by Inlinemap

Trasu Turnov - Dolánky - Bartošova Pec jsme jeli jen v úseku Dolánky - Bartošova Pec, protože v Dolánkách byl uzavřen most přes místní náhon (zde vznikla zmíněná 15% ztráta při plnění programu). Moc mě ale nenadchla, protože tu jezdí (byť je občas) auta. Navíc je docela svižně do kopce, což mi cestou do Pece nevadilo, zpáteční brždění bylo ale otravné. Bivak opět na Paraplíčku.
Nedělní ranní nápor na Bozkovské jeskyně se vydařil. Kromě krápníkové výzdoby nadchnul i podzemní rybník. Do jeskyně směl i žlutopes, ale pod poněkud podivnou podmínkou, že bude po celou návštěvu nesen v náručí.

Prsoidní stalagmit vpravo se jmenuje nelibě - Prušácká helma. Je to symbol Bozkovských jeskyní.

Foto: Martin Soukup
Podzemní rybnik v Bozkovských jeskyních je monstrózní. Nad rybnikem je i docela hodnotná stěnka, co by stála za vocvočkování.
Foto: Martin Soukup
Víkend vygradoval společným výstupem s Faraonama na Střední věž na Suškách. Kolchoz i autobus, jak řiká Lenin hromadným polezenicím, se povedly. Pak jsme ještě s Bůní testli nováčkovskou klasiku - náhorku na Vlajkovou - ale únava zvítězila.
Special thanks za fotky Renatě Linhartové a Martinu Soukupovi.
Text: Papouš
Foto: Boonya + Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat