26. 12. 2008

Vrch tří zemí - Dreiländerspitze na Silvrettě

Location: Galtür, Rakousko
Na Boží hod 2008 jsme se - Lenin, Fajty, Řasa a já - v Ústí nad Labem na půl desítku nasáčkovali do Karkulky, lyže na střechu a marš na Silvrettu do Rakous. Hodiny duchů a mikrospánků za volantem pořešily 4 litry koly, a tak v 5 ráno na Štěpána vyskakujeme na konci Silvrettastrasse v Galtüru-Wirlu. Fouká a je kosa, čili stavíme stan, kotvíme ho lyžemi a do půl desátý hibernujeme.

Ráno na parkáči v Galtüru - Wirlu.
Z osluněných svahů na Galtürem se v únoru 1999 vysypala lavina, která pohřbila 31 lidí. Proto jsou tam dneska plůtky.
Lenin cestou k Jamtalhütte.
Ráno je deset pod nulou, rychle balíme a potkáváme se s polickou tlupou ve složení Hans, Dav a Ovocnář. Čeká nás 10 kiláků údolím Jamtal na chatu Jamtalhütte. Cesta je protažená rolbou k salaši asi na třetině cesty - stopa na klasiku dobrá, na bruslení nic moc. Nás ale stejně tahají za nohy plastový bagány a chlupatý lyže, takže úvahy o kvalitě stopy jsou víceméně do počtu.
Svačinka u vypadlé lavinky.
Buldozer David Knill aka Dav. V roce 2009 vylez na Gasherbrum I.
Jamtalhütte.
Za salaší už musíme stopu šlapat sami. Křižujeme laviny, co tu vypadaly v minulých dnech. Do čela se dostává polická fréza Dav, který ač má (jak se později ukáže) v báglu 4 piva, krabicové mléko a nejspíš i kovadlinu, mizí za horizontem. Počasí je parádní - plech a trocha větru, takže nudná cesta je zpestřená výhledy do kraje a vcelku ubíhá.
Jan Rutar vulgo Hans - další reprezentant studeného polického odchovu a spoluprovozovatel Pískaři.cz. Vyhrabe chalupu ze sněhu, nanosí dříví, zatopí, navaří a celou dobu je navíc zábavný glosátor. Jo a taky nemáguje. Zkrátka ideální manžel.
Winterraum na Jamtalhütte.
Kuchyňka ve Winterraumu a Lenin štípe třísky.
Fajty v rauši a Řasa.
Chata Jamtalhütte leží v menším ďolíku nad údolím, takže se zjevuje náhle a bez vyzvání. Přes zimu je zavřená, ovšem v provozu je tu epesní Winterraum se zásobou dřeva. Nocleh tu v roce 2008 stál 11 €. Roztápíme sníh na kamnech na pánvi, hodujeme a posloucháme kabaret v podání polické trojice. Ten spočívá v tom, že se Hans trefuje do svých kumpánů.
Dreiländerspitze (3.197) uprostřed vpravo.
Lenin si to sune.
Na ledovci Jamtalferner.
Na Gletscher padá stín.
Další den plech. Vyrážíme na Dreiländerspitze (3.197), vršek leží na pomezí tří zemí - dvou rakouských spolkových zemí Tyrolska a Voralbergu a největšího švýcarského kantonu Graubünden. Cesta vede závěrem údolí Jamtal přes ledovec Jamtalferner do sedla Obere Ochsenscharte (2.970), svahem až k dvojkovému exponovanému hřebínku, kde necháte lyže, a pak na vršek. Na vršek se sice vyhrabu, ale ze šluchty vlevo i vpravo se mi dělá mírně blivno. Stejnou cestou nazpátek se mi moc nechce.
Nástup na vrcholový (Z) hřebínek.
Expozice pěkná.
Od kříže ale vede pěkně vyhlížející vysněžený kuloárek. Říkám si, že kus slezu a pak to traverznu to ke hřebínku k lyžím. Na traverz ovšem nevidím. Nápad to byl samozřejmě oligofrenní, protože traverz byl exponovanej jak prase a po podivně vyhlížejících zašněžených lokrech. Ještě, že byl nade mnou zbytek manšaftu a chrt z největších - Dav - mi hodil shora lano a traverz mi odjistil.
Vršek Dreiländerspitze (3.197).
Sjezd kilometrového převýšení byl prima, jen deskový sníh střídající se s prašanem trochu tahal za nohy a tlam bylo nemálo. Večír na chatu dorazili další Češi, takže bylo veselo.
Trip do boční doliny potoka Breites Wasser.
Štandy ve zdech Jamtalhütte.
Třetí den výlet za chatou do boční dolinky potoka Breites Wasser, ale nedrží mi pás na lyži, tak to otáčím a vracím se na chatu. Pak už jen sjezd do Galtüru k totálně promrzlému autu. I zásoby na svačinku pro zpáteční cestu jsou na kost. Cestou domů Lenin k mé nemalé radosti roztápěl eidam a kozí sýr připláclé přímo na průduších větráku chuděry tříválce.
Kulturák Alpinarium dole v Galtüru ukrývá...
...pěknou boulderovku. Vlez: dospělí 5 €, děti 3 € (stav 2008).

Info

- výborné stránky o skialpu má sekce Vertical Vysokoškolského sportovní klubu v Brně, kde je i článek o okolí Jamtalhütte + popis dalších oblastí Silvetty
- na Lezci vyšly o Silvrettě vyšly dva články i s mapami: Jamtal: Dreiländerspitze a Jamspitze + Ochsental: Rauher Kopf a Piz Buin

Text: Papouš
Foto: Papouš a archiv

Žádné komentáře:

Okomentovat