3. 6. 2011

Kwisa: řeka-krasavice a první kajak

Location: Kliczków, Polsko
Kwisa je šmrncovní polská řeka pro softmovery. Vysoké písčité břehy v borových lesích, štěrkové náplavy, krásné plážky a 40 km čisté, pěkně tekoucí vody. A žádná civilizace a zachovalá příroda, protože jde o bývalý vojenský prostor. Tak vypadá dolní tok řeky od Kliczkówa až po ústí do Bóbru. Navíc z Ústí necelý dvě kila, řeka je kousek od CZ - D - PL trojstyku.

Renesanční zámek v Kliczkówě.
Vakový jez s elektrárnou v Kliczkówě na ř.km 36. Tenhle je sjízdný, ale výš po proudu je ještě jedna elektrárna, která se musí přenášet. Tam jsme ale nebyli.
Logistika tentokrát klapla pěkně. Nafukovací loď zavržena hned v počátku (oproti pevné přeci jen trochu nuda), další nápad - půjčit 2 kanoe v mimoňských Meandrech, hodit je na střechu a odvézt do Polska - vypadal schůdně. Svůdně se ale tvářila i ídea půjčit džunku na místě.
Buňka ve vratkém MI 415 u nástupního mola.
Přesednutím do Oasise 390 se problém vyřešil.
A hnedle překvapení - skoro všechny místní půjčovny nabízejí hlavně kajaky! Afinita k tomuto typu plavidla již léta značná, po létech pošilhávání bude tužba naplněna. Jako optimální varianta se ukázala být půjčovna v Ruszówě. Na maily reagovali svižně, půjčovné za loď i s výbavou sympatických 25 zlatek, tedy 150 Kč za den!
Byl to pravděpodobně hejhula Pepin, který na startu vytvořil tuto skrumáž lodí, při níž se ztratil špunt od 2l petky s pivem. Náhradní nebyl, proto byl Zippich na místě utracen.
Sjezd vakovlka v Kliczkówě.
Jen za dopravu chtěli 2 zlatky/km, což jsem ale zavrhnul. Start v Kliczkówe 20 km, cíl v Źagańi na Bóbru 30 km (ve finále jsme skončili v Trzebówě). I nadvakrát by se vyplatilo odvézt lodě po vlastní ose. Nakonec se to podařilo najednou a tříhrnek má se 4 kajaky na střeše novej osobák.
Vody moc nebylo, ale na plavbu to stačilo.
Největší rozpaky budil vodní stav - na Raft.cz psali, že v místě Nowogodziec má pro dolní tok být 5 m3/s. My měli jen půlku. Ovšem i za 2,5 m3/s se dá Kwisa v pohodě jet.

1. den: Kliczków - Świętoszów 21 km

V Kliczkówě nasedáme na vodu u brány do renesančního zámku. Od ní vede pěšina k řece, kde je malá pláž s malým molem a hned první peřejka. Otevřeno i první Březno 2l PET. Záhadná ztráta špuntu si vynutila vypráznění celého obsahu najednou. Pěknej začátek.
Kilometráž úseku Kliczków - Świętoszów (21 km)
36,4 začátek u zámku v Kliczkówě
36,0 nová elektrárna s vakovým jezem - sjízdné podle stavu vody, prohlídka nutná. Přenášení vpravo.
32,9 silniční most v Przejęsławi
31,6 elektrárna a jez v Przejęsławi – nesjízdné, přenášení vpravo
31,5 rozvalený jez pod elektrárnou v Przejęsławi – sjízdné vpravo
29,4 rozvalený jez v Ławszowé - sjízdné vlevo, vpravo betonové bloky. Přenášení vlevo.
23,8 jez v Luboszówě – půlmetrový stupeň. Raft.cz píše, že je za malé vody sjízdný. Nám se ale válec pod ním vůbec nelíbil, přenesli jsem vpravo.
22,9 dálniční most A22
16,6 jez ve Świętoszówě - vystupovat vpravo. Pak přetáhnout cca 200 metrů po břehu až k silničnímu mostu. Nebo cca 300 metrů před odbočkou k jezu odbočit doprava do kanálu směrem k elektrárně a kanálem až k mostu - obtížný výstup vlevo, písčité protipovodňové valy.
Po 300 metrech první vakový jez a nová elektrárna (v Kliczkówě je ještě jedna výše po proudu). Za nízké vody je po prohlídce sjízdný, jinak se přenáší vpravo. Posádky čtyř miniraftů (spływy pontonowe) nám dělají předjezdce a jsou jedinými vodáky, které na Kwise potkáváme. Mají podivná pádla bez hrušek, popíjejí taky pivo a jsou družní.
Drużyna polska na nafukovačkách.
Pure joy.
Řeka pak začne vydávat to, co nás sem navnadilo jet. Voda se rozteče, dno z kačírku, břehy písčité. Z mé oblíbené vodní ptačí trojice - volavka, skorec, ledňáček - spatřen pouze poslední z fóglů, ale asi čtyřikrát!  
Absolut veget.
Šámot a písčité břehy.
Pod nesjízdným jezem v Przejęsławi (přenášení) nás pohoupe pěkná peřejka přes zbytky starého jezu. Další rozvalený kousek v Ławszowé se stává ikonou celého výletu. Skupina Wurst restuje na štěrkové naplavenině, zatímco oba spanilí borci Pepin s Šámotem dovádějí na kajacích ve válci a proudu pod jezem. Paráda a pohoda.
Rozvalený jez v Ławszowé.
Pepin při repete v Ławszowé. První pokus skončil krysou.
Chlapci jedou playspotit. Raft se blíží.
Raft jez nakonec scouval.
Pepina to tak rozrušilo, že opět vykrysil.
Ale nevzdává to a najíždí znova.
Pod Ławszowou se začne řeka o něco víc kroutit. U jednoho z esíček na pískové pláži relaxujeme. Ve štěrku na břehu jsou umělé kameny z nějaké modré zpečeniny. Nacházím jeden ve tvaru srdce a jdu s ním obluzovat Buničinu. O kus dál objevuje Šámot rošt. Pěkné místo na grilovačku.
Odpočinek.
Modré srdce nalezené v Kwise. Vyznání, vyznanie.
V řece přibývá stromů a kolizí. Hlavně s mořským kajakem o délce 4,30 není úplně jednoduché manévrovat a vejít se do některých průjezdů. Nejtrapnější situace nastává pod dálničním mostem, kde jsem se nechal natlačit proudem pod strom tak, že jsem přišel o kšiltovku. Dementa, kterej stomy porazil kvůli sousednímu elektrickému vedení tak, že popadaly do řeky, bych si rád podal.
Pláž jak z Capria.
Tak totok je bžunda. Jak řeka podemílá písčité břehy, stromky do ní padaj jak sirky.
Taky přibývá únavy a Buňka se dožaduje konce pádlování. Obvyklé dotazy Jak je to ještě daleko? a Kde asi tak jsme? se prolínají s konstatováním Ty to vůbec nemáš nastudovaný. Ale řeka nakonec zvolejnatí a vzdutí nad jezem ve Świętoszówě je tu. Já jdu na stopa pro auto a zbytek týmu zatím přetáhne lodě k silnici.
Sud s čepicí, kterou pak ukrad strom do dálničním mostem.
Stromů pomalu přibývá.
Stop jde hladce. S postaršími manželi probíráme, jak za Jaruzelskýho neměli co do huby, jak je teď drahý benzin a že panelovou silnici, po níž jedeme, stavěl ještě Hitler. Je s nimi sranda a hodí mě až k autu. Nocleh trávíme v jednom z okolních rozsáhlých borů. Všichni jsou groggy, Šámot se před večeří i trochu prospí.
Buňka dává průjezd vrbiček zadovkou.

2. den: Świętoszów - Trzebów 12 km

Ráno naskakujeme na řeku na levém břehu pod mostem ve Świętoszówě. Popisy na webech varují, že je tu málo vody, kterou krade paralelní elektrárenský náhon. Pravda, jde to trochu ztuha, ale za chvíli se náhon připojí a zas to frčí. Před vakovým jezem v Łozech blbneme. Řeka je široká a neteče, takže závodíme (1. Šámot, 2. Pepin, 3. Sud). Pak zkoušíme inovativní disciplínu - kayak frisbee.
Kilometráž úseku Świętoszów - Trzebów (12 km)
16,6 Świętoszów, za silničním mostem - na levém břehu Kwisy za silničním mostem první odbočkou doprava. Po cca 100 metrech je slušný plácek na spaní kousek od řeky.
13,7 jez v Łozech - nesjízdný vakový jez s elektrárnou. Přenášet vpravo.
4,9 jez v Trzebówě - dva regulační stupně. Prohlédnout a sjíždět mírně vpravo. Vlevo jsou kameny.
Trzebów je poslední obec před ústím Kwisy do Bóbru. Kdo nechce pádlovat dalších 13 km až do Żagańě na Bóbru, měl by plavbu zakončit zde.
Asi ve třech čtvrtinách trasy narážíme na plážku s luxusním pískem. Trochu narušíme idylu dvěma valentýnům, ale berou to sportovně. Zahrabáváme Pepina do písku, probíráme ústecké telenovely, svačíme a koupeme se.
Tříhrnek se čtyřma kusama na hrbu. Pašák.
Dreamteam: zleva Papin, Šámot, Sud a Buňka.
Cvakne se?
A kus dál je peřejka a pod ní na naplavenině další dva valentýni. Chvíli se zdržíme kvůli nájezdům do peřejí. Valentýni to tentokrát asi mysleli vážně, tak po chvíli znechuceně balí a odcházejí. Pro mě je to dvojnásobné novum - kromě kajakáře - eléva jsem i kajakář - kazišuk.
Plovoucí Březňák.
Vakojez v Łozech. Ten pytel přepažující řeku je plnej vody. Hopkneš a ten druhej nadskočí taky. V buněčných kruzích neoblíbeno.
Tahle Itálie je ve skutečnosti Polsko.
Závěrečné hrátky v Trzebówě. 
Dvojstupňový jezík v Trzebówě zakončuje naší polskou vodáckou idylu. Stop pro auto byl tentokrát o něco horší. Výlet jsme zakončili skvostnou svačinkou a koupelí nohou po pískovci v Oybině na německé straně Lužických hor. A vlastně ještě na Tašově sladkou tečkou - meruňkovou taštičkou od Šámotovy mámy - a prohlídkou místní zoo s papoušky, holuby a berany zakrslými divoce zbarvenými.

Info Kwisa





Půjčovna Kajaki Ruszów - východisko pro Kwisu, Bobr, Nisu a Czernou Welkou
Kontakt
kajaki-ruszow.eu

Přístup
V Ruszówě u zeleného koloniálu šikmo doleva a po cca 1 km doleva přes závory. Za závorami doprava a po 200 metrech u cedule (je vidět až z opačné strany) ostře doleva a po 300 metrech je vlevo relativně osamocená novostavba rodinného domku bez plotu. To je půjčovna. Viz mapa.
Matroš
Půjčili jsme si 3 typy strojů - více ZDE
Oasis 430exp - pokušení vyzkoušet mořský kajak bylo silné, ale na zatáčkovitou Kwisu se kvůli své délce 4,30 m a horší manévrovatelnosti moc nehodí. Výhodou lodi je její stabilita a zavazadlové prostory na přídi a zádi.
Oasis 390 - asi ideální loď na Kwisu, dostatečně stabilní a přiměřeně dlouhá. Buňce sedla ze všech nejlíp. Navíc má prostor pro bagáž.
MI 415 - trochu nestabilní doutník, ale o to rychlejší. Buničině vůbec nepásnul, z udržování balancu jí bolely nohy. Chlapci se na něm ale vyblbli.
Popisy řek
Sympatická paní Malgoška má na svém webu časovou náročnost a popis tras na řekách Kwisa, Bóbr, Nisa a Czarna Welka - více ZDE
Stav vody v Kwise - vodočet Nowogodziec (Kwisa je splavná i při 2,5 m3/s)
Kilometráž, popis a foto v polštině - obsahuje i slušné podrobné mapy
Raft.cz - PopisKilometrážČlánky
Hydromagazin.cz - Články
Text: Papouš
Foto: Buňka, Pepin, Šámot, Papouš

3 komentáře:

  1. Datum: 12.07.2011
    Titulek: titulek
    pěkná akcička...

    OdpovědětVymazat
  2. Datum: 01.07.2011
    Titulek: chvala
    štyry lodě na trojhrnek to je přesila - pěkně si to sesumíroval.

    OdpovědětVymazat
  3. Datum: 26.06.2011
    Titulek: Cenks
    Marsoj a Dýdý za kemry.

    OdpovědětVymazat