30. 3. 2014

Andalusie Day 6: Kde se vyrábí sherry - Tio Pepé v Jerez de la Frontera

Location: Jerez de la Frontera, Španělsko
Od Payerovců z Ayamonte na španělsko-portugalské hranici jsme se s Buničinou vydali na jih směrem ke Gibraltaru a 30.3.2014 jsme zakopli kousek od pobřeží o město Jerez de la Frontera. Kromě toho, že se tu jezdily závody F1 a jezdí závody na motorkách, se tu vyrábí i sherry. Věděl jsem, že si Angličani dávají suché sherry, a myslel jsem si, že to nějak souvisí s třešněmi, jako cherry, že. Není tomu tak - Sherry je anglické jméno pro Jerez de la Frontera.

Sherry je fortifikované aneb dolihované víno = do vína se přidá kořalka, aby se nekazilo. Mezi fortifikovaná vína patří kromě sherry, třeba i portské nebo madeira. V Jerezu de la Frontera je ideální zajít do manufaktury Tio Pepé, kde se sherry vyrábí. Jaké jsou typy sherry najdete ZDE, jaké jsou typy fortifikovaných vín najdete ZDE.


Oblasti, kde se pěstuje víno na sherry. 

Tio Pepe je dnes součástí koncernu Gonzales Byass.

Naše průvodkyně.

Vinice uvnitř fabriky.

Citronovník uvnitř fabriky.

Prehistorický náklaďák na svoz a rozvoz místní produkce.

Tady má prý každá země vlastní sud.

Ten českej tu je určitě.

Exkurzní vláček.

Buničina v Tio Pepe.

Nějakej výletník z východní Evropy.

Sud podepsaný Stevenem Spielbergem...

...Citroënem Xsara Picasso...

...Zemanovým oblíbencem Winstonem Churchillem...

Východoevropan v dřevní výrobně sherry.

Tio Pepe alias Strýček Pepa.

Sklad sudů.

Sud podepsaný točvolantem Ayrtonem Sennou...

...nějakym pakem, co ho má v oblibě Xavier Baumaxa...

Tak tohle je místní honeystory: sklepník tu dával myším nažrat a pak zjistil, že maj i žížu, ale do sklenice se sherry se nedostanou, tak jim postavil žebříček. Neni to sladký? 

Myš alkoholička.

Myš alkoholička 2.

Myši alkoholičky.

Zásoba žebříčků.

Logo Tio Pepe - maník v klobouku s kytarou.

Ulička v sherriárně.

Degustační centrum.

Tradiční druh sherry Fino je nejsušší a barvou nejsvětlejší.

Oloroso je sherry pěkné hnědé barvy s velmi bohatou a komplexní chutí a vůní. Patří mezi suchá sherry.

Cream - tak se souhrnně označují všechna doslazovaná sherry, nejčastěji vzniklá spojením typu Oloroso a Pedro Ximenéz. 

Voltáž je značná.


Buničina a testovací vzorky. Jeden Němčík se natestoval tak, že pak málem prošel skleněnou vitrínou.

Tio Pepé everywhere.

K čemu se hodí jednotlivá sherry.

Sherry boutique.

Tio Pepe na korouhvi.

Tio Pepe.


Různé druhy sherry. O amontilladu napsal pěknou povídku Edgar Allan Poe

Treska v místní taverně.
Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat