1. 8. 2015

Wiesent 2015 s Hlavičkou, rytířem a dýkou

Location: Muggendorf, Německo
Bavorskou říčku Wiesent ve Frankenjuře jsem si před časem oblíbil a sjel ji na náfuce. Už před šesti lety jsem závistivě pozoroval místňáky, co ji sjížděli na kajacích. A už tehdy stálo ale denní půjčovné 30 €, letos dokonce přitvrdilo na 36 €. Jak šel čas, vylíhnul se mi doma černomodrej rytíř a Hlavičce bílozelenohnědá Dýka. Takže nastaly podmínky pro konzumaci Wiesentu na kajaku. Den D = 1.8.2015.
Hlavička na startu plavby po Wiesentu v Doosu.
Klienti půjčoven na startu.
Oproti minulému splutí jsme pro tentokrát zvolili trasu, kterou jezdí půjčovny - z Doosu do Muggendorfu. Je to sice jen necelých 14 km, ale odpoledne jsme ještě chtěli něco polízt. Kromě toho je to logisticky jednodušší než se doklouzat až do Rothenbühlu, kde byl cíl před šesti lety. Btw. půjčovny na Wiesentu to mají fakt vychytaný - řeka mezi Doosem a Muggendorfem teče obloukem oněch 14 km, ale po souši jsou to 4 km.


Singlkajakář na křišťálově čisté vodě Wiesentu.
Přenášení u Schottersmühle - pohled proti proudu. V pozadí Wolkensteiner Wand.
Lodí z půjčoven je na Wiesentu fůra, nám se podařilo se trefit mezi několik skupin, takže jsme si ani moc nepřekáželi. Na vodočtu v Muggendorfu bylo standardních 130 cm, tak že plavba celkem v pohodě, jen občas nějaké drhnutí.


Přenášení u Schottersmühle - pohled po proudu. V pozadí ten mlejn na štěrk.
Nasedání pod Schottersmühle.
Hlavička byla zmlsaná předchozím výletem na rakouský Traun a Enns, který sypou z kopce a furt na nich jsou nějaký vlnky, následně demoralizovaná tripem na polskou Kwisu, což je proti Rakousku trochu volejíček, navíc jí tam rozsekli pusu lodí, takže Wiesent se vešel někam doprostřed - "Křivinko, prošels s vodřenejma ušima, ale příště vybírej řeku, která bude lépe hodna mé lodi."  


Nasedání pod Schottersmmühle z nedalekého mostku.
Hlavička se chystá skočit z mostu kousek pod Schottersmühle. 
Hlavička si myje loď na vysedačce u Behringersmühle.
I Wiesentu se dotkly nějaké změny. Přes korunu jezu u Sachsenmühle už neteče ani kapka vody. Voda je buď svedena do náhonu a elektrárny na levém břehu, nebo do rybího přechodu na pravém přehu. Koruna jezu a podjezí je ve spárech bujné vegetace. Takže žádná možnost skoku na kajaku, jako to bývalo, ale povinná přenáška. V Sachsenmühle jsme se vylodili na levém břehu a dali si v hospě tlačenku a pivo.


Když pořizujete pro roštěnku vercajk na kajak, je blbý začínat vestou. Když totiž obstaráte zelenou, je potřeba k ní koupit i zelenou helmu a k zelený helmě samozřejmě musí bejt i loď s nějakym zelenym prvkem, to snad dá rozum, že jo, Křivinko. Blbý je, že do malý lodi se zelenym prvkem se na malym českym trhu blbě trefuje. Takže nakonec pro loď musíte do Rakous a taky se stane, že ten správnej vodstín zelený helmy maj akorát od Sweet Protection... Ale výsledná spokojenost roštěnky za to martyrium asi stojí :-)
Na tlačence a pivu v Sachsenmühle.
Další změna je u přírodního jezu Baumfurt, kde byla asi zaslepena levá větev proudu pod stromy. Voda už teče jen hlavním korytem, což je lepší, protože je jí víc a z vody tolik netrčí šutry. Zatímco v roce 2009 jsem se na Baumfurt byl dopředu podívat, letos jsem málem ani nezaregistroval, že jsme ho s Hlavičkou sjeli.


Hlavička si prohlíží Wiesent v náhradním korytě u Muggendorfu. V pozadí nějaký opravy na elektrárně.
V náhradním korytě se udělala pěkná peřej.
Poslední změnou - asi ale jen dočasnou - je, že se nemusí přenášet jez s elektrárnou v Muggendorfu. Ten se přetahoval přes přilehlý parčík, kde se lodě tahaly po šupnách z klád, aby se nezničil trávník. Vylodili jsme se v parku, protože jsme počítali s přenáškou, ale ukázalo se to jako zbytečné. Voda je svedená do náhradního koryta, kde se tvoří pěkná peřej. Skočili jsme do lodí a sklouzli jsme se dolů. Až na pár šutrů OK.



Jako Wiesent zase dobrej. Jednou za čas neni špatný si zpestřit jurský dírky nějakou tou vodáckou taškařicí.





Text a foto: Papouš 



2 komentáře:

  1. Doporučoval bych ještě zelený pádlo Robson Green abys měl na co vydělávat.
    Čus Kostěj

    OdpovědětVymazat
  2. dobrá inspirace z Plzně to máme za rohem. Ahoj rkoudy

    OdpovědětVymazat