13. 8. 2016

Flaeming Skate: nový okruh RK7 a klasika RK4

Location: Fläming, Německo
Když jsme už ochutnali českej Flaeming, bylo načase zkonzumovat i origoš. Původně plánovaný víkend na Kašpárkovic Southforku v Poustevně padnul, čili 13.8. - 14.8.2016 nastal přesun do 200 km vzdáleněho inline ​P​aradiesu. Motivací bylo i to, že jsem ve Flémovi cca 5 let nebyl. Před časem jsem navíc juknul na mapu a ke stávajícím okruhům - rundkursům ​RK1 až RK6 - přibyla i sedma a osma.

Až teď mě zaujalo, jak je vlastně tenhle kousek krajiny jižně od Berlína děsně banální - placka, na ní pole, občas vesnice, u ní kravín a vcelku mrtvo. Kdyby tu nebyly ty desítky km luxusních bruslotras, tak by to tu asi znali jen místní. V Čechách jsem v roce 2008 věštil Flaeming ​v ​krajinově zajímavějším ​Českolipsku, ale pospojovat tamější bruslotrasy do okruhů zatim neklaplo. Němci to dotáhli.
​Poprvé jsem sem přivandroval někdy 2006 - 2007. Tehdá tu byl 92km okruh RK1, na něm nalepené dvě bradavice 12km RK2 a 11km RK3 + maratonsky dlouhý RK4 uvnitř RK1. Tehdá jsem jel RK4 a možná i ty bradavice, ale na devět pětek dlouhou rundu jsem si netroufnul. Spíš jsem dal třeba 25 km po RK1 a pak se vrátil stejnou cestou zpátky k autu.
Po krátkém čase ale přibyla spojka Fröhden - Wahlsdorf, která rozsekla megarundu RK1 na 3 podrundy - stávající RK4 a nová cca 50km kolečka RK5 a RK6. Vim - moc čísel a moc písmen - čekni mapu a uvidíš 3 ovály uprostřed červené brambory. Chci tím říct, že teď se tu dají kombinovat trasy mnohem líp - clockwise, counterclockwise, osmičky...


Možná, že ta krajinová vyprázdněnost je správně. Flaeming je totiž jen o bruslení, jeden se nemusí zatěžovat památkama a krásou přírody, ale jen jede jak cvička, kukuřičné pole vpravo je stejné jako vlevo, vesnice duchů na horizontu, OK za chvíli tam budu, ale stejně ji jen prosvištím a pak bude další stejná a tu taky projedu jak střela.
Nováčka tu možná vyděsí délka okruhů, ale pak zjistí, že na místním asfaltu, který by měl být etalonem pro všechny další asfalty na bruslení, to jde samo. Jedeš čtyři pětky, za chvíli jsi v polovině a za další chvíli zase u auta... Teda, pokud tě nepotká protivítr, a ten tě potká, takže pak nejedeš, ale stojíš, a každej kopeček je výzva. Ale to je součást hry - ten protivítr k tomu patří a prostě se jen hryzneš a plazíš se proti němu. Tělo zničíš, kebuli vyčistíš.
RK7

RK7 je nový přílepek ke "starému" Flaemingu, který projíždí jedno větší město Dahme/Mark. Trasa vede po 2m široké bruslotrase (standardem ve Flémovi jsou 3 m), napojení na RK1 ovšem nejsou nic moc vyznačená - třeba na křížení RK1, RK5, RK6 a RK4 ve Wahlsdorfu se jezdec musí trochu zorientovat, než vytuší správný směr. Na figu je také značen průjezd Dahme/Mark, kde jsme u Schlossparku skončili na kočičích hlavách a hledání správného směru byl trochu oriešok.



Sám jsem trochu pomotal začátek, když jsem z Hohenseefeldu místo na Niendorf (proti směru hodinových ručiček) vyrazil na Niebendorf (po směru). Závěrečnou 10km "rovinku smrti" od Dahme/Mark přes Niendorf a Ihlow jsme absolvovali v protivětříku. I přes dlažba story ve městě dala Hlavička okruhu za 5 (max v hodnocení p1bs.com), já za 4. Nejhezčí úsek je 8km skate přes borový lesík z Buckowa do Prensdorfu.
Ředitel zájezdu JayKay si vyžádal drobnou změnu v dosavadním způsobu noclehů - jako solitér bez dorostu jsem k přespávání využíval kryté budky (logo R se stříškou na mapě) u bruslotrasy u Niedergörsdorfu na RK4 (za křížením s železnicí, budka dost otevřená a chcalo do ní) a u Liessenu na RK5. Přístřešků vhodných pro bivak ve Flaemingu moc není, protože většina z nich je mimo dosah auta. JayKay si teda poručil kemp v Oehně, vedle je i koupaliště za 3 €.
​Do kempu jsme po 39 km a 4 hoďkách dorazili mírně groggy a hladoví. V místním imbissu jak z časů Honeckera měli už jen jídlo taky jak z doby DDR - Kartoffelsuppe. Byla to spíš taková eintopfová brkaše s vídeňským párkem uprostřed, k tomu se podával drážďanský Radeberger. Ani pivo, natož jídlo zástupkyni JayKaye Hlavičku moc nenadchlo, jestli to takle můžu říct. Jinak stan a 2 hlavy byly za 19 €​, sprcha za 1 €​, kemp slušnej a hlavně přímo na bruslotrase RK4.
Na startu bylo i veselo.

Totok je produkt KFC - Křivinka Fried Chicken. Příště vezmem i Májku, aby to bylo dokonalý.

Kontrola pilota v průběhu jízdy.

Hlavička mezi větrolamy.

Parkurek v Liepě.

Jak se někde objeví koně, Hlavička jihne.

Tipoval bych na findlinga - bludnej balvan, co ho přinesl ledovec ze Skandinávie.

Bacha! Prudké klesání! Vysoká rychlost!

Hlavička v Buckowě.

Z Buckowa do Prensdorfu se jede 8 km lesíkem...

...kde bruslař potká i traktůrek.

Krm v Prensdorfu na návsi.

Průjezd Dahme/Mark je slušná motanice.

Projíždí se i věží.

Hlavička zkouší ubrzdit čůriot brzdou na brusli. Nefunguje to.

Radeberger z Dresdenu? Žádná sláva, Křivinko...

A co je jako tohle? Bramborová polívka jako kaše? Chceš mě zabít? Po currywurstu další propadák!
RK4 tedy byl tedy na jídelníčku v neděli 14.8.2016, tentokrát směr po směru hodinových ručiček trefen správně (kvůli větru). Po 13 km u Niedergörsdorfu první zastávka na příkrm a krm. Pak přes pěkné lesíky k Jüterbogu, jehož objezd je vyřešen luxusně, Kloster Zinna, Werder, Markendorf, Fröhden a Endomondo najednou ukazovalo 32,5. Ve Fröhdenu další obžerstvení v bistru Zum Käperling, které překvapilo velkým výběrem dortíků, takže Hlavička si poručila hned dva najednou. Pak už jen krátká dorážka do kempu a 43 km za pět hodin i s hospama a kojením.


Highlightem srpnového tripu byly švestky, které dozrávaly všude podél trati. Hlavička se jimi živila, aby překonala hlaďák, já jel na rezervy z Bierbauchu. Hodnocení 5/5 a JayKay má další pěknej bruslozářez na dudlíku.
Karel Škréta - Zátiší s moskytiérou a JayKayem.

Novej stan se JayKayovi líbil, ráno si z radosti stáhnul ponožku a vydával netopýří zvuky.

Dostat všechno tohle do auta je docela tetris, i když je k mání rakvička na střeše.

Svatební mlýn v Dennewitz.

Huso, hele krysa!

Z přerostlé krysy se vyklubala nutrie. Neměla ale moc náladu.

Pocem!

Průjezd pod tratí v Dennewitz.

Márnice (nebo kaple?) přestavéná na rekreačku.

To je ale velká dobrotka! - Tak určitě...

Železniční závory spešl pro bruslotrasu Hlavičku zcela uhranuly.

Jüterbog - tady asi bydlel ruská armáda.

Křížení bruslostezky se silnicí bývá dobře zabezpečeno brzdicím klandříkem.

Zase kobyly.

Jestli maj koláče, tak chci rovnou dva. Nebo radši tři.

Stav blaženosti.

Něco malebného ve Flaemingu přeci jen je - kostely ze žulových valounků a cihel.

V kempu v Oehně byly k dispozci tyhle buggyny. Driftovat s nima ale nešlo.
Text: Papouš
Foto: Hlavička & Papouš​   

Žádné komentáře:

Okomentovat