8. 10. 2016

Na houbách v ústeckém muzeu aneb Jak se JayKay seznamoval s doktorem

Location: Muzeum v Ústí nad Labem, Czech Republic
Víkend 8.-9.10.2016 byl chladný až deštivý a vrcholila houbařská sezona. Mykologická sekce ubikace U hřbitova - Hlavička a JayKay - rozhodla, že se pověnujeme trochu sběru a poznávání hub.

V sobotu 8.10. jsme podnikli výpravu do lesů u Kristina Hrádku na Děčínsku, v neděli probíhal v ústeckém muzeu Mykologický den s dr. Jiřím Rothem, s nímž se chtěl JayKay seznámit a konzultovat s ním výskyt šupinovky kostrbaté.
V sobotu jsme našli dva obstojné hřiby smrkové, pár malých hřibů hnědých a klouzků sličných. Hlavička ještě našla tři pěkné trsy šupinovky kostrbaté. Pár kousků jsme vzali na nedělní výstavu, abychom tam nešli s prázdnou. Ze sobotního úlovku pomocná kuchyňská Sekretářka udělala řízečky.


Hlavička s doktorem, který šupinovku kostrbatou zařadil za 2 pikosekundy, ještě konzultovala, kde by mohla najít různé druhy hub, např. pýchavku apod. Dostala pětkrát odpověď: "V lese." JayKay nás pak upozornil, že doktor si hlídá svá "místečka" a že co jsme asi tak čekali za odpovědi...
Výstavka byla každopádně prima, protože jsme opět viděli live nové druhy hub jako choroš oříš nebo Supovu oblíbenou lakovku ametystovou. V muzeu je ještě bombastická výstava o labské paroplavbě, která malého vodáka JayKaye potěšila.
Text a foto: Papouš

 Pomocná kuchyňská Sekretářka se dvěma hřiby smrkovými z Kristina Hrádku 8.10.2016.

 Tenhle sírovec žlutooranžový rostl na pařezu naproti vinotéce u Koudyho na Masarykově ulici v centru Ústí n.L.

Mykoložka a malej mykolog na výstavě v ústeckém muzeu.

Lakovka ametystová (vpravo).

Holubinka hlínožlutá.

Šupinovku kostrbatou odhalila Hlavička při sběru hub u paty smrku na Kristině hrádku na Děčínsku. Jako jedna ze dvou druhů šupinovek je jedlá, ale údajně nevalné chuti. Vprvo čechratka podvinutá.

 Choroš smolonohý jsme našli v srpnu při výpravě na Velký vrch u Loun. Vpravo choroš šupinatý.
Hnědák Schweinitzův objevila mykoložka Hlavička v létě při návštěvě saských lesíků. Mladá houba je krasavec.

Hnědák Schweinitzův v pokročilejším stadiu růstu celý zhnědne. 

Šupinovka šedohlínová je jedna ze dvou jedlých druhů šupinovek.

Hnojník obecný je za mlada (plodnice vlevo a vpravo nahoře) jedlá houba, starší kusy však podléhají autolyzaci a stane se z nich černé bláto.

Outkovka rumělková.

Chomutovský mykolog a bylinkář Dr. Jiří Roth.

Choroš oříš.
Muchomůrka citrónová a muchomůrka červená.

Helmovka narůžovělá je taky krasavice, ale jedovatá.

Žádné komentáře:

Okomentovat