3. 9. 2016

Zlatožlutý víkend aneb Kočárková kavalerie v Königshainu a Jetřichovicích

Location: Königshain, Německo
​Repete neúspěšného tripu do Königshainu v Horní Lužici, kam nás 24.7.2016 nepustil deštíček, jsme spáchali s grupou JayJayovců aka Pepinovců Kaštanů z Rohlikova v sobotu 3.9.2016. Cílem byl předem zvolený sektor Paradies, podsektor Hauptwand, ráj pro děti a softmovery. Skály tu jsou celý do zlatova, takže když je nízko slunce nebo když to vosolíte v editoru fotek, tak to slušně šajní.

Očekávání byla v případě königshainských žulových lomů asi větší než realita. Dost smažilo, takže výběr jižních stěn asi nebyl to pravý vořechový, ale zase tam byly cesty, na který jsme si došáhli. Naivně jsem si myslel, že bychom se v jezírku přilehlém  Paradiesu mohli vykoupat, ale jednak se to nesmí, druhak je to žabinec. Na koupání je tam lom o dva lomy vedle, prej.
​Přístup do Paradiesu je hodně o tom držet se popisu v průvodci Sportkletterführer Sachsen Ostteil, nikoli mapky v něm. Je tu totiž spleť lesních cestiček, kterou mapa nereflektuje. Takže už samotnej dojezd kočárkové kavalerie pod wandy byl trochu orienťák. Co je v Paradiesu dobrý, je plácek se stromama, pod nimiž se ředitelé JayKay a JayJay pěkně schovali. 
Lezení je takový lomový - ostrý police, zbytky po vrtácích, frekvence lezců vedla k mírné omydlenosti, takže maglajz je nutností. Některý cesty pěkný, ale celkovej dojem nic extra. V rámci možností ale OK - zas jsme trochu potrénovali. Jeden tec​h​nickej poznatek s vertikálními dírami po vrtačce: když je díra správně zformovaná, vejde se do ní friend Kouba č. 2.
V neděli 4.9.2016 po bivaku v luxusním sídle Markýzy von Rohlik u Dolního Poustevníka vyrazila kočárková vozba posílená o Plchy s doublečůriotem do Jetřichovic. U mě konečně došlo na skálu, o který každýho kolemjdoucího napadne, že by šla vylízt, když je hned u parkoviště - žlutý Poštolčí kužel. Jeho SZ hrana III poskytla dostatek zábavy celé vozbě, která bivakovala, krmila se nebo pospávala na travičce pod věží. Cesta solí jak prase (ostatně jako celé Jetřichovice), ale je to jasná fotogéna. 
Pak se autobus přesunul pod Malé žluté cimbuří, kde Pepin vybojoval Starou cestu II, v knize za IV, jinde klidně i za V. Na druhym jsem si ji dal bosky, ale asi mam na nohou špatnou lepičku, páč to drželo spíš na pičku. Pak začalo chcát, což vedlo k návratu královen-matek, potěru i trubců z řad kavaleristů zpět na základnu v ÚLu. 
Ke skalám (nebo mezi skalami) to bylo v obou případech 1 km tam a 1 km zpět (nejkratší cestou) - viz mapa dole. 
Text: Papouš
Foto: Pepini & Hlavička
Rozlezovka Alter Weg 3+.

JayJay Čtvrťák poslušně čeká až Alter Pepin aka JayJay Třeťák vyleze Alter Weg 3+.

Pepin v Einzelkämpferovi 6+.

Vedrem zdecimovaná Hlavička, JayKay a hračkářství pod přístřeškem.

Bazén 1 v Alter Weg 3+.

Co to koleno?

Bazén 2 v Alter Weg 3+.

Pepin se baví výkony polovice.

Plac pod skalama je hodně babyfriendly.

Rendlik v cestě Verschneidung 4+. U Rendlikovy hlavy je správně zformovaná díra po vrtáku, do níž se vejde friend Kouba č. 2.

Rendlik a dolez Verschneidung 4+.

JayJay III. drží JayJaye IV.

Hlavička v asi nejhezčí cestě vejletu - delikatesní plotně Delikatesse 6+.

Markýza se soustředí před výkonem. "Ale tohle už je poslední cesta, viď Pepo?"

Ředitelství, Pepin, Ovar a Hlavička odcházejí ze skal, z nichž kočárková kavalerie před tím vypudila všechny lezce, sýkorky a drobné hlodavce.

Hlavička v SZ hraně III na Poštolčí kužel v Jetřichovicích.

Detail dolezové spárky na SZ hraně III na Poštolčí kužel v Jetřichovicích.

Kinderkaravana pod Malým žlutým cimbuřím. Kolik lidí je na fotce? Odpověď do komentů pod článkem za malý pivo.
A na závěr jeden rébus, kterej jsem kdysi v návalu geniality vymyslel. Kdo ho vyluští a jako první napíše řešení do komentů pod článkem, dostane velký pivo.

3 komentáře: