29. 11. 2016

La Valletta - pozlacená katedrála a Malta War Museum s výbušnou loďkou

Location: Valletta, Malta
Poslední den na Maltě - úterý 29.11.2016 - jsme si nechali na návštěvu hlavního města La Valletty a abychom si to nekomplikovali, stanovili jsme si dva highlighty - katedrálu johanitských aka maltézských rytířů a Malta War Museum, které silně doporučoval průvodčík.

Katedrála johanitů

Řád rytířů svatého Jana v Jeruzalémě alias Řád johanitů či hospitalitů, dnes spíše známý jako Řád maltézských rytířů - jak píše wiki - vzniknul v 11. století a jeho znakem je známý osmihrotý kříž. Měl chránit poutníky do Jeruzaléma a později i zdejší křesťanské památky před expanzí tehdejších islamistů. Johanité postupně ve Středomoří ztráceli půdu pod nohama a ustupovali na Kypr, Rhodos až jim 1530 padla do vínku Malta.
Velmistr řádu Jean Parisot de la Valette roku 1565 ubránil Maltu před Turky - při tzv. Velkém Obležení Malty - pomocí taktiky: otrav vodu ve studních + schovej se za hradbami + zdržuj, jak se dá + čekej na posily. 
Po slavném vítězství se Maltě dostalo značné pozornosti od evropských vládců a jako vděk, že zadrželi tureckou expanzi, zafutrovali stavbu místní katedrály a vůbec výstavbu nového hlavního města na půdorysu 600 x 1000 m. Takže kostelíček je samý zlato, gobelíny a 2 obrazy od Caravagia. Taky si za ten masakřík řeknou o 10 €/hlava, JayKay gratis, kočárek vpuštěn.
Zajímavý na johanitech je, že to byla odjakživa nadnárodní společnost, mluvilo se podle území, kde řád působil, 8 "úředními" jazyky. Promítá se to i v katedrále, kde mají různé větve řádu své kaple, např. aragonskou, německou apod.
La Valletta je postavena z místního vápence, po kterém se i pěkně leze. Totok je místní parláč. Ta polská vlajka otočená o 90 stupňů je maltská, ten kříž na ní je Jiřího kříž - viz níže.
V ulicích La Valletty. 
Po tomhle panáčkovi se to tu jmenuje - velmistr řádu johanitů Jean Parisot de la Valette ubránil v roce 1565 Maltu před Turky.
Typické maltské balkóny. Vše o nich ZDE.
Konec listopadu = příprava na Vánoce. Když nemáš sníh, tak tam nalep vatu, když nemáš vatu, tak tam dej něco bílýho.
Katedrála v La Vallettě je zvenčí celkem nuda...
...zato vevnitř je samý zlato. Není divu - johaniti na Maltě 1565 zastavili expanzi Turků ze Středomoří směrem do západní Evropy. Z vděčnosti pak Evropa postavila johanitům nové hlavní město, včetně kostela ve zlatě. Dneska by možná měl někdo postavit kostel Orbánovi
La Sportiva, typ Donna Putana CDTC a předložka s maltézským křížem v katedrále.
Samý zlato.
Pořád zlato.
Vchod do muzea, kde visí gobelíny a obraz od jednoho panáčka:
Caravaggio - Stětí sv. Jana Křtitele. Je to jeho největší werk - a to nejen co do rozměru 361 x 520 cm, ale i co do mistrova umění prej. Trochu naturalistickej design i podpis malíře - má být v té krvavé skvrně, co má sťatý u hrdla.

Malta War Museum

Válečné muzeum je pak ukázka toho, jak má vypadat moderní muzeum. Je situováno v pevnosti Fort St. Elmo v SV cípu metropole. Multimediální promítačky se naprosto správně soustředí na dvě nejdůležitější události - zmíněnou taškařici s Turkama a obranu Malty během WW2. To, že Britové ostrov drželi a dělali odtud výpady proti Němcům, významně oslabilo zasobování Rommelova Afrikakorpsu a přispělo k jeho porážce.
Další expozice se pak soustředí na vývoj Malty a bitek o ni v průběhu staletí. Lahůdkou je torzo jedné ze čtyř stíhaček Gloster Gladiator, které původně bránily Maltu proti luftwaffe a italský sebevražedný člun naložený trhavinami - Motoscafo da Turismo. Flotila těchto plavidel podnikla nájezd na přístav v La Vallettě, ale Italové moc neuspěli. Ani ten člun nebyl až tak sebevražedný (dyk, Italové, ne asi), pilot jej namířil na cíl a pak z něj vyskočil.
Paštikářská svačinka před vlezem do válečnýho muzea, ředitel JayKay ji má v termosce. Ale aspoň zbyly drobný na návštěvu kostela (2x10 €) a muzea (2x12 €). Detaily v reklamě na Lídl ZDE.
Záliv u La Valletty.
Vchod do pevnosti, kde sídlí muzeum. Ta za tureckého obléhání padla.
Baráky pro manšaft.
Když neprojedeš ouzkejma dveřma, oceníš sundavatelný kola od ředitelskýho wágnu.
Dvě torpéda a atomová bomba Fat Man s vyvrácenou nožičkou.
Německá dělíčka.
Další Hitlerojc rekvizitky, asi trofej po někom sestřelenym.
Jeden ze čtyř Gloster Gladiatorů, co bránily Maltu za WW2.
Další proprietky.
Koupil to i zvon.
Pilotův outfit.
Motorka Afrikakorpsu.
Protiletadlový kanon Bofors.
Italský "sebevražedný" člun Motoscafo da Turismo. Loďka ve tvaru doutníku se napchala výbušninami, rozjela se a tak 100 - 200 m od cíle řidič zafixoval kormidlo a vyskočil. Italové tímto způsobem podnikli 26.7.1941 útok na lavallettský přístav s dost pochybným výsledkem...
...podařilo se jim zbořit jen tenhle mostek, obnovený 2012.
JayKay si při hodině branné výchovy prohlíží hradby a děla z lehkého tančíku čůriot s motorem o síle 1 pp. (1 pp = 0,1 hp = 0,07 kW).
Divokej Bill: Padaj bomby na Maltu. 
Britský král Jiří VI. ocenil Maltu bránící se italským a německým útokům za druhé světové války Jiřího křížem. Metál dostávají jen jedinci - Malta je jedním ze dvou případů, kdy bylo vyznamenání uděleno kolektivně. Jiřího kříž je součástí maltské vlajky.

3 komentáře:

  1. Fat man rulez! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Malta je fakt úžasná, i když teda na lezení jsem tam nikdy nebyla. :) Ale kdysi jsem tam přes cestovní kancelář jeli na poznávací výlet. Hodně lidí tam létá k moři, ale mnohem více mě baví právě ta příroda. A to teda platí o hodně dalších přímořských státech a ostrovech. Třeba takové Tenerife nebo Sicílie jsou super. :)

    OdpovědětVymazat