27. 1. 2018

Bayerwald-Tierpark Lohberg - zábavná zoo u Železné Rudy

Location: Bayerwald-Tierpark Lohberg, Německo
Bayerwald-Tierpark v Lohbergu rozhodně není žádnej zookoutek s přepáleným vstupným, jak by se z názvu a polohy na bavorské straně Šumavy (Bayerwald) mohlo zdát. Za velmi snesitelných 5 € pro dospělého je to parádní zoo s druhy zvířat z česko-bavorského pomezí, a nejen odtud. Druhů je tu celkem 100 a zvířat 400 kousků. Zoo obchází 1,5 km dlouhá stezka zasazená vtipně do lesa v údolí potůčku.

Leží cca 20 km za hraničním přechodem v Železné Rudě. Přístup je jednoduchý: v Bavorské Železné Rudě odbočíte první dobrou silnicí doprava směr lanovky na Grosser Arberu (Velký Javor) a jedete pořád rovně až do Lohbergu, kde odbočíte doleva k zoo. Cesta je dobře značená směrovkami, parkoviště u zahrady je obrovské.
Ještě vsuvka – na Šumavě jsme byli jako náhradníci za náhle ochořelou rodinku Lopatkovců v Hamrech, cca 9 km od Rudy, v tomhle baráku (jako pěkný, ale signál na hovno a wifi žádná. Majitelka na to má dobroserskej náhled typu Dělám to pro vaše dobro, abyste furt nečuměli do telefonu…). Vzpomněl jsem si na zimní Lipno 2013, které se neslo v duchu Spi v Čechách, kochej se v (Öster)Reichu, což je ideální poměr cena/výkon, protože lyžařské (a i jiné) podmínky u sousedů jsou tak nějak lepší, ale bydlet je levnější v CZ.
Tak k zoo – je malá, ale nabitá atrakcemi. U vchodu je výběh s pěkně rohatými kozami, megaholubník, divočák, pak losi s výběhem u jezírka a nad ním akvária s rybami a klece se sovami. Těma tu nešetří – třeba výrů velkých bylo ve voliéře šest, což zvyšuje pravděpodobnost, že uvidíte nějakýho Uhu v akci, kalousů ušatých hned sedm. Tetřev hlušec se taky jen tak v zoo nevidí. Vlci a zubři relaxovali, vydra spala, zato bobr ohlodával kládu a hlavatka podunajská je kus ryby. Živýho jelena jsem po parozích ještě nedrbal. Fakt dobrý a zajímavý na havěť, kterou všichni tak nějak známe. Pěkně udělaný, kompaktní, líbilo. 
Do Lohbergu jsme sjeli v sobotu 27.1.2018, kdy vrcholilo 2. kolo prezidentské volby, v níž vyhrál Ovárek. Takže odpoledne bylo v Hamrech pěkně emočně vypjaté...

Text: Papouš
Foto: Hlavička & Papouš



Vlez do Tierparku v Lohbergu, vstupné 5 €.
Dobrý je, že to tu je dost kontaktní. Hned za branou si můžete podrbat kozy.
Kozel jak do pentagramu.
Holubí letka.
Hotel Holub Inn.
U holubů na dvorku bydlí slepice.
Divočák moc kontaktní není, radši je za dvěma ploty.
Takhle chlupatýho osla jsem ještě neviděl. Jde o osla poituského - jedno z největších oslích plemen. S výškou 170 cm v kohoutku a váhou 350 kg je větší než někteří koně. Tenhle chlupáč byl na pokraji vyhynutí - viz třeba ZDE
Los s divnejma parohama - žádný lopatky, spíš vypadají jako jelení.
Tak s losíma parohama se to má tak: silnější losi mají lopatky (až 3 m v rozpětí, až 40 zakončení), slabším a mladším jedincům rostou místo lopatek klacky. Samice pak parohy nemají.
Je tu i několik akvárek - jedno se pstruhama, další s různými rybami (kapři, plotice apod.) a jedno s hlavatkou podunajskou. Dřevěná sova je ale taky zábavná.
Hlavní mykolog samozřejmě uvítal mykokoutek.
Výr velký mrkal každým okem jinak, čímž nám připomněl právě probíhající prezidentskou volbu. Vejrů mají v Lohbergu šest.
Kalousi ušatí. V kleci jich bylo celkem sedm.
Tetřev hlušec je fógl jak prase.
Zajíc bělák.
V Lohbergu čumim na vohradu s cedulí Rentier a je mi divný, proč má rentiér zapotřebí bydlet v zoo ve vohradě. No a von se sob německy řekne Rentier (das, čte se jako zvíře [ʀeːntiːr]). Podle translatoru je rentiér německy taky Rentier (der, čte se francouzsky [rɛnˈtjeː]). Slušnej hokej.
Hraniční vrchol Grosser a Kleiner Osser, česky Ostrý (1.293 mnm). Hamry jsou přes kopec.
Vlci.
Zubři.
Jelínek Ruda.
Hirsch.
Hlavička drbe Hirsche na mordičce.
Typy budek.
Jeřábi popelaví.
Šauli a labuť černá.
Jsme zaparkovali tady u toho reklamního poutače. Po prohlídce zoo se z toho vyklubala nabíječka pro elektromobily. Nová doba.   

2 komentáře: