14. 1. 2018

Prváč: penízovka sametonohá a Čokolaterie v Třebenicích

Location: Budyně nad Ohří, Česko
Hlavní mykolog JayKay vyhlásil jako jedno z hlavních kápéíček pro zimní mykosezonu 2017/2018 prvonález penízovky sametonohé (flammulina velutipes). No jo, ale zatímco na Jidášova ucha už máme flek na Místě X aka Magicwoodu, na sametonožky ještě ne. Nápovědu nám poskytla videa maloskalského houbaře Kryšota, že tyto houby rostou u vody, a FB info od pražského geologa Radka Mikuláše, který byl na sametonožkách u Budyně nad Ohří.
Teplý úvod ledna 2018 rozhodl - sníh na běžky v Krušnejch žádnej - je čas dát Budyni přes budku. V neděli 14.1.2018 jsme zahájili lov v budyňské hospodě U mlýna středně povedeným obědem za pískotu papouška. Pak směr Libochovice po žluté.
Místní lesy jsou z pohledu klasického sběrače hub zvyklého na jehličnany dost divný - takový topol-like listnáče s občasným dubem a bezovým podrostem. Ne tak pro nás odkojené rumišti porostlými bezovým mlázím a planými třešněmi, které plodí smrže, kačenky a pečárky.
Tak jsme obíhali místní lesy a nakonec jsme nález penízovky sametonohé "utrpěli". Nenašli jsme stromy obsypané trsy sametonožek ve stavu vhodném ke konzumaci, ale bukový klacek, na kterém rostly plodnice tak do 1,5 cm, navíc staré a dost suché. Ale KPI jsme zapsali, následkem čehož jsem zvýšil vedení v prvonálezech alias prváčích 7:4 nad Hlavičkou.
Po dalším mykozářezu na mykovalašce byla na řadě sladká tečka. Již dlouho jsme s Hlavičkou pošilhávali po návštěvě Čokolaterie v Třebenicích. V parádním interiéru mi hned padá oko na kopii highlightu z drážďanského Zwingeru – obraz Dívka s čokoládou od švýcarského barokního malíře Jeana-Étienna Liotarda. Samozřejmě z jeho znalosti zkouším obsluhující paní a ta prochází bez výhrad. Hlavička mě peskuje, že dělám ostudu.
Místní dortíky jsou luxusní a většinu obou objednaných jich konzumuje JayKay, jemu doneseným browniesem zlehka pohrdá. Kromě dortíků tu mají i čokoládové lanýže a čokoládové bonbony, jejichž degustaci necháváme na příště. Za kvalitu se ovšem platí – 2 dortíky a 2 presa vycházejí na cca 320 CZK (vs. 250 CZK za oběd U mlýna). JayKay ale konstatoval, že formát – výprava za mykoprváčem se sladkým finále – můžeme zařadit častěji.

Text: Papouš
Foto: Hlavička & Papouš


Papoušek senegalský Ferda je maskot budyňské hospody U mlýna. Krásně píská a kouše.
To bude asi ten mlýn.
A to je hospoda. Hovězí vývar nakyslý, knedlíky k výpečkům gut, masa fůra. 
Vodní hrad v Budyni nad Ohří, aktuálně zavřeno.
Tady se odbočí po žluté do lesů, kde by měly růst penízovky sametonohé.
Bodláky za mnou a JayKayem se za mejch mladejch let barvily a dávaly do vysokejch váz.
Areál lesů u Budyně je koncipován jako bažantnice.
Dub jak prase.
Kadavér houby, zatím neidentifikována.
Asi vítr.
Chmelnice u Ohře.
Jedno z kápéíček zimní mykosezony je doma - prvonález penízovky sametonohé. Tohle ale byly čudly a navíc zaschlé, takže ponechány lesu.
Na prváče vedu nad Hlávkou už 7:4.
A ještě shora.
To je jak od Hausmanna, i když ten by se asi neomlouval.
Čokolaterie v Třebenicích byla na bucketlistu už dlouho.
V třebenické čokolaterii visí reprodukce oblíbeného obrazu JayKayovy pražské babičky Dáši - Dívka s čokoládou od švýcarského barokního malíře Jeana-Étienna Liotadra. Obsluha byla samozřejmě hned prozkoušena a věděla i to, že obraz visí v drážďanském Zwingeru. "Já už s tebou příště nikam nejedu," říkala Hlavička po tomto extempore.
Gurmán JayKay se rozhlíží po stole a vybírá, který ze zdejších delikatesních dortíků ochutná jako první.
V nabídce jsou i čokoládové bonbony.
Lednička s dortíky.
Interiér je příjemný.
Výstavka různých druhů čokolády...
...a kakaových bobů.

Žádné komentáře:

Okomentovat