31. 8. 2018

Update průvodce na Čimu v Brné je na světě

Location: Čima v Brné, Česko
V souvislosti s přejištěním Čimy v Brné vyvstala i nutnost trochu updatovat místního horoprůvodce. Tyhle paperworky mám rád, protože si u nich můžu kreslit a vůbec hrát jak malej. Pro facelift jsme se s editorem Michaelem Vyleťalem rozhodli navázat/nenavázat na práci našich předchůdců - hlavně Pavla Suchopárka a publikace CV horoklubáků Lezecký průvodce Krušných hor, Středního Poohří a Českého středohoří, vydaného 1999, 2001 a 2005.


Průvodce Čima 2018 najdete ZDE

Párek nám umožnil využít jeho top Čimy. Díky! Změny oproti originálu jsou decentní - trochu jsme využili odstínů šedi, aby z obrázku "vyskočily" cesty a přidali zákresy borháků, aby bylo vidět, kde je jaké jištění. V původním topu byly drobné chybky - např. Diretissima traverzuje z varianty Matěchovy cesty až nad jeskyní v Mlezákově cestě, ale to jsou detaily. I v aktualizovaném schématu pravděpodobně budou vady - třeba, že borhák v jedné cestě bude v reálu výš/níž než v té sousední. Přidali jsme i zákresy slaňáků/štandů, aby bylo vidět, odkud slaňovat, resp. které cesty se dají lézt s horním. 




Ještě bych se rád vrátil k výměně borháků - při ní jsme se rozhodli vyjít ze stavu, který koncem 90. let 20. století nastolil Karel Bělina, který cesty dojistil. Před tím tu byly pouze nerezové kruhy od Honzy Hobláka a staré skoby. Jednak jsme neměli žádnej gebír k tomu cesty vytloukat/dojišťovat - a že se kreativních nápadů typu: "pojďme nechat jednu údolku bez borháků na nácvik zakládání" vs. "sem bych přidal borhák" objevilo neurekom, druhak jsme nechtěli řešit, co případně ponechat a co přidat.

Je jedna výjimka, která toho ale moc neřeší - v cestě Abeceda jsem při poslední seanci objevil díru po borháku, tak jsem ho tam plesknul a doma ex post zjistil, že v popisu cesty není. Přikládám to dojišťovacím akcím po vydání průvodce - např. v náhorce je pod Cestu středem taky přidaný borhák, shodou okolností normovaný, který není v průvodci. Nechali jsme ho tam a zapracovali do popisu cest. 

Další drobnou změnou je umístění některých borháků oproti jejich původní pozici - někdy si to vyžádala chatrná skála, jindy kravská pozice borháku, kdy se například páčila karabina (Francouzský model, Mlezákova spára), resp. byl borhák nesmyslně na hraně (Z spára - přesunut do cesty).

Mírně jsme zvýšili štandovitost - nad Stěnou svahu jsme u stávajících slaňáků vyměnili vadné háky za nové (byly ve stavu - vadný borhák + normovaný borhák z 2008 + zrezlý řetěz). Otázkou je, jestli nad Stěnu svahu ještě nějaká stanoviště nepřidat. ale to zase až příště... Z jednoho štandu nad středem údolky vznikly dva - jeden pro dolez Mlezákovy, druhý pro dolez Staré údolní - pro zdvojení štandu mluvil hustý provoz v těchto místech. 


Štandy nad Stěnou svahu v roce 2008. Vpravo nahoře je štand nad Americkou cestou v kombinaci stříbrný borhák Raveltik hore, homemade z pásoviny dole...
...za 10 let mu trochu zreznul řetěz i majlonky. Zde po zásahu Milana Týceho, který vybušil vadný borhák...
Štand nad Americkou, updatovaná verze 2018. Stříbrný borhák Raveltik 2008 se přesunul do dolní pozice (zůstal na místě), hnědý borhák Singing Rock 2018 je hore. Přidána třítunová nerez karabina Fixe. 
Nově jsou štandy nad Francouzským modelem - obsluhuje FM, Z spáru, Z hranu a Krátkou, dále pak nad V stěnou  - obsluhuje Mokrou cestu, V stěnu, Nýtovou hranu a s trochou frikce i Neznámou var., Zkratkovou a její variantu, a v náhorní stěně nad cestou Zelené přilepence - řeší ZP, Cestu R a Kouzelný svět a s trochou tření i Starou cestu. Smyslem nových štandů je zjednodušit provoz a trochu ulevit hamtání po rozbitém vršku Čimy.

A v čemž jsem nenavázali na předchůdce? Při sestavování průvodce mi ještě Hasič poslal obtah staré vrcholové knihy - před Bělinovou revolucí - kde je zanesena řada variant a variantiček na cesty. Původně jsem myslel, že bych je to průvody zahrnul, ale nakonec jsem usoudil, že by situaci zbytečně znepřehlednily a že nic zásadního neřeší. Obtah staré knihy, který pořídili Daniel Hölzl a Pavla Vlasáková (později Pilchová) najdete ZDE.

A teda, that´s all for now. Dolů do diskuze můžete zanést svoje dojmy, jak se Vám facelift průvody/skály líbí, ev. co byste změnili.     

Text: Papouš
Repro: průvodec

Žádné komentáře:

Okomentovat