21. 11. 2018

Břečťanová jehla na Chmelníku nabízí neobvyklý mix skalního a rostlinného lezení

Location: Břečťanová jehla, Děčín, Česko
​"​Ahoj​, posílám takovou garden raritku​, quack jehlu.​ ​Special jištění,​ ​special lezení.​ ​Ještě tam jsou krásně rostlinné směry na prváče!!!​" Mail začínající těmito slovy jsem obdržel v úterý 20.11.2018 od Dana Hasiče Hölzla.

Jemu a Jarmilu Hofírkovi st. - otcům-zakladatelům skalní areny v Tašově - se na ​S svazích děčínského kopce Chmelníku (508 mnm) podařilo objevit panenskou jehlu s 5m náhorní stěnou. 

Zvláštní na ní je, že se celá porostlá břečťanem a skýtá tak nevídaný druh mixového lezení - z části po skále a z části po břečťanu. Podle této popínavé rostliny dostala i jméno - Břečťanová jehla. ​

"Podmínky při lezení na Břečťanovou jehlu jsou skutečně zvláštní a ojedinělé. Klasické skalní jištění, resp. osazení slaňáku není kvůli silně drolivému materiálu a břečťanovému porostu možné. Dá se ale lézt po svazcích a kořenech břečťanu a omotávat kolem nich smyčky jako jištění. Slaňovali jsme přes sousední strom," popsal neobvyklou zkušenost Dan.
Středohorské vyvřeliny už zažily leccos - třeba Bělinovy borháky ve zdi skalního skalního hradu Vrabník na Vrabinci (mimochodem - teď tam Kodl natloukl novou ferratu​)​ ​- ale lezení po břečťanu zatím zřejmě ne. ​ 
BŘEČŤANOVÁ JEHLA
​a) ​Jumanji 3 ​ ​J​.​ Hofírek​ ​st​. ​x D​. Hölzl​, 19.11.2018.​ ​Nástup J náhorní stěnou, doprava na JV hranu a ​tou n.v.
​b) ​Křováci​ ​3​ ​ D​. Hölzl ​x J​. Hofírek st.​, 19.11.2018​. Středem J náhorní stěny n.v.
Text a foto: Dan Hasič Hölzl + Jarmil Hofírek st.
Křováci 3, Břečťanová jehla, J náhorní stěna.
Na vrcholu Břečťanové věže.
Údolní stěna.
V stěna.

Žádné komentáře:

Okomentovat