7. 12. 2014

Madesimo je past na lyžaře. I když není sníh, garance cestovky je na nic

Location: Madesimo, Itálie

Ctirad Suchý aka Dr(y)soň se v ústeckých kruzích proslavil jako schopný organizátor pre-season, resp. před-ježíškovskejch vejletů na lyže. Kdysi jsem byl na dvou prosincovejch lyžbách v Dolomitech a skrz šílenou kosu umocňovanou větrem na to nemám úplně extra vzpomínky. Na podzim 2014 jsem byl ale rajzující solitér, takže jsem na účast na lyžařském zájezdu do Madesima na italsko-švýcarské hranici kývnul. Madesimo je lyžařsky šílená díra, která se navíc při kumulaci nepříznivých faktorů může změnit v past. To se přesně konalo v době našeho příjezdu v sobotu 6.12.2014.

V Madesimu jsou cca tři výškové úrovně lyžby (v mnm): 

LEVEL 1 = 1.550 Madesimo údolí - 1.850 hospoda Larici
LEVEL 2 = 1.850 hospoda Larici - 2.150 Cima Sole
LEVEL 3 = 2.150 Cima Sole - 2.948 Pizzo Groppera (resp. 2.423 Val di Lei - 2.948 Pizzo Groppera)

Na LEVEL 3 - teda do údolí Val di Lei, které je v jiném údolí než Madesimo, se dostanete akorát kabinou typu lanovka na Lomnický štít z Cima Sole přes skoro třítisícový Pizzo Groppera. Lanovka je dost citlivá na počasí - hlavně na vítr = když fičí, tak nepremává.

Smrtící kombinace nastává, když není sníh na 
LEVEL 1 a zároveň když na LEVEL 3 fouká vítr a nejede lanovka = můžete lyžovat jen na LEVEL 2 na Cima Sole (1850 - 2150) = to klidně můžete jet na Telnici nebo do Krkonoš. Celý údolí se nahrne na tenhle brdek, kterej se za půl dne změní v ledovou horu. V našem případě nejely na začátku pobytu ani lanovky na La Colmanetta (2240), které jsou trochu bokem. Kucí italský neměli vysněžíno. 

OK, cestovka Nev-Dama má věcičku, která se jmenuje Garance sněhu, že jako když nepremává půlka střediska, může se stornovat zájezd, nebo bude bolestné. Paráda - nafotíme stav, necháme si potvrdit na papír v centrále střediska, že nejede víc jak půlka vleků, doložíme cestovce a ta bude konat. Na rovinu říkám, že s Garance sněhu je dobrá tak na vytření prdele. Zmrdi z řad taliánskej vlekařů samozřejmě žádnej statement o tom, že se vysrali na zasněžování a že nejede půlka střediska, nevydali. 

Borci z Nev-Damy následně vykládali, že podle vlekařů nejezdily lanovky kvůli větrnému počasí a na to že se garance nevztahuje. Výsledek - cestovka nabídla 10% slevy na zájezd v další sezoně. Takže s Nev Damou už nee. Resp. když na lyže v prosinci, tak někam, kde to není taková past jako v Madesimu.

S přibývajícími dny naštěstí sněhu z děl přibývalo a větru ubývalo, i když LEVEL 1 se vůbec nerozjel. Naběhla aspoň La Colmanetta, rozjela se kabina do Val di Lei, co je za hřebenem, a tam byla lyžovačka velká paráda. 

Za sebe považuju asi nejlepší systém - když už teda jet na celej tejden na hory - booknout jen ubytování a permice na lanovky si kupovat až na místě podle počasí, stavu sjezdovek, bolesti nohou apod. Když je pěkně a k tomu prašan, tak jít na skialpy nebo na běžky, když je pod mrakem, tak třeba na sjezdovky. Takhle proběh Kaprun 2008 s Plchem a bylo to optimální. A ideálně jet bez cestovky, pak se člověk nemusí dohadovat s kdejakym kreténem, co ho chce voškubat na každym kroku.

Sandyna se venčí poblíž Sv. Mořice.

Popelení se ve sněhu.

LEVEL 1 = žádnej sníh.

Pohled z hospody Larici na Cimu Sole = LEVEL 2. První dny našeho pobytu se dalo lyžovat jen na těchto 300 výškových metrech.

Taliáni maji horskou službu pod policajtama.

Tradiční bombardino. Já si teda dával pivo, tyhle vaječňáky mě neberou. Zleva Ctirad Suchý, Irena Dvořáková, modrýho a zelenýho bundu si nepamatuju, Petra Hečková, Brumlík a Yarda Barčák.

Svišť.

LEVEL 1 = žádnej sníh.

LEVEL 1 = žádnej sníh.

Průchod od kabinové lanovky na Pizzo Groppera směr Val di Lei.

Sekretářka s Lago di Lei v pozadí. Rybník leží skoro celej v Itálii, až na část s hrází, která je ve Švajcu, protože voda napájí švýcarskou elektrárnu. A ještě jedna zajímavost - tahle voda je jediná v Itálii, která je v úmoří Severního moře, páč potok teče do Rýna.

Ctiradopulos Suchý je obojživelnej - lyžuje i snowboardí.

Petra Hečková, Ctiradopulosova (v r. 2014) polovice.

Val di Lei je ozajstná horská lyžovačka. LEVEL 3

Obídek.

Irena Dvořáková.

Val di Lei.

Lej ve Val di Lei.

Ctiradopulos a Petra.

Irena Dvořáková.  

Kabina směr Val di Lei.

Kiteři.

Panelák v údolí, kde jsme bydleli.


Text: Papouš
Foto: účastníci zájezdu

Žádné komentáře:

Okomentovat