1. 3. 2015

Rest Day v Chorru 3: za krásami maurské architektury do Alhambry v Granadě

Location: Granada, Španělsko
Alhambra je středověký komplex paláců a pevností maurských panovníků Granady ve španělské Andalusii a je nejkrásnějším příkladem maurského umění vrcholné evropské fáze. Paláce čtvercových půdorysů zdobí filigránská výzdoba, důmyslný systém kašen se staral o příjemné klima v horkých letních dnech. Slovy se ta krása nedá popsat, je nutný se tam vypravit. My - já, Hlavička, Andrejka a Sup - jsme to podnikli v neděli 1.3.2021, když jsme na lezeckém výpadu do El Chorra měli třetí rest day.
Konec února a v Andalusii všechno kvete.

Zahrady u Palacio de Generalife.

Sup obstřikuje kolemjdoucí z fontánky.

Saranče.

Alhambře přiléhá Palacio de Generalife (nebo také Gineralife – z maurského Jennat al Arif, "Arifova zahrada", či také "Architektova zahrada"), letohrádek z konce 13. století se zahradami s živými ploty zastřiženými do podoby jeskyň, fontánami a cypřišovými uličkami.

Pohled na Alhambru od Palacio de Generalife.

Filigránská výzdoba.

Hlavička s pomerančomandarinkovníkem, kterých jsou v Andalusii plné ulice. Netřeba trhat, natož ochutnávat - jsou hnusný. 

Výhled na Granadu.

Maurové měli vychytané rozvody vody, která v letních vedrech ochlazovala jejich zahrady. Tentok vede v klandru u schodiště.

Alhambra a pohoří Sierra Nevada v pozadí. Ta nejvyšší špička je Mulhacén 3479 mnm - nejvyšší hora kontinentálního Španělska. Čili cestou do Chorra se dají přibalit i lyže. Přefoceno s plakátu u stánku se suvenýry. 

Skupinka mladých vyznavačů maurského umění - zprava Hlavička, Sup a Andrejka. Hlavička navíc obdivuje i maorské umění, hlavně haku.

Za tím palácem doprava je vlez do Alhambry.

Počtovní schránka.

Sup relaxuje před vlezem k Maurum.

Modelka a kachlíková výzdoba.

Se stropem si taky vyhráli.

Další strůpek.

Dvorek s vodou.

Hlavička u Lví fontány na Lvím nádvoří. Lví fontána, unikátní alabastrová mísa podpíraná nepříliš detailně vypracovanými skulpturami dvanácti lvů z bílého mramoru. Dvanáct lvů sloužilo jako forma časomíry, kdy voda proudila každou hodinu z jiného lva. Křesťané po opětovném dobytí hodiny rozebrali, aby zjistili, jak fungují, ty však od té doby přestaly pracovat úplně.

Jehovista obrací kolemjdoucí na víru.

Lví fontána.

Další hračičkovský výzdoby.

Zase důmyslný rozvod vody.

Ornamentální strop a vitráž.

Průhled na lázně, které v době naší návštěvy procházely revolucí.

Alhambra z boku.

Piják koly, Sierra Nevada a Mulhacén.

Sup zkouší, jestli ho udrží živý plůtek.


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat