30. 3. 2015

Duo Kamélie 2015 - výstavy na zámcích Zuschendorf a Pillnitz

Location: Zuschendorf, Německo
Po třech letech od kaméliového dvojboje na saských zámcích Zuschendorf v Pirně a Pillnitz v Drážďanech nastal 29.3.2015 čas si tohle porno zase zopáknout. Tentokrát po boku začínající botaničky Hlavičky, které už sportovní aktivity do té doby provozované poněkud zevšedněly a začala se dožadovat kulturních a hlubších zážitků.
Výstava kamélií v Zuschendorfu u Pirny

Highlightem tradiční březnové výstavy kamélií se letos kromě kytek stal i model draka s obřími tesáky a kořem jdoucím z nozder. Soudruzi z NDR taky trochu udělali chybu, že od posledně podražili vlez, a to o 1 € na celkových 5 €. Zdražily i kytky - tipuju tak o čtvrtinu - takže nákup kamélie pro domácí pěstování se tentokrát nekonal. Beztak by zdechla.     
Hlavičku kromě kytiček zaujala pověst, která se k zuschendorfskému zámku váže. Praví, že na jeho místě v romantickém údolí řeky Seidewitz stával už v 11. století hrad, který markrabě Wilhelm Jednooký dal jako léno Kunigundě, manželce Otta von Carlowitz, po narození jejich 30. dítěte. Mladá botanička projevila obavy o stav kunigundy Wilhelmovy ženy po třech desítkách potomků...
Zuschendorfský zámeček pak komáři málem nechali spadnout a zbourat. V roce 1988 se ho ujali zahraníci z Drážďan, rozšířili skleníky, založili výstavy 250 druhů kvetoucích kamélií (březen), 300 druhů azalek (duben) a 300 druhů hortenzií (červenec). Od Velikonoc do podzimu je tu i výstava bonsají, trpasličích ovocných stromů (!) a 200 druhů břečťanů. Čili saské Průhonice nejsou jen o kaméliích.  
Am Lanschloss 6, 01796 Pirna - Zuschendorf

Otevírací doba:
út - pá 10.00 - 18.00
so, ne, svátky 10.00 - 17.00
poslední vstup 30 min před zavírací dobou

Zámeček v Zuschendorfu.

Kamélie (jsou i na všech následujících fotografiích).







Součástí výstavy jsou i oživlé obrazy.

Dáma s kamélií.

Hlavička s drakem.

Za zuschendorfským zámečkem jsou skleníky a v nich zase kamélie.










250 let stará kamélie v Pillnitzu

Po Zuschendorfu nastal nápor na zámecký park v Pillnitzu, kde mají kamélii už od roku 1801 (!). Do Evropy ji přivezl nejspíše švédský botanik a žák Carla von Linné - Carl Peter Thunberg (1743 - 1828). Švéd, který mezi 1775 a 1776 pracoval jako lékař na nizozemské obchodní stanici na ostrově Dejima u Nagasaki, přivezl do Evropy čtyři rostliny. Jedna zůstala v Královské botanické zahrady Kew, nedaleko Londýna, její odnože byly odvezeny do Herrenhausenu nedaleko Hannoveru, Schönbrunnu ve Vídni a Pillnitzu u Drážďan. Pokud by to byla pravda, pillnitzská kamélie je jedinou přežívající odnoží té, kterou Thunberg přivezl z Japonska.
Na zimu museli kamélii v Pillnitzu zakrývat slámou a rohožemi z palem, později ji i obestavěli i dřevěnými domky. Na začátku ledna 1905 došlo dokonce k požáru jednoh z takových domků. Díky venkovní teplotě 20 pod nulou obalila kamélii vrstva ledu, když na rostlině zmrzla voda použitá při hašení. To ji zachránilo a následující jaro znovu obrašila.
Od roku 1992 chrání místní kytku 13,2 m vysoký a 54 tun vážící mobilní skleník. Teplotu, větrání, vlhkost a zastínění řídí počítač. Od poloviny října do poloviny května je kamélie v interiéru, pak se skleník odsune a rostlina stojí v plenéru. Za 250 let přítomnosti v Pillnitzu kamélie dosáhla výšky 8,90 m, průměru 11 m a obvodu 33 m. Kvete od února do dubna, vlez do skleníku je 2 €.
Staatliche Schlösser, Burgen und Gärten Sachsen gemeinnützige GmbHSchloss & Park Pillnitz
August-Böckstiegel-Straße 2
01326 Dresden

Otevírací doba (když kvete kamélie = 20.2.2017 až polovina dubna):
9.00 - 17.00



Návštěvě kamélie v Pillnitzu předcházela klobáska, brsalát, pivík a ochutnávka saského vína.

Osterhase.

Tanec v zámeckém parčíku.

Zámek v Pillnitzu.

Přístaviště lodí, kterými saská šlechta jezila z Drážďan do Pillnitzu.

Mobilní superskleník na 250 let starou kamélii.

Uvnitř skleníku.

Kamélie má cca 35.000 květů.

Je to neposeda.

Orientální motivy na pillnitzském zámku.



 

Žádné komentáře:

Okomentovat