28. 9. 2019

Ringelland Habrkovice kombinuje malou zoo a cirkusovou drezuru

Location: Ringelland, Habrkovice, Česko
V okolí rodinného letního sídla v rovinatém Polabí máme ve vzdálenosti do 15 km dvě instituce, kde je možné spatřit velké africké šelmy. Do první z nich - Bioparku Štít - jsme se s JayKayem a pražskou babi podívali již 8.8.2019, do druhé - Ringellandu Habrkovice - jsme ve stejném složení zajeli v sobotu 28.9.2019. Druhá atrakce kombinuje zoo s cirkusem: rodina Ringelových, resp. Ivan Ringel, se totiž od chovu velkých šelem ve Dvoře Králové dostal až k drezuře.

Do Habrkovic, které jsou součástí Záboří nad Labem na Kutnohorsku, se můžete zajet podívat na zviřátka (denně, 04-10 = 9.00-18.00, 11-03 = 10.00-18.00) za dobrovolný příspěvek na krmení nebo na 40min ukázku drezury šelem (víkendy, 04-10 = od 14.00) za 100 CZK/dospělý a děti od 3 let polovic. Ze zvířat v Ringellandu uvidíte lvy, sibiřské tygry, levharty, servala, pštrosy emu, lamy, dikrobrazy, kozy a okrasné slepice.

Rodina dříve jezdila i s cirkusy, v posledních letech se usadili a zvířata cvičí už jen v Ringellandu. Samotný areál by potřeboval trochu facelift, ovšem provozovat zoo a drezuru není v dnešní době žádné terno, jak jsem pochopil z pár slov prohozených s Ivanem Ringelem a jeho dvěma syny. Ale zvířata jsou v perfektní kondici. V současnosti je k vidění show, kde vystupují kozy, dikobrazi a lvi. 

Letos máme už s JayKayem přezoozahradováno, ale řikal jsem si, že za habrkovickými drezéry musíme ještě vyrazit, než je třeba unaví náročný provoz a podnik zavřou nebo než je zchvátí tlak neomarxistů, lepšolidí, veganů a jinejch dobroserů na zákaz cirkusů. No, úplně to nedopadlo - dali jsme kozy, dikobrazy a část cvičení se lvy, pak si JayKay prosadil pobyt na místním pískovišti a show dokoukala jen babi.

Text a foto: Papouš

Příjezd do Ringellandu v Habrkovicích.

Vlevo za plotem lamy, pod slunečníkem největší lákadlo - pískoviště a vpravo za růžemi...

...levhart skvrnitý..

...a jeho černá forma.

To musí splňovat správný drezér. Asi jsou nějaký regule nutný, aby se třeba lev nestal z drezurovaného drezérem.

Lvice.

Tygr sibiřan.

Vlevo za psím vínem lvi a tygři, vpravo lamy, na konci cesty jsou vrata do sálu s gitrem, což je klec, v níž se provozuje drezura.

Slepice s kalhotama.

Lamička.

Slepice hedvábničky jsou na okrasu. Mají modrou kůži a pět prstů.

Pražská babi a JayKay před představením. Moc se netvářil, chtěl na písek, což si nakonec odhlasoval.

Giter s překážkami.

Lvi v gitru.

Žádné komentáře:

Okomentovat