14. 9. 2019

Breitenberger Südwand v Juře: lezení pro Kindery i pro osádku Stančího tančíku

Location: Breitenberger Südwand, Jura, Německo
Breitenberger Südwand v Juře je dobrá volba pro děti a korpulentní ptactvo. Leží kousek od jednoho z jurských lezeckých center Gössweinsteinu. Z parkoviště chráněného stromy (= stín) je tou cca 300 m po lesní cestě a pak doleva 100 m vzhůru ke skále. K dítěti se tu doporučuje babysitter, přeci jenom jsou tu místa, kde se dá skutálet z kopce.


Už jsem tu byl celkem 3x - mimochodem po druhém splutí Wiesentu - napotřetí v sobotu 14.9.2019 se Supem, Johnym a Radanou Stanků. Dámská účastnice se skrz své jméno stala terčem drobné šikany a slovních hříček (Radana z tanku a pes, Ďábel nosí Pradanu, ...tu cikánskou holku potkat za lesem, Radanku Stanku, Cipíska, Manku, Matragi Blanku...), ale díky své klidné povaze to nesla vcelku statečně.

K lezení - kindersektor je v pravé části stěny, kde je pět (!) cest 3 - 4 UIAA.  Levá část skýtá pár šestek a sedmiček, takže se tu Johny se Supem nažerou a Papoušek zůstane jakž takž celej. Výška skály je cca 13 m, jištění po jursku. Hodně lehkejch cest ovšem vede k tomu, že se sem stahujou i české horoškoly. Pokusy blokovat cesty lanem řeší jeho stažení a následné navěšení. 

Text a foto: Papouš 


Příchod do kindersektoru.

Kindersektor zblízka.

Radana v Rechter Kantenweg 6/6+.

Radana a Wassermann 6.

Sup ve Scharfes Luder 7.

Radana ve Schlingenweg (Nordlicht) 6 a Johny v Je t´aime 7.

Děti se jistí navzájem, navázány na jednom laně.

Sup v Geil und brüchig 6+.

Johny v Krebs 4.

Geil und brüchig 6+ traverzuje zprava doleva vršek pravé stěny. Asi kvůli názvu se moc neleze, a proto jsou chyty ostré a neolezené. Radana v akci.

Tomuhle říkaj v jurské taverně Seitz v Bernhecku Blut und Leber. Prej lokální specialitka.

Žádné komentáře:

Okomentovat